Hlavní navigace

Berou nám cizinci práci? Češi jsou smířlivější než dřív, i tak jsme spíše proti nim

14. 6. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Firmy už v Česku nemají kde brát lidi, a tak stále více spoléhají na pomoc ze zahraničí. I když počet pracujících cizinců výrazně roste, Češi se na ně dívají méně negativně než ještě nedávno. Může za to rostoucí ekonomika.

V Česku roste počet cizinců, kteří zde pracují, Češi se na ně ale dívají smířlivěji než v minulosti. I tak si 63 procent lidí myslí, že v Česku pracuje cizinců příliš, a polovina lidí souhlasí s tvrzením, že berou práci „našim“ lidem. Více jak polovina lidí (55 %) ale zároveň souhlasí i s tvrzením, že cizinci představují jediné řešení nedostatku pracovních sil v některých profesích. Ukazují to výsledky průzkumu ústavu STEM.


Autor: STEM

Názory Čechů na pracující cizince 

Nezaměstnanost v Česku klesla v květnu podle údajů Úřadu práce ČR na rovná tři procenta a Česko má nejnižší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie. K 31. květnu evidovaly úřady práce celkem 229 632 uchazečů o zaměstnání. To je nejnižší hodnota od července roku 1997. Dál také roste počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v květnu nabízeli prostřednictvím úřadů práce 283 243. Česko tak poprvé v historii zažívá období, kdy je na úřadech práce více volných míst než lidí bez práce.

Firmy se v takové situaci stále více spoléhají na zaměstnance z ciziny. Podle statistiky ministerstva práce a sociálních věcí v Česku ke konci roku 2017 pracovalo celkem 472 tisíc cizinců. Nejvíce bylo Slováků (172 tisíc), Ukrajinců (82 tisíc) a Rumunů (40 tisíc). Letos mají přibýt další. Za posledních pět let se počet pracujících cizinců v Česku více jak zdvojnásobil. Na konci roku 2012 jich ministerstvo práce evidovalo 222 tisíc.

Výzkum neziskového ústavu STEM byl proveden na kvótně reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 19. až 29. dubna 2018. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky průzkumu odpověděl soubor 1046 respondentů.

I přes tento rychlý růst tolerance Čechů k pracujícím cizincům roste. Souvisí to velmi pravděpodobně s tím, jak v čase klesá nezaměstnanost. Před pěti lety byla nezaměstnanost nad osmi procenty. Zlom ve vnímání pracujících cizinců přišel v roce 2016, od kdy nezaměstnanost postupně klesá.

STEM názory na zaměstnávání cizinců sleduje od roku 2009, kdy u nás došlo ke zřetelnému růstu nezaměstnanosti a projevily se příznaky hospodářské krize. Do výzkumu v roce 2015 byly názory na zaměstnávání cizinců velmi stabilní. Od průzkumu v březnu 2016 sledujeme postupné snižování podílu lidí, kteří označují počet pracujících cizinců u nás za příliš vysoký, a těch, kteří si myslí, že cizinci připravují Čechy o práci, shrnují poslední vývoj výzkumníci.

Ještě v roce 2015 si 80 procent Čechů myslelo, že v Česku pracuje příliš mnoho cizinců, a s tvrzením, že berou práci našim lidem, souhlasilo 73 procent dotázaných. V roce 2018 podíl těchto lidí poklesl o 17, respektive 23 procentních bodů. Naopak u názoru na to, zda cizinci představují jediné řešení nedostatku pracovních sil v některých profesích, došlo k nárůstu souhlasných reakcí o 15 procentních bodů.

Z dlouhodobé perspektivy se tedy zdá, že v hodnocení pozice cizinců na českém pracovním trhu v českém veřejném mínění začínají převažovat odlišné postoje než v minulosti. Svou roli jistě hraje současná situace na českém trhu práce s velmi nízkou mírou nezaměstnanosti a stav české ekonomiky obecně (dobrý výkon ekonomiky znamená výraznou poptávku po pracovní síle), shrnují výzkumníci.


Autor: STEM

Vývoj názorů 2009–2018

K výraznému posunu došlo i v kombinaci postojů k pracujícím cizincům. Významně se od roku 2015 snížil podíl těch, kteří se domnívají, že cizinci připravují Čechy o práci a zároveň v nich nevidí řešení nedostatku pracovních sil (ze 46 % na 28 %). Naopak se zvýšil podíl lidí, kteří zastávají přesně opačný postoj, tedy že cizinci Čechy o práci nepřipravují a jsou řešením nedostatku pracovních sil (ze 14 % na 34 %).


Autor: STEM

Kombinace názorů na cizince

Názory na pracující cizince u nás nejsou podle výzkumníků ze STEM příliš podmíněny sociodemografickými charakteristikami. Jistou roli hraje pouze vzdělání dotázaných: míra souhlasu s tím, že je u nás příliš mnoho cizinců, a s tím, že cizinci připravují naše lidi o práci, se snižuje s rostoucí úrovní vzdělání.

Je ovšem důležité, že ve všech vzdělanostních skupinách od roku 2015 pozorujeme oslabení uvedených postojů, což ukazuje na to, že jde o všeobecnou proměnu, nikoliv pouze jev charakteristický pro část společnosti, dodávají autoři výzkumu.

S názorem, že v Česku pracuje příliš mnoho cizinců, souhlasí 68 procent lidí se základním vzděláním a stejné procento lidí s výučním listem. U vysokoškoláků je to 55 procent dotázaných.


Autor: STEM

Vzdělání a názor na počet cizinců v Česku

U myšlenky, že cizinci připravují o práci místní lidi, je rozptyl ještě o něco větší. Aktuálně s ní souhlasí 57 procent lidí se základním vzděláním a 42 procent vysokoškoláků.


Autor: STEM

Vzdělání a názor na to, zda nám cizinci berou práci

Nejmenší rozdíl mezi vzdělanostními skupinami je v názoru na zaměstnávání cizinců jako řešení nedostatku pracovních sil.

skoleni_15_4


Autor: STEM

Vzdělání a názor na to, zda cizinci představují řešení problému

Data také ukazují, že nezaměstnaní se jasně nejčastěji domnívají, že cizinci připravují naše občany o práci – 63 procent z nezaměstnaných odpovědělo pozitivně. Ovšem i v jejich případě je to nižší podíl než v roce 2016, tehdy kladně odpovědělo 78 procent nezaměstnaných.

Odlišují se i pohledy různých skupin zaměstnanců. Míra souhlasu s tím, že je u nás příliš mnoho cizinců, a s tím, že cizinci připravují naše lidi o práci, je vyšší především mezi dělníky, naopak nižší u odborných a provozních pracovníků, poznamenávají výzkumníci.


Autor: STEM

Názory podle zaměstnání

Jak se díváte na pracující cizince vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).