Hlavní navigace

Až příliš hladké přistání čínského draka?

16. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Růst druhé největší ekonomiky světa zpomaluje, ale na první pohled nejde o žádné drama. Podle dnes ráno zveřejněných statistik vykázal čínský hrubý domácí produkt růst v prvním čtvrtletí tohoto roku 7,4 % (meziročně), přičemž v posledním kvartále roku 2013 ekonomika rostla o 7,7 %. Dodejme, že strana a vláda má naplánováno, že ekonomika v tomto roce poroste “jen” o 7,5 %.

V případě čínských temp růstu jde tedy stále o hodnoty, které jsou jak z jiného světa. Otázkou je, nakolik se takovým číslům dá věřit. Například je samo o sobě zarážející, že tak veliká ekonomika, která má třikrát více obyvatel než mají Spojené státy či eurozóna, je schopna dát dohromady data o HDP daleko dříve než obě zmiňované západní ekonomiky. Navíc je udivující, že kvartální data o HDP jsou k dispozici již dva týdny po skončení příslušného čtvrtletí…

dan_z_prijmu

Statistiky jsou samozřejmě jedna věc, druhou je pak fakticky pozorovaná skutečnost, zdali se daná ekonomika na první pohled posouvá opravdu tak rychle vpřed. Nedávno prakticky přes noc Nigérie statisticky zdvojnásobila velikost svého HDP, čímž se okamžitě stala největší ekonomikou Afriky. Toto přehodnocení přitom nezaznamenalo, že by ekonomické subjekty v Nigérii provedly nějaký “čínský skok vpřed”, ale reflektovalo prostý fakt, že nigerijský HDP byl vykazován v cenách roku 1990, což mimo jiné znamenalo, že některé služby (např. IT) do ekonomického výkonu země nemohly být zakalkulovány. Skutečná ekonomická síla Nigérie tak byla z čistě statistických důvodů podceňována.

V případě Číny to může být podobné v tom smyslu, že váha některých “neproduktivních” sektorů může být nadhodnocována a tak viděno skrze “západní” statistiky může být skutečný výkon ekonomiky nižší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).