Hlavní navigace

Běžný účet ČR v nejlepší kondici za posledních osm let

12. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Schodek běžného účtu ČR dosáhl v loňském roce jen 39 mld. korun, což znamená nejlepší číslo za posledních osm let.

Vnější nerovnováha země je tak fakticky minimální nejen z pohledu miliard ale i z pohledu HDP. 

Jak praxe stále potvrzuje (viz BRIC nebo Řecko a spol.) je právě běžný účet velmi dobrým indikátorem zdraví ekonomiky. Výsledek běžného účtu ČR je z tohoto pohledu velmi pozitivní. V poměru k HDP se zlepšil na –1 %, což je nejlepší výsledek od roku 2005. 

Když vezmeme v úvahu i reinvestice, které se sice tváří jako odliv peněz ze země, ale fakticky tu zůstávají, je běžný účet ČR dokonce i nadále v přebytku. Pokud by centrální banka v listopadu nenastavila intervenční režim, koruna by měla mj. díky běžnému účtu tendenci nejspíše i nadále posilovat. 

Bilance ČR se zahraničím se stále vylepšuje především díky rostoucímu aktivu obchodní bilance, které v metodice platební bilance dosahuje 191 mld. korun. O něco méně se daří službám, jejichž vývoz v loňském roce stagnoval. 

skoleni_15_4

V loňském roce rovněž výrazně vzrostl objem dividend vyplácených firmami pod zahraniční kontrolou. Odhaduji, že loni odešlo do zahraničí v podobě dividend téměř 220 mld. korun. Je to o zhruba 30 mld. korun více než v roce předchozím. 

ČR je pro investory stále zemí zaslíbenou. Stále se potvrzuje, že zahraniční investoři v ČR mohou realizovat vysoké zisky a navíc je i v čase zvyšovat. Ostatně příliv přímých zahraničních investic do země loni překonal 200 mld. korun a odpovídal tak toku z roku 2012.
 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).