Hlavní navigace

Banky mohou zrychlit převody. Některé si radši nechají zaplatit expresní platbu

19. 5. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Banky mohou od ledna zadávat platby tak, aby se připsaly ještě týž den, resp. mohou je tak zadávat, aniž by za to platily přirážku. Přesto některé zadávají platby stále stejně pomalu. Kdo spěchá, musí si připlatit za expresní převod.

Od letošního ledna mohou banky svým klientům dát víc času na podání platby tak, aby se na účet jiné banky v ČR připsala rychleji a ani za to nebudou platit České národní bance přirážku. Některé banky i přesto zadávání plateb nezměnily a dál si účtují poplatky za expresní platby.

Systém Certis

Od 1. 1. 2017 došlo ke změně poplatkovacích pásem systému mezibankovního platebního styku Certis, který provozuje Česká národní banka (ČNB). Do tohoto systému banky posílají platby do jiných bank, které jejich prostřednictvím zadají klienti. Přes tento systém se pak platby připíší na účet banky příjemce, která peníze musí neprodleně připsat přímo na účet příjemce.

Za vyřízení plateb přes systém Certis banky platí centrální bance poplatky. Najdete je v páté části ceníku ČNB. Dnes je to 0,09 Kč za neprioritní platbu, ale banky mohou v závislosti na počtech plateb za měsíc dosáhnout na „množstevní slevy“. Podíváme-li se ale například na ceník z roku 2008, byla cena za neprioritní platbu 15 haléřů, zatímco ceny komerčních bank za převod pro spotřebitele byly v té době i ve výši několika korun za jednu platbu. Ale to jen tak pro zajímavost. Přehled současných i minulých ceníků najdete na webu ČNB.

Kromě základní ceny platí banky ještě přirážku, posílají-li platby k zaúčtování jindy než v prvním časovém pásmu (viz dále). V případě prioritní platby je vyšší základní cena i přirážka. Ovšem jedná se o korunové položky, zatímco některé banky účtují za expresní platbu nemalé poplatky. Prioritní platba se provádí podle informací ČNB reálně v řádu několika sekund. Systém Certis každých 10 minut generuje informace o tom, které platby byly realizovány. Banky si je tedy mohou stahovat každých 10 minut. Ne každá této možnosti využívá.

Provoz účetního dne začíná v systému v 17 hod. předchozího pracovního dne (D-1) a končí v 16 hod. následujícího pracovního dne (D). Poté, co banka zadá do systému balík plateb, je zahájeno účtování. Platby zadané v 17 hodin a později se provádí druhý den. Propustnost systému je asi 1 500 000 transakcí za hodinu. ČNB usiluje o to, aby banky zadávaly svá data průběžně, aby v závěru dne nedošlo k zahlcení systému. To je důvod, proč od roku 2017 snížila počet zpoplatněných časových pásem a I. časové pásmo, za které banky neplatí žádnou přirážku, rozšířila.

Více času na platbu připsanou týž den

Konec poplatkovacího pásma I, ve kterém jsou položky nejlevnější (bez přirážky), posunul z dosavadních 9 na 13 hodin, řekla serveru Měšec.cz Denisa Všetíčková z centrální banky.

Původně platilo, že bez přirážky banky posílaly neprioritní platby do systému Certis od 17. hodiny předchozího dne (D-1), nejpozději do 9 hodin ráno dne, kdy má být platba zaúčtována (D). Od nového roku jsou místo šesti časových pásem jen tři a první pásmo bez přirážky akceptuje platby od 17. hodiny dne D-1 až do 13. hodiny dne D, tedy dne, kdy se platba zaúčtuje na účet příjemce. Takže banky mají o několik hodin více času na to, aby do systému zadaly platbu, která se na účet příjemce připíše ten samý den.


Autor: ČNB

Ceník platný do konce roku 2016


Autor: ČNB

Ceník platný od roku 2017

Proč urychlit platby, když můžeme účtovat poplatky?

Zvláštní je, že na změnu zareagovaly jen některé banky. Ty prodloužily tzv. cut off time pro zadání plateb s tím, že budou doručené do banky příjemce v ten samý den. Cut off time je čas „sběru plateb“ a jejich odeslání do clearingového centra ČNB, vysvětlil serveru Pavel Vlček z mBank. Klienti těchto bank tak mohou platby, u kterých chtějí, aby se připsaly ještě týž den, zadávat zhruba do 11. až 12. hodiny daný den (přesněji viz tabulka). A nestojí je to nic navíc.

