Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Bezkontaktní platby v ČR: Na co banky čekají? od j.dockal - Nechápu k čemu to je. Když už budeme...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2011 11:16

    j.dockal (neregistrovaný)

    Nechápu k čemu to je. Když už budeme všichni nosit přístroje, které umí potvrdit platbu, proč nezadáváme své heslo (složené třeba i z jiných znaků než číslic) přimo na svém přístroji, např. mobilním telefonu?

    Limity jsou fajn, ale dokážu si představit situaci kdy jdu do obchodu, na vstupu přiložím mobil k zařízení a jdu dál. Mobil se mě zeptá zda si přeji odsouhlasit budoucí jednu platbu právě tomuto obchodu. Kdykoliv v obchodě to potvrdím zadáním svého hesla či PINu. Po nákupu už jen příjdu k pokladně přiložím mobil k zařízení a potvrdím částku na svém mobilu bez zadání hesla či PINu, takže se nebudou tvořit fronty a vše je bezpečné.

    Když zloděj ukradne mobil před obchodem, nemá šanci, protože nezná heslo či PIN pro potvrzení budoucího nákupu = nemůže nakupovat.

    Když zloděj ukradne mobil v obchodě, který má už potvrzen 1 nákup v tomto obchodě. Tzn., že už uživatel zadal heslo či PIN. Pak může maximálně zaplatit za svůj nákup do limitu, který mám nastaven. Když ale výjde z obchodu, tak už nemůže platit vůbec nic, protože nemá autorizaci k další platbě.

    Zákazník tim nic neztratí a nebude otravován. Naopak bude vědět komu platí a heslo či PIN si zadá kdykoliv potřebuje v obchodě a nebude zdržovat na pokladně.

    Časem může přijít povolení vstupu jen těm kdo se na vstupu ohlásí mobilním telefonem. Pak by zloděj neměl skoro šanci. Protože na začátku by se musel přihlásit a kdyby ukradl mobil a zaplatil jiným než svým přišlo by se na to.

    Prostě kdyby se opravdu někdo chtěl zabývat bezpečností nákupu, tak by nevznikly takové paskvily jako jsou teď.

  • 15. 5. 2012 7:58

    Hexer (neregistrovaný)

    Zbytecne slozite a otravujici... a vlastne nic neresici :)

    Kdyz ti nekdo ukradne kartu prijdes maximalne o 1500kc... neni to malo ale neni to suma z ktere by se nekdo povesil... navic tim ze s tou kartou nekdo zkusi zaplatit si koleduje o to byt na kamere :) (obchodak...ben­zinka...) takze se i zvysi sance na zaznamenani zlodeje :) a pokud to bude solidni instituce tak vam tech 1500,- po oznameni odcizeni/ztraty karty vrati...

    Co se tyka kapesnich "zlodeju" tam mi prislo nejelegantnejsi prave to ochrane pouzdro... nevim jak vy ale ja mam dve karty a obe jsou vlozene do plastoveho ochraneho pouzdra (tvrdeho) abych je nezlomil atp.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).