Hlavní navigace

Bernankeho rajská hudba vyhnala americké akcie na historická maxima

12. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rajská hudba, kterou v podobě holubičích slov šéfa Fedu Bernankeho uslyšely globální finanční trhy, měla blahodárný efekt prakticky na všechny třídy aktiv.

Rajská hudba, kterou v podobě holubičích slov šéfa Fedu Bernankeho uslyšely globální finanční trhy, měla blahodárný efekt prakticky na všechny třídy aktiv. Nejvíce vysmáté z Bernankeho slov byly vcelku očekávaně americké akciové indexy, které v případě Dow Jones a S&P500 uzavřely na historických maximech. Od počátku roku tak oba klíčové akciové indexy posílily o více než 17 %!

Přesto, ani po tak výrazných ziscích nepřestává řada analytiků a potažmo i bank věřit, že americké akcie mají potenciál dosáhnout ještě vyšších hodnot. Vede je k tomu přesvědčení, že makroekonomická situace v USA se dále zlepšuje a tudíž zde stále bude prostor na růst zisků. Ty by měly potlačit strach z toho, že akcie jsou příliš nadhodnocené a tudíž bude třeba zajímavější přestoupit do dluhopisů, které jsou přece jenom atraktivnější, než tomu bylo před dvěma měsíci.

dan_z_prijmu

Na relativní atraktivitu amerických akcií se přitom lze dívat z různých úhlů. Pokud vezmeme údaj zisku na akcii u takového indexu S&P500 pak vidíme, že dnešní úroveň zisků (kumulativně za 4 kvartály) je výrazně vyšší, než tomu bylo při maximech v roce 2007. Naopak pokud se například podíváme na průměrný dividendový výnos, tak ten klesl v tomto roce z úrovně 2,4 % na 2 %, přičemž např. výnos (p. a.) desetiletého amerického vládního dluhopisu vzrostl z úrovně 1,6 % na 2,6 %.

Jinak řečeno ti co chtějí investovat do akcií, musí sledovat dvě základní proměnné – úroveň bezrizikového výnosu a očekávaný vývoj zisků firem. Nyní s ohledem na rozjíždějící se kvartální ziskovou sezónu jsou na tahu zisky. Trh přitom počítá s tím, že zisky firem (v indexu S&P500) rostly o 2,5 % meziročně. Již během dvou tří týdnů budeme mít jasno, zda se tento odhad podaří překonat…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).