Hlavní navigace

Bez řečí: Telenovela zvaná sKarta

24. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V ČR se nám zrodila kartová fóbie – IZIP, Opencard či sKarta. S těmito zázraky přišli politici a nás to stálo miliardy korun, které se vyhodily do kanálu.

Víte, jaký je rozdíl mezi zlodějem a českým politikem? Myslíte, že žádný? Omyl, je tu jeden rozdíl. Zloděj si vybírá nás, politiky si vybíráme my. Tak jsme si vybrali i bývalého ministra Jaromíra Drábka, který přišel s sKartou. Čtěte více: Proč sKarty selhaly a nejspíše se zruší?

sKarta České spořitelny

Drobná odbočka: státní projekty mají u nás jedno společné… zpravidla nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu, lidem nepomáhají, ale zato stojí více peněz, než je obvyklé. Projekt sKaret je jedním z nich. Od počátku byl nereálný a nedomyšlený. Přitom cíle nebyly špatné:

  • úspora ve veřejných výdajích
  • boj proti zneužívání dávek

Cíl č.1 – Údajná úspora? 

Plán byl ušetřit 250 milionů Kč za rok zrušením poštovních poukázek. To je ale imaginární číslo. Proč? Některé dávky lze posílat nikoliv měsíčně, ale ročně (např. příspěvek na mobilitu). Poštovné se platí České poště a šlo tedy domluvit cenu rovnajícím se nákladům (jedna státní složka to platí druhé.) Zasílání poukázek se dalo lidem symbolicky zpoplatnit. Na to není potřeba prostředníka v podobě banky. Navíc má-li být sKarta nově dobrovolná, všichni příjemci s poukázkami ji nemusí převzít a ona úspora zůstane jen v hlavě pana Drábka. 

skoleni_15_4

Cíl č.2 – Údajný boj proti zneužívání dávek

Ten se ale logicky týká jen účelových dávek. Proč tedy zavádět systém plošně, pro všechny příjemce sociálních dávek? Stejně to nefunguje, jak by mělo. Umíte si představit „zneužívače“ dávek", jak platí v herně svoji útratu? A tak se hledal a pak i našel náhradní cíl: na peníze na sKartách nemůže sáhnout exekutor. Gratulujeme! Sice i toto lze řešit příslušnou změnou zákona, ale co…máme tu prostě unikát – cíl projektu sKaret, který nikdo kromě Ministerstva práce a sociálních věcí už nechce. Byl nalezen 2 roky poté, co spatřil světlo světa. Mějte se báječně a nezanevřete na všechny karty.

Má stát snížit sociální dávky a důchody?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je provozovatelem serveru Bankovní poplatky.com, organizátorem petice proti poplatkové politice bank a ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).