Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ateliéry a studia. Jako investice i jako levné „bydlení“ od Jan Slanina - Pokud si plátce DPH koupí nebytový prostor a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2014 13:44

    Jan Slanina

    Pokud si plátce DPH koupí nebytový prostor a odečte DPH, tak ho podle mne následně musí buď využívat sám, nebo ho musí s odvodem DPH pronajímat jiným plátcům DPH.
    Pokud by ho ve třech letech po koupi pronajímal neplátcům DPH, tj. běžným lidem, kteří shánějí byt, tak podle mne nárok na odpočet ztrácí.
    Pokud by ho ale tři roky po koupi měl prázdný, tak podle mne nárok na odpočet stejně neměl, protože odpočítávat lze jen přijaté zdanitelné plnění, které skutečně využil.

    Jinými slovy, odpočet DPH lze reálně použít jen u ateliéru, který je skutečně způsobilý sloužit jako ateliér/kance­lář/sklad pro podnikání plátce DPH. Ve všech ostatních případech podstupuje plátce při odpočtu DPH riziko, že mu správce daně odpočet neuzná.

  • 4. 2. 2014 17:15

    Roman (neregistrovaný)

    Časový test u nemovitostí pro změnu účelu užití ve vztahu k DPH je 10 let.
    Co se toho zdaňování pronájmu DPH týče, nestačí jenom, že ho musí pronajímat jiným plátcům, ale navíc ještě za účelem uskutečňování jejich ekonomické činnosti.

  • 4. 2. 2014 22:43

    Jan Slanina

    Díky za opravu a upřesnění. Mně se ty 3 roky zdály nějak málo.
    Každopádně myslím, že jste potvrdil můj záměr, že kupovat atelier za účelem pronajímání fyzickým osobám - nepodnikatelům coby byt s vidinou odpočtu DPH není úplně dobrý nápad.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).