Hlavní navigace

Banky chystají okamžité platby. Peníze dorazí hned i o víkendu, zadarmo to nejspíš nebude

10. 1. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Banky v Česku chystají ve spolupráci s ČNB okamžité platby. Fungovat začnou zřejmě na konci roku 2018, stávající možnosti plateb ale nenahradí. Známe detaily.

Na konci minulého roku oznámila Česká bankovní asociace, že na konci toho letošního by měly v Česku začít fungovat takzvané okamžité platby. Češi by tak měli dostat novou možnost, jak posílat peníze rychle, sedm dní v týdnu, 24 hodin denně, a to vše levněji, než za kolik dnes posílají takzvané prioritní platby.

S detaily tehdy bankovní asociace šetřila, server Měšec.cz se tak na ně zeptal jednotlivých bank i v České národní bance, která momentálně pracuje na novém systému pro platby.

Projekt je na startu, banky tedy s podrobnostmi šetří, i tak se ale dá z jejich odpovědí dost vyčíst. Třeba to, že si za okamžité platby nejspíš nechají zaplatit. Podrobnosti najdete v následujících otázkách a odpovědích.

Nahradí novinka platby, které banky nabízejí nyní?

Určitě se to nestane bezprostředně po jejich zprovoznění. Podle bank pro to není v některých případech ani důvod a počítají, že budou dál nabízet i dnešní typy plateb.

Okamžité platby určitě běžné platby zcela nenahradí. Zpracování plateb v ‚běžném režimu‘ bude mít i nadále své opodstatnění například pro platby s dopřednou splatností (platby faktur), kdy není důvod nebo nutnost platbu zpracovávat okamžitě, nebo pro firemní platby zasílané dávkami, kdy by mohlo hromadné zpracování plateb způsobovat kapacitní problémy, říká Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky.

Výhodu vnímáme především u plateb obchodníkům a v rámci převodů mezi klienty, kde je kladen důraz na rychlost převodu, říká za Raiffeisenbank Petra Kopecká

O světlé budoucnosti okamžitých plateb jsou přesvědčeni třeba v Equa bank. Věříme, že okamžité platby se postupně stanou samozřejmostí a nahradí standardní i prioritní platby. Předpokládáme ale, že se bude jednat o postupný proces. Okamžité platby bude totiž možné odesílat pouze těm bankám, které se do projektu zapojí a budou je tedy umět přijmout, říká mluvčí banky Markéta Dvořáčková. Podobně podle ní vznikl v minulosti projekt prioritních plateb, ke kterým banky také přistupovaly postupně a nyní je musí umět přijmout a zpracovat všechny banky.

Budou se ihned připisovat i peníze z trvalých příkazů či inkas?

Nikoli. I banky, které okamžité platby zavedou, budou provádět platby z trvalých příkazů standardním způsobem. Totéž bude platit pro inkasa, se kterými projekt okamžitých plateb zatím nepočítá, říká Markéta Dvořáčková z Equa bank.

Kolik budou okamžité platby stát?

To většinou banky zatím říci nechtějí. Cenu odvodí od poplatku, který budou za novou službu platit ČNB, od nákladů na vybudování nového systému a přizpůsobí se také konkurenci.

Centrální banka jasno už má. Poplatek banky plátce za jednotlivou platbu nebude vyšší než 0,10 Kč, říká Denisa Všetíčková z tiskového oddělení ČNB. Jde o cenu, která víceméně odpovídá poplatkům ČNB za běžné platby. U nich je základní cena stanovena na 0,09 Kč (ceník ČNB). Vypadá to tedy, že kvůli poplatkům, které platí centrální bance, by banky okamžité platby nemusely zpoplatňovat více než dnešní běžné platby.

Banky ale připomínají také to, že do vývoje nové služby budou muset investovat a tyto peníze si budou chtít vzít od klientů alespoň částečně zpět. Půjde o extra službu pro klienty, která bude vyžadovat investice do vývoje. Je tedy možné, že okamžitá platba bude za poplatek, říká například za mBank Martin Moc.

Jasno pak mají třeba v Moneta Money Bank. Služba okamžitých plateb bude zpoplatněna, o konkrétní výši poplatku jsme zatím nerozhodli, říká mluvčí banky Jakub Švestka.

Pro koho okamžité platby budou?

