Hlavní navigace

Bankovní rada vidí konec kurzového závazku blíže k polovině roku 2017

31. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Česká národní banka (ČNB) na svém březnovém zasedání potvrdila svůj závazek drže směnný kurz koruny proti euru minimálně na úrovni 27 korun ještě nejméně do konce letošního roku.

Jeho ukončení bankovní rada předpokládá „blíže polovině roku 2017“. Bankovní rada dnes znovu diskutovala záporné zavedení záporných sazeb. Nicméně nedošlo ani k hlasování o snížení sazeb. Rizika prognózy jsou podle ČNB koncentrována na protiinflační straně. Z našeho pohledu nedošlo na dnešním zasedání k výraznějším změnám, a proto se držím svůj názor, že k ukončení kurzového závazku dojde v prvním čtvrtletí příštího roku.

Bankovní rada na svém dnešním zasedání mírně změnila svou rétoriku ohledně ukončení kurzového závazku. Zachovala sice jeho minimální dobu trvání do konce letošního roku, nicméně zpřesnila svůj pohled na načasování jeho ukončení z první poloviny roku na „blíže polovině roku 2017“. Pro mírně pozdější zrušení kurzového závazku svědčí i vnímání rizik stávající prognózy jako protiinflační. Jako hlavní rizika pro cenový vývoj bankovní rada vidí:

• nižší pozorovanou inflaci v Česku i v eurozóně,

• pomalejší růst mezd a

• krátkodobý výhled cen potravin.

Na druhou stranu by měly působit vyšší ceny ropy.

dan_z_prijmu

Vzhledem k tomu, že pozorované ceny v Česku jsou plně v souladu s naší únorovou prognózou, vývoj mezd ji dokonce překonává a protože věříme, že s pozvolným růstem cen dopravy se zvýší i ceny potravin, nemáme důvod měnit svůj pohled na načasování konce kurzového závazku. Podle naší prognózy inflace dosáhne dvouprocentního cíle ČNB na přelomu roku a poté by se měla pohybovat lehce nad ním. Podmínky, které si bankovní rada vytyčila pro zrušení kurzového závazku, by tedy měly být splněny již na začátku roku, a proto my očekáváme konec současného intervenčního režimu také na začátku příštího roku.

I v dnešním prohlášení bankovní rady byly zmíněny záporné sazby. Bankovní rada o nich znovu diskutovala, nicméně o nich nehlasovala. Navíc ani dnes nejednala o jejich konkrétní podobě a spíše se zabývala v obecné rovině jejich dopady v kontextu současné makroekonomické situace. Dnešní prohlášení tak podle nás potvrdilo naše přesvědčení, že nás snížení sazeb do záporu v dohledné době nečeká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).