Jiné, ač mají možnost dát svým klientům větší prostor bezplatně posílat platby do jiné banky tak, aby se připsaly ještě týž den , stále ponechávají v platnosti pravidlo D+1 a platby zadávají tak, aby se připsaly až druhý den. Ostatně proč ne, kdo spěchá, může si připlatit kolem stovky za expresní platbu.

Ta by přitom mohla nyní mít opodstatnění už jen v případech, kdy klient potřebuje platbu provést hned nebo propásl termín, do kterého je nutné zadat platbu, aby se připsala ještě týž den. Pak banka odesílá do Certisu platbu zvlášť a podle Pavly Hávové z ČSOB je limitní termín jejich zadání delší než v případě standardních, neprioritních plateb. Kromě toho banky nemohou garantovat připsání zrychlené platby týž den, protože na nich je jen včas platbu zadat do Certisu, ale nemohou se zaručit za to, že jiná banka připíše platbu včas. Garantovat naopak mohou pouze připsání platby, kterou pošlou jako prioritní, a ta bývá v sazebnících označena právě jako expresní.

Banky nemají povinnost změnu pásem do svých služeb promítnout. To, jak budou platby do Certisu zadávat a půjdou naproti svým klientům, je jen na nich. Čas předání dávek s platbami do systému Certis i zpoplatnění platebních služeb je plně v kompetenci jednotlivých účastníků systému, podmínkou je dodržení lhůt stanovených v § 108–114 zákona o platebním styku. Tyto lhůty se k 1. 1. 2017 nijak neměnily, potvrdila serveru Všetíčková z ČNB.

Jak tedy na změnu reagovaly konkrétní banky?

Air Bank

Air Bank už od počátku své činnosti zadává platby do Certisu tak, aby se připsaly na účet v cizí bance ještě týž den. Podmínkou je zadat platbu do 11:30. Expresní platby banka neposkytuje.

(Peníze v rámci banky se připisují ihned i o víkendu a svátcích.)

Creditas

Creditas odešle platbu do jiné banky tak, aby se připsala ještě týž den, pokud ji zadáte (na pobočce nebo elektronicky) do 11 hodin. Jedná se o standardní službu bez zvláštního poplatku navíc. Za standardní expresní platbu je příplatek 50 Kč.

ČSOB a Poštovní spořitelna

ČSOB oznámila zrychlení tuzemských plateb do jiné banky 17. května. Poskytuje je jako běžnou službu, takže za ně neúčtuje žádný speciální poplatek. Expresní platbu v ceníku nechává pro platby, které mají být provedené v rámci několika minut.

Česká spořitelna

Česká spořitelna zrychlené převody umožňuje, doporučuje je zadat nejpozději mezi 11. a 12. hodinou dopoledne, aby se platba mohla připsat ten samý den. Služba je standardní, takže zpoplatněná jako klasický příkaz do jiné banky, žádný poplatek navíc se neúčtuje.

Equa bank

Equa bank zůstává u schématu D+1. V tuto chvíli analyzujeme dopady této změny. Zatím nejsme rozhodnuti, zda nebo jak budeme na úpravu sazebníku reagovat, řekla serveru Markéta Dvořáčková, mluvčí banky.

Kdo chce tedy nyní poslat platbu do jiné banky ještě týž den, musí si do 12 hodin zadat expresní platbu. Dlužno dodat, že ta stojí 29 Kč.

Expobank

Expobank zrychlený převod svým klientům nabízí, bez zvláštního poplatku. Expresní platby bude mít v nabídce i nadále. Zrychlení platebního styku v rámci ČR negarantuje připsání na účet příjemce obratem ve stejný den. Expresní platba tuto garanci nabízí, vysvětlila Kateřina Petko, mluvčí Expobank.

Fio banka

Fio banka už řadu let rozlišuje platby na zrychlené a prioritní. Zrychlená se připíše na účet v jiné bance týž den, zadáte-li ji do 11:50. Stojí symbolických 1,5 Kč. Za prioritní platbu zaplatíte stovku a můžete ji poslat do 13:50.

Platby v rámci Fio banky v 15 měnách banka připisuje okamžitě každý den i včetně víkendů a svátků.

Komerční banka

Komerční banka i nadále zůstává u systému D+1 a zadává platby tak, aby se připsaly druhý den. Rychlejší převod je možný pouze prostřednictvím expresní platby.

mBank

mBank umí zadat platby tak, aby se připsaly ještě týž den už od roku 2007, kdy přišla na český trh. Platbu ale musíte zadat nejpozději do 8 hodin ráno.