Banky s nimi počítají pro všechny typy účtů, tedy i pro podnikatele a firmy. Zvláště ty větší ale bude omezovat strop pro okamžitou platbu, který je stanovený ve výši 400 tisíc korun. Vyšší částku „instantně“ převést nepůjde. Důvodem omezení maximální výše je zejména nutnost zajistit zdroje na krytí takovéto okamžité mezibankovní transakce, zdůvodňuje limit Kateřina Petko, mluvčí Expobank.

Je také možné, že se budou okamžité platby vztahovat jen na určité způsoby zadání platby. Například v ČSOB se chtějí v první fázi zaměřit jen na elektronické platby, tedy na zadání přes mobilní aplikaci nebo internetové bankovnictví. Zde nám to dává největší smysl. Následně zvážíme případné rozšíření na další způsoby, říká mluvčí banky Patrik Madle.

Zároveň platí, že okamžité platby půjde posílat jen do bank, které se do projektu zapojí. 

Jaké měny půjde převádět okamžitě?

Pouze v korunách. Systém navíc umožní i odeslání korunové platby z účtů vedených v cizích měnách. Zpracování plateb probíhá v českých korunách, možnost zadat konverzní platbu i z účtu vedeného v jiné měně není schématem vyloučeno, bude záležet na obchodním rozhodnutí banky, vysvětluje Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky.

V rámci EU pak už existuje i systém pro okamžité platby v eurech. Vstup do něj české banky zatím pouze zvažují. V Evropě je iniciativa u SEPA instant plateb, které také sledujeme a zvažujeme jejich implementaci, říká například Jiří Štábl z České spořitelny.

Kdy začnou okamžité platby v Česku fungovat?

Nejčastěji banky uvádějí, že chtějí okamžité platby zavést co nejdříve poté, co nový systém ČNB spustí. To by se mělo stát do konce roku 2018. Opatrnější jsou ale například zástupci dvou ze tří největších českých bank. Konkrétní termín se stanoví až v návaznosti na vyjasnění všech otevřených otázek, které máme ohledně podpory ČNB mimo pracovní dobu a bezpečnosti celého řešení pro naše klienty, říká Patrik Madle, mluvčí ČSOB.

Zapojení do clearingu okamžitých plateb zvažujeme, před realizací projektu je však nutno dořešit některé zásadní otevřené body, přidává se Pavel Zúbek, mluvčí Komerční banky. Hlavním bodem k řešení je z pohledu KB garance zajištění provozu v režimu 24×7×365, tedy včetně víkendů a svátků, kdy v případě problémů ve zpracování plateb bude nutné zajistit, aby problémy byly bez odkladu odstraněny. Jen tak bude možné stavět a rozvíjet nové moderní služby založené na převodu peněz z účtu na účet, dodává Zúbek.

Například v mBank si pak nejsou jistí, jak rychle se na celý systém zvládnou připravit přímo v bance. Příprava samotné implementace, důkladné otestování a následné nasazení do produkce je záležitostí několika měsíců, případně i nějakého toho roku, říká za mBank Martin Moc.

Naopak náskok v zavádění novinky hlásí Česká spořitelna. Již v listopadu jsme provedli klíčovou inovaci svého interního IT platebního systému, díky které jsme plně připraveni na zavedení instantních plateb pro klienty v České republice, říká Jiří Štábl z tiskového oddělení spořitelny.

Které banky okamžité platby nabídnou?

Projektu se momentálně účastní zhruba třetina bank působících v Česku, podle bankovní asociace jsou mezi nimi ale v podstatě všechny ty, které poskytují služby drobným klientům. Potvrzuje to i dotazování serveru Měšec.cz.

skoleni_15_4

Bude to systém jen pro banky?

Nikoli. Zapojit se mohou i další finanční instituce, tedy například družstevní záložny nebo stavební spořitelny. Počítáme s tím, že se mohou zapojit všichni účastníci systému CERTIS (platební systém ČNB, poznámka redakce), říká Denisa Všetíčková z tiskového oddělení ČNB.

Proč současný systém neumí posílat platby o víkendu nebo ve svátky?

Zpracování o víkendech neprobíhá od roku 2009, tehdy z důvodů nové legislativy, která implementovala směrnici o neodvolatelnosti zúčtování v platebních systémech. Od té doby nebylo toto téma předmětem diskuse, odpovídá Všetíčková za centrální banku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).