Hlavní navigace

Apple Pay v praxi: Příprava trvala rok a půl, uživatelé se těšili 4 roky

25. 7. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na Apple Pay se řada uživatelů iPhonů těšila několik let. Letos byla konečně spuštěna i u nás v České republice. Jak ji lidé využívají a jak vlastně probíhá taková implementace z pohledu banky?

Na službu Apple Pay se uživatelé iPhonů těšili několik let. Jak probíhá technické nastavení takové služby v bankách? Jak dlouho to trvá a proč je mezi lidmi populárnější Apple Pay než ostatní možnosti platby chytrým telefonem či hodinkami? O tom přednášel Jakub KomendaMONETA Money Bank na konferenci Digitální identita, kterou pořádal Měšec.cz.

Platby ve 38 zemích

Služba Apple Pay je aktuálně dostupná ve 38 zemích světa, přičemž zatím poslední se přidalo Lucembursko, a to v květnu 2019.

Kde zaplatíte pomocí Apple Pay?
Autor: Jakub Komenda

Kde zaplatíte pomocí Apple Pay?

V následujících měsících se ale seznam ještě rozšíří, jelikož země jako Bulharsko, Litva, Kypr, Estonsko a řada dalších (viz „Coming soon“) už spuštění služby připravuje.

Celý proces ale trvá poměrně dlouhou dobu. V případě MONETA Money Bank dokonce přes rok a půl.

Jak probíhá implementace Apple Pay do banky?

V Monetě začali o implementaci Apple Pay uvažovat už v červenci 2017. Tehdy také proběhly první e-maily a kontakty s tím, jak celou službu zřídit a zpřístupnit klientům banky.

První schůzka ale proběhla až v říjnu 2017, a to v Londýně. Už tehdy ale došlo k navázání spolupráce. Došlo k podepsání NDA smlouvy. NDA představuje zkratku pro „non-disclosure-agreement“, tedy dohodu o mlčenlivosti.

Oficiální zahájení projektu pro Českou republiku ale proběhlo až v květnu 2018, tedy téměř 10 měsíců po navázání prvního kontaktu. K podepsání smluv došlo v srpnu 2018 a ve stejném měsíci také proběhla první platba přes Apple Pay.

V září 2018 byl hotový kompletní in-app provisioning, tedy jeden ze způsobů aktivace karty. A proběhlo i schválení UX. To označuje zkratku „user-experience“, tedy nějaký uživatelský pocit, zkušenost z používání dané služby. Vyjadřuje v podstatě schválení uživatelského rozhraní, designu, v jakém se aplikace bude lidem zobrazovat, aby pro ně byla intuitivní a dobře se používala.

Teprve v listopadu 2018 však byla aplikace nahrána do App Storu a o měsíc později proběhl update kvůli managementu všech tokenů, se kterými se aplikace může setkat.

Finální spuštění proběhlo až v únoru 2019, kdy Apple oficiálně spustil službu v ČR. Tedy rok a 7 měsíců po navázání prvního kontaktu.

Aktivace Apple Pay

Apple Pay si můžete aktivovat několika způsoby. Tím prvním je aktivace služby v aplikaci Wallet.

Aktivace Apple Pay ve Wallet.
Autor: Jakub Komenda

Aktivace Apple Pay ve Wallet.

V aplikaci jednoduše zadáte údaje své platební karty a přidáte si ji na seznam možných platebních prostředků. Karet si do aplikace pochopitelně můžete přidat více.

Velmi podobně pak postupujete, pokud si chcete Apple Pay aktivovat na hodinkách Apple Watch nebo na MacBooku.

Aktivace Apple Pay pro Apple Watch a MacBook.
Autor: Jakub Komenda

Aktivace Apple Pay pro Apple Watch a MacBook.

Případně existuje ještě druhý způsob aktivace, a to tzv. in-app provisioning. Tímto způsobem kartu aktivujete přes mobilní aplikaci, aniž byste ji skenovali, zadávali CVV kód či SMS heslo. Takto je možné aktivovat kartu, i když ji u sebe ještě fyzicky nemáte, například při založení nového účtu nebo když jde jen o virtuální platební kartu.

Aktivace Apple Pay přes in-app provisioning.
Autor: Jakub Komenda

Aktivace Apple Pay přes in-app provisioning.

Platíte mobilem, nebo hodinkami? Je v tom rozdíl

Při platbě velmi záleží na tom, jestli Apple Pay používáte na hodinkách, nebo na iPhonu. V případě, že platíte přes telefon, máte dvě možnosti, jak platbu provést:

  • Face ID,
  • otisk prstu.

U Face ID dvakrát stisknete tlačítko na pravé straně telefonu a pomocí Face ID jej odemknete. Následně přiložíte telefon k platebnímu terminálu a provedete platbu.

Pokud používáte otisk prstu, pak platbu provedete tak, že přiložíte telefon k platebnímu terminálu a po jeho rozsvícení platbu právě přes otisk prstu ověříte.

K placení můžete použít pouze iPhone 6 a novější, protože podporují nejnovější operační systém. Platbu navíc můžete provést pouze do 60 sekund od odemčení telefonu. Poté je potřeba provést nové ověření, pokud jste platbu nestihli.

Vždy musíte počkat, až proběhne ověření platby, a následně obdržíte potvrzení o transakci přímo v aplikaci. U starších typů platebních terminálů navíc musíte pro ověření bezpečnosti zadávat ještě i PIN kód.

Pokud platíte přes Apple Watch, stisknete před provedením platby dvakrát pravé tlačítko na hodinkách, po zavibrování je přiložíte k platebnímu terminálu a vyčkáte na provedení platby a potvrzení na displeji hodinek a platebním terminálu.

Platbu je opět potřeba provést do minuty, jinak je nutné celý proces opakovat.

Ověření i u malých plateb

Biometrické ověření je potřeba provést u každé platby. Při každé platbě pak probíhá následující proces ověření.

Proces ověřování a autorizace plateb.
Autor: Jakub Komenda

Proces ověřování a autorizace plateb.

Biometrické ověření každé platby výrazně zvyšuje bezpečnost plateb, jelikož například u platební karty nemusíte PIN zadávat u plateb do 500 Kč. Po několika provedených platbách bez PINu by vás sice terminál měl pro ověření vyzvat k zadání PIN kódu i u transakcí do 500 Kč, ale v praxi tomu tak není vždy.

V tomto případě ověření probíhá takzvanou CDCVM metodou (Consumer Device Cardholder Verification Method). 

Apple Pay vs. další metody placení

Apple Pay při spuštění v České republice trhlo rekordy. Hlavním důvodem je to, že uživatelé iPhonů se na tuto metodu placení těšili už 4 roky a spuštění napjatě očekávali. A obecně pak platí, že mezi uživateli iPhonů je mnohem větší zastoupení těch, kteří k novinkám v této oblasti tíhnou více.

skoleni_15_4

Proto také MONETA Money Bank za stejné časové období zaznamenala zájem o Apple Pay ve výši 39 000 nových uživatelů, ale pouze 34 000 nových uživatelů dohromady za Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay.

Podle statistik banky používá 53 % uživatelů iPhonů také platby přes Apple Pay. Nejvyšší provedená jednorázová transakce byla 147 000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).