Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Bankovní tajemství je na vymření od Intri - Teď seberou bankovní tajemství, co bude příště? Začnou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2014 0:40

    Intri (neregistrovaný)

    Teď seberou bankovní tajemství, co bude příště? Začnou otevírat dopisy? Holt se ukazuje, že celý ten přechod k elektronickému bankovnictví namísto používání reálných peněz slouží jenom přesně k tomu - aby lidi neměli žádné soukromí, aby byl každý pod podrobným dohledem a nemohlo se stát, že by někdo ohrozil mocipány.

    Ovšem na druhou stranu, pokud by to mělo platit plošně i pro poblitiky, proč ne... Potíž je v tom, že jako všechno se toto bude používat jen proti malým subjektům, na velké ryby si nikdo netroufne. A nepůjde zdaleka jenom o daňové úniky, ale třeba i o to, aby každý byl řádně masivními pokutami potrestán za každou drobnou chybku v daňovém přiznání. Jinými slovy jde opět jen o další vytahování peněz, ať již od podnikatelů, tak od prostých občanů. A kde ty peníze skončí? Zase v kapsách bohatých a mocných. Zase bude víc na tunelování, na kapříky a malé domů, na kčeftíky s kamarádíčky atd...

    Takže v konečném důsledku, i kdyby celý tento útok na soukromí měl nějaké dílčí dobré důsledky, nemůže jít v obecném měřítku o dobrou věc. Ani náhodou.

  • 25. 4. 2014 12:01

    petr.p (neregistrovaný)

    Pokud správně chápu, tak automatická výměna se týká jen FO, nikoli PO (zatím). Čili když si Čech založí firmu v Anglii nebo na Kypru, a firma si založí účet v ČR, tak paradoxně o tom český FÚ nic neví, byť se to děje v jeho jurisdikci. Ale když si Čech založí osobní účet v Anglii nebo na Kypru, o tom se český FÚ dozví, protože banky reportují národním FÚ každý rok výnos z úroků.

  • 28. 4. 2014 22:51

    Jarmila (neregistrovaný)

    Příště? Budete se divit, co bude příště.
    Pracovala jsem pro zahraniční firmu, pobočka německé firmy. Nedávno přijel kolega z Německa s tím, že potřebuje staré personálie firmy (firma je v současné době likvidaci). Na dotaz, pročpak to, mi řekl, že německá sociálka si vyžádala informaci, kdo pracoval v české pobočce v letech 2003-2007. Chtěli jméno, vzdělání, jakou školu a kde absolvoval a další údaje. Hledali jsme to v archivu a je otázka, jestli jsme dohledali všechno. Proč to chtěl ausgerechnet německý úřad, nevíme, ale tady pracovali lidi ze 4 států. Tak v Německu už mají na úřadu jejich nacionále. Velký bratr už čumí i přes hranice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).