Hlavní navigace

Běžný účet platební bilance blízko nuly

13. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na rozdíl od většiny předchozích let skončil běžný účet platební bilance v červnu téměř na nule. Zatím se tedy neodehrává tak silný odliv dividend, který by vychýlil vnější bilanci země do mínusu, jako v uplynulých letech.

Na rozdíl od většiny předchozích let skončil běžný účet platební bilance v červnu téměř na nule. Zatím se tedy neodehrává tak silný odliv dividend, který by vychýlil vnější bilanci země do mínusu, jako v uplynulých letech. Běžný účet je dokonce za první polovinu roku vysoce přebytkový. 

Červnový přebytek obchodní bilance a bilance služeb dokázal pokrýt i tradičně pasívní výnosovou bilanci, která v sobě skrývala i odliv 20 mld. korun v dividendách. Běžný účet tak skončil zanedbatelným schodkem 0,3 mld. korun.

Soustavně se zlepšující běžný účet svědčí o solidní kondici českého hospodářství a jeho vnější rovnováze. Nenaznačuje žádné skryté vady na kráse ekonomického růstu, který tak zůstává z pohledu poptávky solidně vyvážený. Potvrzuje, že česká ekonomika není v zahraničí rozhodně nijak předlužená a že obchod dokáže vykrýt i inkasované výnosy zahraničních investorů. 

Běžný účet platební bilance jako jeden z hlavních indikátorů zdraví ekonomiky se letos vyvíjí nadprůměrně dobře. Existuje velká šance na vyrovnaný výsledek za celý rok. Při zohlednění reinvestovaného zisku by se dokonce běžný účet dostal do vysokého přebytku. Za jiných okolností by takový vývoj mohl znamenat posilování koruny. Ta je nyní ovšem svázaná intervenčním režimem centrální banky. 

dan_z_prijmu

Výsledky červnové platební bilance docela překvapivě okrývají odliv kapitálu z ČR. Jak uvádí ČNB, část kapitálu směřujícího za hranice je výsledkem snižování základního jmění u několika společností pod zahraniční kontrolou, které svůj kapitál nyní realizují jinde. 

Druhá část odlivu jde na vrub rostoucímu zájmu českých investorů o zahraniční cenné papíry. Češi mají ve srovnání s ostatními zeměmi střední Evropy dlouhodobě velký zájem o zahraniční papíry a zvláště pak akcie. Důvodem je nedostatek investičních příležitostí na domácím kapitálovém trhu a nízké výnosy z dluhopisů, které motivují k hledání alternativ. Při ukotvené koruně to navíc s sebou přináší i menší kurzové riziko takových investic. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).