Hlavní navigace

Bez realitky či naopak?

21. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nabídka přímo od majitele, žádná realitní kancelář. Podobný dovětek vám v inzerátu, v němž nabízíte k prodeji či pronájmu svůj byt, zajistí bleskovou záplavu odpovědí. Své o tom vědí všichni, kdo se v poslední době o něco podobného pokoušeli.

Právě z nechuti platit realitní kanceláři provizi těží server bezrealitky.cz. Vznikl na podzim roku 2007 a dostal se také do centra pozornosti těch, kdo bydlení hledají nebo nabízejí, což dokazují statistiky společnosti. Zájem o prodej nebo pronájem nemovitosti bez zprostředkovatele vzrostl meziročně o 249 procent. Rapidní růst nabídky a poptávky probíhal od ledna do července loňského roku. Poté se zájem ustálil a další růst do konce roku pokračoval bez větších výkyvů, pravděpodobně jako důsledek vyčkávání způsobený nejistotou spojenou s finanční krizí, pochlubil se ředitel bezrealitky.cz Jakub Havrlant.

Další vlna zájmu o server nabízející nemovitosti přímo od jejich majitelů přišla v letošním prvním čtvrtletí. Podle Havrlanta jsou kupující teď citlivější na cenu nemovitostí a tu provize zbytečně navyšuje – například u bytu v hodnotě tří milionů jde o částku okolo 100 tisíc korun. Majitelé realit mají možnost bezplatně nabídnout svoji nemovitost 190 tisícům zájemců, kteří navštěvují server každý měsíc, jejich inzerát se také objeví na partnerských serverech bezrealitky.cz: Obydleni.cz, Volny.cz, Tiscali.cz, Penize.cz, v průběhu července také Aukro.cz. Prostřednictvím bezrealitky.cz se měsíčně zrealizuje přes 350 prodejů a pronájmů nemovitostí a kupující tím ušetří více než 12 milionů korun na provizích placených realitním kancelářím. Čtěte více: Ceny nemovitostí padají, ale ne všude

Není všechno zlato

Jde vlastně o skrytou realitní kancelář. Inzerují nemovitost, nabízejí následné služby a právní servis. Tedy to, co realitní kancelář, dodává generální ředitel realitní společnosti Gaute Radovan Hlavinka. Přestože portál bezrealitky.cz nabízí koncentrovanou nabídku prodejů a pronájmů bez využití služeb realitní kanceláře, tak docela bezplatné všechny služby serveru nejsou. Kromě zprostředkování inzerce totiž nabízí i další balíčky služeb související s realitní činností, které už jsou však zpoplatněné.

Pokud si klient u nás objedná kompletní balíček, zaplatí za něj 12 000 korun, řekl pro finanční server Měšec.cz ředitel Havrlant. Ochota využít služeb prověřené realitky však roste spolu se složitostí úkonu, který je potřeba s nemovitostí provést. Dokazuje to i fakt, že bytů nabízených k pronájmu nabízí server bezrealitky.cz přibližně o pětinu víc než těch k prodeji. Klíčovým úkolem, pokud se chcete svěřit RK, však je vybrat seriózní. Spoléhal bych jednoznačně na reference, ale i na dojem, který vyvolává sídlo kanceláře a způsob, jakým její lidé s majitelem nemovitosti jednají, radí prezident Asociace realitních kanceláří České republiky Jaroslav Novotný.

Napálit se můžete snadno

Často se stane, že některá z realitek nabízí pronájem bytu a v okamžiku, kdy se jim sejde více zájemců současně, si nelámou hlavu s tím, jak tento problém vyřeší, ale jednoduše vyinkasují rezervační zálohu ode všech. Jednomu z nich pak pronájem opravdu zprostředkují, takže majitel je spokojen. Čtěte více: Jak stát pomáhá mladým bydlet

Rezervační záloha se zpravidla skládá na základě smlouvy o zprostředkování, která upravuje okolnosti, co se s touto částkou dále děje. V drtivé většině případů je uveden časový termín, do kdy realitní kancelář zájemci předmětnou nabídku rezervuje, tedy do kdy je třeba uzavřít aspoň smlouvu o smlouvě budoucí kupní nebo v tomto případě smlouvu nájemní. Zmíněná realitka pak přestane se zbývajícími zájemci, kteří sice rezervační poplatek složili, ale už se na ně nedostalo, komunikovat, sama je nekontaktuje, a když už se někomu podaří do realitky dovolat a s někým kompetentním mluvit, dostane se mu jen nějaké výmluvné odpovědi, která podpis smlouvy z různých důvodů oddaluje. A to tak dlouho, až vyprší termín, do kdy byl předmětný byt rezervován. A v té chvíli daná realitní kancelář od různých výmluv přejde rovnou k razantnímu prohlášení – „vypršel vám termín, do kdy jste měli nájemní smlouvu uzavřít, záloha vám propadá“. Termín sice skutečně vypršel, ale problém je v tom, že z důvodů na straně realitky, nikoli na straně klienta. Jenomže s takovýmto vývojem události klient nepočítá, takže komunikace neprobíhala písemně, ale pouze telefonicky, tedy bez jakékoli zpětné průkaznosti.

Nepoctivému jednání by měla udělat tečku spolupráce ARK ČR se Sdružením obrany spotřebitelů (SOS). Je to reakce na nekalé jednání některých obchodníků s nemovitostmi.

skoleni_15_4

Spolupráce se Sdružením obrany spotřebitelů je reakce na různé pochybné praktiky na realitním trhu. Na kanceláře SOS se obracejí nespokojení spotřebitelé – často zákazníci různých pochybných realitních kanceláří – a my budeme poskytovat odbornou pomoc, uvedl generální sekretář ARK Jan Borůvka. Čtěte více: Nastává vhodná doba k nákupu nemovitostí?

Přibývání stížností ze strany klientů realitních kanceláří potvrdila také výkonná ředitelka sdružení spotřebitelů Ylona Skálová. Vedle poskytování odborné pomoci při řešení stížností spotřebitelů je cílem spolupráce obou organizací také příprava vzorových dokumentů. Ty mají zabezpečit vyvážené postavení smluvních stran – realitních kanceláří a jejich klientů.

Koho byste přizvali k nákupu nemovitosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).