Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Bez realitky či naopak? od Libor - Loni jsem prodával byt a kupoval RD. Prodej...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 7. 2009 11:09

    Libor (neregistrovaný)
    Loni jsem prodával byt a kupoval RD. Prodej bytu jsem si s minimálním úsilím a náklady zařídil sám bez RK i právníka. Prakticky jediný náklad byl inzerát na Srealitách. Výhodou je to, že máte nad vším kontrolu a smlouvu si člověk může udělat podle sebe. I když byla nevyvážená v neprospěch kupujících pro případ jakýchkoliv komplikací z jejich strany, ti ani neměli zájem si ji pořádně prostudovat a zkonzultovat s právníkem, a bez mrknutí oka ji podepsali.

    RD prodávali prodávající přes RK a smlouva zpracovaná touto RK byla naprosto super – perfekně ošetřila především finanční stránku (provizi) celé transakce pro RK, ale práva a povinnosti mne jako kupujícího i prodávajích tam byly zmíněny zcela okrajově, skoro bez jakýchkoliv termínů, garancí nebo pokut. Když se mi dostala do rukou, tak najednou ze 4 stránek bylo 6. A opět, i když jsem připomínky logicky udělal tak, aby smlouva byla výhodnější pro mne, tak prodávající ani neměli zájem tam cokoliv upravovat nebo s kýmkoliv konzultovat a zase bez problému podepsali. Ve finále pak jen hrozba šestimístné jednorázové smluvní pokuty + následná denní pokuta je donutila dodržet podepsaný termín předání nemovitosti.

    Proto radím všem – reality nejsou rohlíky, pořádně si přečtěte, co podepisujete a k čemu se vy a protistrana opravdu zavazujete. A když problematice nerozumíte, tak si to nechte zkonzultovat právníkem. Myslet znamená houby vědět a rozhodující je v případě jakýchkoliv problémů vždy podepsaný papír. A hlavně, vždy, když je ve smlouvě jakýkoliv termín nebo povinnost dát i jasnou a citelnou sankci za neplnění.
  • 4. 8. 2009 17:22

    Jan Kopta (neregistrovaný)
    S Vaším názorem souhlasím, zažil jsem to na vlastní kůži, bohužel v můj neprospěch a takto jsem málem "ušetřil" skoro 400 tisíc. Nakonec jsem se přeci jen obrátil na realitku a získal peníze zpět a můžu Vám říct, že jestli budu opět prodávat, tak jedině přes RK. Čtu zde mnoho negativních reakcí, ale asi je potřeba vybrat tu správnou společnost.. Doporučuji se vyhnout kolosům a prodat přes středně velkou RK, kde se Vám věnují a neberou Váš byt jako housku na krámě..
  • 31. 1. 2011 21:45

    John009 (neregistrovaný)

    aha, pán bude asi realitní makléř, že ?
    přes RK jsem pár obchodů taky "málem udělal" a všivárny co na mě zkoušeli, v lepším případě jste jim úplně šumák
    a když náhodou všechno proběhne hladce, tak za to může RK ?
    a když ne ? čímpak RK kdy ručila ? kde jste viděl ve smlouvě konkrétní sankce pro RK když nesplní ty či ony povinnosti ? Dají si dobrý pozor aby tam vypsali jakou provizi shrábnou, všimněte si.... desítky až stovky tisíc na provizi to ano, ale odpovědnost ? ne e to už ne, ruce pryč, najděte mi jedinej odstavec z praxe kde má RK fakt nějakou sankci

  • 29. 6. 2016 14:45

    Renousek (neregistrovaný)

    Ja usetril bez realitky tolik penez, ze bych uz se k realitce nevratil :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).