Hlavní navigace

Bank of England tento týden uvolní měnovou politiku

1. 8. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Výsledky stres testů evropského bankovního sektoru ukázaly, že je schopen se vypořádat i s hlubokou recesí.

Zprávy a události

Výsledky stres testů evropského bankovního sektoru ukázaly, že je schopen se vypořádat i s hlubokou recesí. Jediná banka, která testy neprošla, byla italská Monte Paschi. Ta ještě před zveřejněním výsledků stresového testování oznámila rekapitalizaci.

Podle předběžných dat vzrostl americký HDP za Q2 16 pouze o 1,2 % mezičtvrtletně anualizovaně a výrazně tak zaostal za očekáváním trhu ve výši 2,5 %. Směrem k horšímu pak byl revidován i výsledek za Q1 16 (z 1,1 % na 0,8 %). Spotřeba domácností ovšem zrychlila na 4,2 % z 1,6 % zaznamenaných v předchozím čtvrtletí. I tak ale výsledek zůstal pod tržním očekáváním ve výši 4,4 %. Cenový deflátor zaznamenal výrazný růst z 0,5 % v Q1 16 na 2,2 % v Q2 16, trh přitom čekal 1,9 %.

Chicagský PMI index průmyslové aktivity za červenec překonal tržní očekávání ve výši 54,0 bodu, když dosáhl 55,7 bodu. I tak se ale jedná o zhoršení z červnových 56,8 bodu. • Finální výsledek spotřebitelské důvěry University of Michigan za červenec byl nakonec revidován mírně směrem k lepšímu z původně udávaných 89,5 bodu na 90,0 bodu.

Čínský průmyslový PMI klesl v červenci na 49,9 bodu z červnových 50,0 bodu.

Spotřebitelské ceny v eurozóně se během července podle předběžného odhadu zvedly o 0,2 % m/m a překonaly tak očekávání trhu ve výši 0,1 %. Meziroční dynamika stagnovala na červnových 0,9 %. • Míra nezaměstnanosti v eurozóně v červnu v souladu s očekáváním stagnovala na 10,1 %.

Německé maloobchodní tržby v červnu klesly o 0,1 % m/m. Meziroční růstová dynamika se tak lehce snížila na 2,6 % y/y z květnových vzestupně revidovaných 2,8 % (z původně udávaných 2,6 %). Tržní konsensus přitom počítal s meziročním růstem pouze o 1,5 %.

Výsledek francouzského HDP zaostal za tržním očekáváním, když podle prvního odhadu v Q2 16 stagnoval. Analytici totiž čekali 0,2% q/q růst.

Meziroční růst české peněžní zásoby měřené agregátem M2 zpomalil z 9,6 % na 9,5 %.

Polské spotřebitelské ceny podle předběžných dat klesly během července o 0,3 % m/m, zatímco tržní konsensus ukazoval pouze na –0,1 %. Z meziročního pohledu se tak deflace v Polsku dále prohloubila na –0,9 % z červnových –0,8 %.

HDP za Q2 srazilo dolar na dvoutýdenní minimum

Z pohledu společné evropské měny patřil minulý týden mezi ty velmi úspěšné, proti dolaru si euro polepšilo o téměř dvě procenta. Zatímco na počátku týdne se kurz držel ještě pod 1,10 USD/EUR, v pátečním odpoledni již kurz atakoval úroveň 1,12 USD/EUR. Uplynulý týden nakonec euro zakončilo v blízkosti 1,1160 USD/EUR.

Euro profitovalo z celkem solidních makroekonomických dat. Sentiment indikátory z Německa, Francie i eurozóny jako celku prozatím nepotvrdily, že by výsledek britského referenda náladu podnikatelů a spotřebitelů zásadně negativně ovlivnil. Páteční předběžná data o HDP eurozóny za Q2 16 pak v souladu s očekáváním ukázala na mezičtvrtletní růst ve výši 0,3 %. Naopak události z druhé strany Atlantického oceánu příliš radosti americkému dolaru neudělaly. Středeční zasedání FOMC se sice neslo v méně holubičím tónu než to předchozí, zvýšení dolarových úrokových sazeb ovšem stále aktuální není. A to ani ve světle prvního odhadu HDP Spojených států za Q2 16. Mezičtvrtletní anualizovaný růst o 1,2 % byl ani ne poloviční ve srovnání s odhadem. Směrem k nižšímu růstu byl revidován i výsledek za předchozí kvartál. Více než solidně si polepšila spotřeba domácností, i když na naplnění tržního konsensu to nestačilo. Naopak rychleji, než s čím počítal trh, rostl cenový deflátor.

Tento týden se dočkáme reakce britské centrální banky na nejistotu, kterou ekonomice přinesl výsledek červnového referenda. Předpokládáme, že bude poměrem 8:1 rozhodnuto ve prospěch snížení úrokových sazeb o 25 bb na 0,25 %. Zároveň by mělo být oznámeno, že nižší již sazby nebudou. Pro výraznější uvolnění měnových podmínek začne Bank of England opětovně s programem kvantitativního uvolňování. To by mělo podle našich předpokladů činit 25 mld. GBP čtvrtletně.

