Hlavní navigace

Banky rozšiřují své služby pro studenty

17. 8. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Začátek nového školního roku se blíží a vědomi jsou si toho nejen studenti, ale také banky, které přichází s novými produkty zejména úvěrového charakteru. Některé z nich vstupují do boje o studenty zcela nově. O jaké služby se jedná a za jakých podmínek jsou poskytovány?

Živnostenská banka od poloviny srpna přichází s novým produktem určeným pro studenty; v jejím případě jde v tomto tržním segmentu o premiéru. „Nový“ znamená u Studentského konta od ŽB pouze nový produkt v rámci portfolia produktů Živnostenské banky. Jinak jde o klasické studentské konto pro studující lidi ve věku od 15 do 30 let. Studentské konto od ŽB je rovněž „balíčkovým produktem“, tzn. student jím získává více bankovních služeb najednou, například i včetně mezinárodní platební karty a karty ISIC, která je užitečná zejména jako mezinárodní studentský doklad opravňující držitele k čerpání slev při využívání dopravních prostředků, při vstupech do kulturních památek atp.

Studentské konto je nabízeno za 19,– Kč měsíčně. Spolu s kontem obdrží student čipovou platební kartu Maestro nebo kartu Visa Electron, 2 kanály přímého bankovnictví (NetBanku a MiniBanku), zasílání až 5 SMS zpráv o stavu účtu zdarma, čtvrtletní výpis zasílaný poštou, neomezený počet výběrů z bankomatů ŽB a 1 výběr v měsíci z cizího bankomatu zdarma. Součástí Studentského konta je neomezený počet příchozích plateb zdarma, bez poplatku je také zřízení, změna nebo zrušení trvalých platebních příkazů a inkas prostřednictvím přímého bankovnictví. Běžný účet Studentského konta je zvýhodněn úrokovou sazbou, která je o 0,5 % vyšší než standardní sazba u klasického běžného účtu. Studentům nad 18 let banka v rámci Studentského konta nabízí zdarma zřízení a vedení kontokorentu do výše 5000,– Kč bez jakéhokoli scoringu, úroková sazba je v tomto případě ve srovnání s konkurencí velmi lákavá, činí 10 % p. a. Podmínkou získání Studentského konta je předložení potvrzení o studiu.

Studentské konto ŽB tak ničím výrazně nevybočuje ze služeb nabízených doposud ostatními bankami. Výhodné je zejména relativně nízkým úročením kontokorentu (nevýhodou je jeho omezení na 5000 Kč), bezplatnými výběry z bankomatů, popřípadě bezplatnými změnami trvalých příkazů a povolení k inkasu, i když tyto klady lze nalézt také u konkurence.

Dalším inovátorem byla v srpnu Česká spořitelna, která začala nabízet kreditní kartu pro studenty vysokých škol. Jde tedy o další službu úvěrového charakteru, která se studentům nabízí. Doposud existovala možnost sjednání úvěru v podobě kontokorentu, která přetrvává i nadále, rozdíl je tedy pouze v tom, že si studenti v rámci Programu Student+ nově volí mezi sjednáním kontokorentu nebo vydáním kreditní karty Kredit+ Visa Electron. Obě volby představují stejné nároky na žadatele:

  • Žadatel musí být majitelem účtu Student+,
  • výše úvěru závisí na ročníku studia – 10 000 Kč je určeno studentům prvního ročníku vysoké školy, 20 000 Kč studentům druhého a vyššího ročníku vysoké školy a prvního ročníku denního doktorandského studia.

Karta je po celou dobu vedení Programu Student+ zdarma bez ručitelského závazku a držitel může využít bezúročného období až 45 dní, což představuje asi její největší výhodu, které lze u konkurence dosáhnout pouze při sjednání standardní kreditní karty, avšak až po prokázání příjmu. Úroková sazba je ovšem nepříliš příznivá, činí 19,8 % p. a.

K výše zmíněným bankovním institucím, které se pokusily oslovit studentstvo, přibyla i ČSOB, která v srpnu představila nové Studentské konto Plus. To je odlišné jednak nižším úročením (0,4 % místo 1,2 %) a jednak možností vyššího kontokorentu (až 20 000 Kč). Úroková sazba činí 12,9 % p. a.

Výběry z bankomatů ČSOB jsou pro studenty zdarma, místo elektronické platební karty získávají studenti embosovanou platební kartu, což je velkou výhodou, příchozí platby a platby podané elektronicky jsou rovněž zdarma. Požadavkem je v případě ČSOB to, aby byl klient ve věku od 15 do 28 let (klienti starší 19 let musejí být studenty VŠ nebo VOŠ). Do ukončení studia je vedení účtu zdarma a následně pak zpoplatněno 40 Kč měsíčně. Prvních 4000 klientů navíc dostává k novému kontu 128 MB USB flash zdarma, podmínkou je v tomto případě uzavření smlouvy, a musí jít o původního klienta, který doposud nevyužíval služeb ČSOB.

skoleni_15_4

Na stránkách Měšce si můžete porovnat jednotlivé typy studentských účtů!

Pozor na dluhy!

Každý student, který se rozhodne od banky jakýkoliv úvěr přijmout, by si měl uvědomit, že v případě platební neschopnosti se může velmi snadno ocitnout v databázi spotřebitelů neplnících své finanční závazky, což by mu v budoucnu mohlo znemožnit získání jakéhokoliv úvěru. Vyhodnocování žádosti o úvěr je totiž ověřováno v rámci členských společností, například sdružením SOLUS, spravujícím výše uvedený registr. Pokud tak má klient problémy se splácením půjčky u některého ze členů sdružení, s největší pravděpodobností se svojí další žádostí neuspěje.

Orientační porovnání studentských účtů
Vedení účtu Změna trvalého příkazu k úhradě Maximální výše kontokorentu Úročení kontokorentu
Živnostenská banka 19 Kč 0* Kč 5 000 Kč 10 %
ČS – Program Student+ 0 Kč 0* Kč 20 000 Kč 13,90 %
ČSOB – Studentské konto Plus 0 Kč 40 Kč 20 000 Kč 12,90 %
KB – Gaudeamus na kvadrát 20 Kč 20* Kč 10 000 Kč 12 %
GE Money Bank – Genius konto 19 Kč 0* Kč 100 000 Kč 17,9 %

)* Zadané prostřednictvím přímého bankovnictví.

Využíváte jako student úvěry od bank?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).