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank zadává platby do Certisu tak, aby se připsaly ještě týž den. Podmínkou je jejich zadání do 12 hodin. Služba je standardní a není tudíž za žádný poplatek navíc.

Oberbank

Oberbank o promítnutí změny časových pásem do svých služeb neuvažuje. Standardně dál nabízí platby D+1 (do druhého dne), které musíte zadat do 16 hod. na pobočce nebo 16:30 elektronicky. Expresní platby, které se připíší ve stejný den, je nutné zadávat do 12 hodin a pouze na pobočce.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank umí platbu do jiné banky zadat tak, aby se připsala ještě týž den. Nastavení ale bude vyhovovat jen ranním ptáčatům. Platbu je totiž potřeba zadat do 8 hodin ráno. Později už nezbývá než využít expresní platbu, kterou je nutné zadat do 12 hodin.

Sberbank

Sberbank zatím zadává platby do jiné banky do Certisu tak, aby se připsaly až druhý den. Změnu ale plánuje. Zasílání běžných plateb do zúčtování v ČNB a tedy i postoupení do banky příjemce v tentýž den banka plánuje v blízké budoucnosti zavést pro ty příkazy, které od klientů obdrží v ranních hodinách, informoval Měšec.cz mluvčí Jan Marek.

skoleni_15_4

UniCredit Bank

UniCredit zatím zůstává u schématu D+1 a připisuje platby až další den. Pokud chcete rychleji, musíte si připlatit za expresní platbu. Změnu ale hodlá implementovat, zatím však není známo, kdy to bude.

Ceny zrychlených a expresních plateb
Banka Poplatek za platbu připsanou týž den Do kdy platbu zadat, aby se připsala týž den? Poplatek za expresní platbu
Air Bank 0 Kč (běžná služba) do 11:30 pobočka i elektronicky
Creditas 0 Kč (běžná služba) pobočka i elektronicky do 11 hodin 50 Kč
Česká spořitelna 0 Kč (běžná služba) pobočka i elektronicky nejpozději mezi 11. a 12. hodinou 125 Kč + 2 kč za položku
ČSOB 0 Kč (běžná služba) pobočka do 11 hodin,
elektronicky do 12 hodin
100 Kč při elektronickém zadání,
200 Kč při zadání na pobočce
Equa bank pouze přes expresní platbu pobočka i elektronicky do 12 hodin 29 Kč
Expobank 0 Kč (běžná služba) elektronicky do 12 hod.  300 Kč
Fio banka 1,5 Kč (zrychlená platba) do 11:50
(prioritní platba do 13:50)
100 Kč
Komerční banka jen přes expresní platbu elektronicky do 14 hodin,
na pobočce do 12:30
90 Kč
mBank 0 Kč (běžná služba) do 8 hodin
Moneta Money Bank 0 Kč (běžná služba) do 12 hodin 160 Kč při zadání elektronicky,
200 Kč při zadání na pobočce
Oberbank
Poštovní spořitelna 0 Kč (běžná služba) pobočka do 11 hodin,
elektronicky do 12 hodin
100 Kč při elektronickém zadání,
200 Kč při zadání na pobočce
Raiffeisenbank 0 Kč (běžná služba) do 8 hodin ráno
(expresní platba do 12 hod.)
100 Kč při zadání elektronicky,
pobočka či telefonní bank. 100 Kč, eKonto Smart a Student 150 Kč, (u eKonta Exclusive je služba vždy v ceně)
Sberbank jedině přes expresní platbu pobočka i elektronicky do 11 hodin 200 Kč
UniCredit Bank jedině přes expresní platbu na papírovém nosiči do 10 hod., elektronicky do 13 hodin 300 Kč při podání na papírovém nosiči,
115 Kč při zadání elektronicky

Banky nemají strach, že by zrychlené platby mohly mít negativní vliv na ověřování identity klienta nebo prověřování podezřelých transakcí. Tuto možnost připustil jen Jan Marek ze Sberbank: Každé zrychlení procesů má dopad na ověřování identity v závislosti na nástrojích, které banky používají. Určité potíže v takto zrychleném režimu mohou nastat třeba u situací, kdy se klient „překlikne“ například při zadávání čísla účtu nebo částky. Rychlost odeslání platby je jedna věc, možnost pro klienty rychle platbu stornovat je pak otázka jiná.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).