Evropský ekonomický kalendář dnes přinese finální čísla červencových PMI indexů průmyslové aktivity. Ty by se od již publikovaných předběžných odhadů zásadně odchylovat neměly. Tyto měkké ukazatele prozatím neindikují významnější negativní dopad brexitu. Závěr týdne pak ukáže zajímavé statistiky červnové průmyslové výroby z Itálie a Španělka; za Německo se dočkáme podnikových objednávek za stejný měsíc. Zatímco u obou jižních států očekáváme celkem solidní statistiky, u německých se obáváme zklamání.

Slabší růstovou dynamiku v průmyslovém sektoru by měl odhalit i červencový PMI z USA, který bude zveřejněn dnes. Sílu tamní domácí poptávky ale potvrdí zítřejší statistika osobních příjmů Američanů. Klíčové budou tento týden statistiky z amerického trhu práce za červenec. Ve středu to bude ADP report, v pátek pak bude publikován počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru, míra nezaměstnanosti, průměrné hodinové výdělky a další statistiky. Po červnovém nečekaně vysokém čísle ve výši 287 tisíc očekáváme za červenec pouze 140 tisíc nově vytvořených pracovních míst. Tržní konsensus ukazuje na 160 tisíc. O desetinu na 4,8 % by měla klesnout míra nezaměstnanosti. O silných 0,3 % m/m by se pak měly zvýšit hodinové výdělky.

Vzhledem k tomu, že ekonomický kalendář nenabízí jasný fundamentální směr, nedá se příliš očekávat, že by kurz v dalších dnech změnil charakter svého dosavadního vývoje. Hladinu 1,10 USD/EUR bude u nadále obtížné zdolat.

Tlak na kurzový závazek zmírnil

I když euro proti dolaru v průběhu minulého týdne celkem výrazně posilovalo, na středoevropských devizových trzích panovala v podstatě prázdninová nálada. Mírného zhodnocení do půl procenta dosáhl maďarský forint; polský zlotý ve výsledku stagnoval. Na české koruně bylo patrné zmírnění tlaků na kurzový závazek. Zatímco ještě na počátku týdne byl kurz přilepen k 27,02 CZK/EUR, v jeho druhé polovině se krátce posunul až k 27,06 CZK/EUR.

První zveřejněné sentiment indikátory z období po britském referendu zásadní zhoršení nálady nenaznačily. Důvěra maďarských průmyslníků i spotřebitelů v červenci dokonce vzrostla, stejně tomu bylo i u českých reprezentantů průmyslového sektoru. Pouze české domácnosti mají z dopadu brexitu do ekonomiky obavu. Česká spotřebitelská důvěra spadla na dvouleté minimum. Přesto se podle nás nic nemění na faktu, že spotřeba domácností je a zůstane pro zbytek letošního roku stejně jako pro rok 2017 hlavním tahounem hospodářského růstu. Důvodem je zejména zlepšující se trh práce, což se projevuje ve zvyšující se zaměstnanosti i zrychlování tempa růstu mezd. Jak ukázala v pátek zveřejněná prognóza ministerstva financí, ekonomiky letos poroste tempem 2,2 %, v příštím roce růst zrychlí na 2,4 %. Naše prognóza je pro rok 2017 ještě o desetinku vyšší.

dan_z_prijmu

Klíčovou událostí tohoto týdne pro nás bude zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice. Sejde se všech sedm jejích členů. Pro Jiřího Rusnoka to bude první měnověpolitické zasedání v pozici guvernéra, pro Vojtěcha Bendu a Tomáše Niedetzkého to bude první jednání v pozici člena bankovní rady. Zároveň se jedná o zasedání, na kterém bude zveřejněna nová makroekonomická prognóza. Podle našeho názoru vývoj v posledních třech měsících nepřinesl žádné zásadní odchylky od toho, co centrální bankéři předpokládali v přechozí prognóze. Není tedy důvod předpokládat, že by její vyznění bylo od té předchozí zásadně odlišné. Ano, máme za sebou rozhodnutí britských voličů opustit řady Evropské unie. Bezprostřední makroekonomické dopady jsou ale zatím v podstatě nulové. Spíše bude tato situace z pohledu rizika ohodnocena jako faktor, který může vést k rozhodnutí posunout očekávané opuštění kurzového závazku dále do budoucna.

Úvod týdne potvrdí stále velmi solidní výkonnost českého hospodářství. Výsledek hospodaření státního rozpočtu za červenec zřejmě bude opět atakovat nejlepší mnohaleté výsledky. Ministr financí Babiš včera uvedl, že by se měl rozpočtový přebytek nacházet mezi 73 až 75 mld. CZK. PMI index průmyslové aktivity by se měl podle našeho odhadu zlepšit z červnových 51,8 bodu na 52,8 bodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).