Hlavní navigace

Automobil na leasing, nebo na úvěr?

18. 2. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stojíte před otázkou, zda nový automobil pořídit na úvěr, nebo na leasing a nevíte si rady? Zeptali jsme se za vás odborníků z leasingových společností, co se vám vyplatí a za jakých okolností. Dávno již neplatí, že leasing je výhodný pro podnikatele a úvěr pro ostatní.

Kateřina Halatová, specialista PR a lektor s Autoleasing, a­.s.

Většina lidí stojí při koupi automobilu před systémem otázek a odpovědí, které v konečné fázi ovlivní jejich rozhodování. Jedním z těchto rozhodnutí je také volba, zda pořídit vozidlo na leasing, nebo na splátky.

Výhodou leasingu je bezesporu jeho rychlost, dostupnost a minimální zajištění. Zejména zajištění úvěru ve formě doložení příjmu ručitelů nebo jiné formy záruky je mnohdy časově i finančně náročné. Snazším vyřízením formalit je leasing nejen mnohem lépe dostupný, ale také méně administrativně náročný než úvěr, který však na druhou stranu není zatížen DPH.

Klient může u leasingu navíc využít zrychlených odpisů a také odpočtu DPH. U podnikatelů leasing nezatěžuje jejich aktiva a pasiva a také nezvyšuje míru zadlužení podniku, který tak vykazuje lepší rentabilitu.

Pokud klient zvolí alternativu financování prostřednictvím úvěru, stává se ihned majitelem vozidla. V případě sjednání pojištění mu však leasingová společnost, pokud využije její nabídky, může sjednat lepší podmínky, než za kterých by pojištění získal individuálně.

Tedy sečteno podtrženo… Variabilní splátky, rychlost, dostupnost, jednoduchost a minimální zajištění jsou základními atributy, které mohou ovlivnit konečné rozhodnutí klienta ve prospěch leasingu. Na straně druhé jistota v podobě vlastnictví vozidla hovoří ve prospěch úvěru. Odpovědi na základní otázky rozhodovacího systému již známe. Jak se klient v konečné fázi rozhodne, je však jen na něm samotném.

Jan Hrubý - GE Money Auto

Jan Hrubý, marketingový ředitel GE Money Auto

GE Money Auto nabízí zájemcům o nákup automobilu oba způsoby financování – finanční leasing i účelový úvěr autoCREDIT. Obecně lze doporučit využití leasingu firmám a podnikatelům, kteří nakupují nákladní a užitkové automobily, a použití úvěru autoCREDIT ve všech ostatních případech.

Klasický finanční leasing pro klienty z řad nepodnikatelů znevýhodnila od 1. května 2004 změna zákona o DPH. Zařazením finanční služby leasingu u osobních automobilů do služeb, na které se vztahuje základní sazba DPH 19 %, došlo ke zdražení finančního leasingu a k následnému růstu měsíčních splátek v průměru o 3 až 7 %.

Další znevýhodnění přineslo také ustanovení, které zrušilo možnost odpočtu DPH z finanční služby u osobních automobilů. Finanční leasing tak ve většině případů můžeme doporučit pouze v případech, kdy podnikatel nebo firma jsou plátcem DPH a nakupují nákladní nebo užitkový automobil. V tomto případě lze celou částku DPH – tedy jak z vozu, tak z finanční služby – odečíst na vstupu. Při splnění těchto podmínek se použitím finančního leasingu promítne firmám a podnikatelům pořizovací cena automobilu rychleji do nákladů než při použití úvěrového financování.

Pokud nakupuje soukromá osoba osobní automobil, je v současnosti výhodnější využít účelový úvěr autoCREDIT. Díky jednoduchosti, flexibilitě a dostupnosti umožní pořídit si automobil skutečně široké skupině spotřebitelů, a navíc se jej netýká již zmíněné zvýšení DPH. Úvěr je možné ve větší míře přizpůsobit požadavkům spotřebitelů – první splátku lze například platit až po 30ti dnech od zakoupení vozu, lze financovat až 100 % ceny vozu a navíc je možné v rámci splátek úvěru získat výhodné podmínky povinného ručení i havarijního pojištění stejně jako u finančního leasingu. Psychologickou výhodou pro některé spotřebitele může být rovněž fakt, že se automobil hned při koupi stává v případě financování úvěrem majetkem spotřebitele.

Využití úvěru může být výhodné také pro podnikatele, kteří chtějí profinancovat nákup dražšího osobního automobilu s pořizovací cenou kolem 900 000 Kč (v souvislosti s omezením zakotveným v zákoně o daních z příjmu od 1. ledna 2004). Pokud si podnikatel například koupí osobní automobil za cenu 850 000 Kč a finanční služba (resp. úrok) za celou dobu trvání bude činit včetně pojištění 150 000 Kč, pak v případě finančního leasingu bude daňově uznatelnou jen částka 900 000 Kč a 100 000 Kč podnikatel zaplatí ze zisku. V případě účelového úvěru autoCREDIT bude daňově uznatelnou celá částka 1 000 000 Kč.

Redakce

Pořízení automobilů na leasing bylo výhodné zejména pro podnikatele, kteří si díky leasingovým splátkám mohli rychleji odečíst automobil z daní. Legislativní úpravy zapříčinily, že se i pro většinu podnikatelů stává leasing oproti úvěru méně výhodný. Přesto i leasing může mít své opodstatnění i pro nepodnikající fyzické osoby, pro které je zařazení leasingu do služeb s 19% sazbou DPH rozhodující nevýhodou.

Výhody leasingu v podobě rychlosti, dostupnosti i jednoduchosti pomalu leasingové společnosti stírají zjednodušujícími se produkty úvěrového typu, přesto jistý náskok leasing stále udržuje – ve většině případů však nepřeváží vyšší cenu a fakt, že je automobil majetkem leasingové společnosti po celou dobu trvání smluvního vztahu. O snížené výhodnosti leasingu ostatně vypovídá i historicky první pokles leasingu v loňském roce.

skoleni_15_4

Leasing zůstal nesporně výhodný pouze v těch případech, kdy si kupující může odepsat DPH na vstupu – tedy pro podnikatele, a to ještě ve „vybraných“ případech, jak o nich píše pan Hrubý.

Ani úvěr ovšem není zcela bez vad na kráse. Často je potřeba získat ručitele (protože automobil je ve vlastnictví dlužníka), jsou vyšší nároky na bonitu (tj. kvalitu klienta a jeho schopnost splácet úvěr) apod.

Při pořízení automobilu dáváte přednost...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).