Hlavní navigace

Anonymní vkladní knížky končí

3. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vkladní knížky vždy byly a stále jsou jedním z nejoblíbenějších spořících nástrojů u nás. Přesto jim pomalu, ale jistě zvoní umíráček. Od příštího roku anonymní vklady přestanou platit, a proto je dobré se na změnu předem připravit.

V loňském průzkumu společnosti Sofres-Factum se téměř polovina občanů přihlásila k vlastnictví vkladní knížky. Není divu, zvyk je železná košile. Vkladní knížky jsou pohodlný a srozumitelný nástroj spoření a především celá léta u nás jiný způsob ukládání peněz neexistoval.

Nový zákon o bankách však držitelům vkladních knížek trochu ztíží život. Vkladní knížky na doručitele se totiž k 31. 12. 2002 s definitivní platností ruší a vklady na nich připsané po tomto datu už nebudou úročeny. Jak má tedy majitel takové vkladní knížky postupovat?

Především je třeba hned na začátku zdůraznit, že zmíněná legislativní úprava se týká jen vkladních knížek na doručitele. Majitelé vkladních knížek na jméno mohou být klidní, pro ně se nic nemění, protože jejich vklady nejsou anonymní a mají určeného konkrétního majitele.

Majitelé vkladních knížek na doručitele se sice také příliš znepokojovat nemusí, nicméně trochu pozornosti si celá věc z jejich strany jistě zaslouží. Česká spořitelna, která jako jediná tyto anonymní vklady vede, v médiích zahájila informační kampaň, aby své klienty upozornila na případné problémy a starosti. Ty by však neměly být příliš velké.

Jasné je, že s úderem letošní silvestrovské půlnoci je vkladním knížkám na doručitele konec. Od první minuty příštího roku se vklady přestávají úročit a začíná běžet desetiletá lhůta pro vybrání peněz. Klienti tedy mají dost dlouhou dobu na to, aby se o své vklady postarali.

Kdo ale nechce přijít o úroky z těchto vkladů (byť chabé), měl by pomalu (nejpozději do konce roku) se svou vkladní knížkou něco udělat. Možností je několik a jsou docela prosté.

Nejjednodušší je přijít s vkladní knížkou a nechat do ní vepsat své identifikační údaje. Tak se z vkladní knížky na doručitele stane vkladní knížka na jméno. Také lze vklad jednoduše vybrat a zrušit a nebo ho můžete převést na jiný finanční produkt buď v rámci České spořitelny nebo mimo ni.

Finančně výhodnější, protože bez poplatků, je převod peněz v rámci České spořitelny. Ať si z její nabídky vyberete jakýkoli produkt (termínovaný vklad atd.), peníze by vám měly být převedeny zdarma.

A co výpovědní lhůta, ptáte se? Ano, ti z vás, kteří svůj vklad svázali s určitou výpovědní lhůtou, jež přesahuje výše uvedené datum 31. 12. 2002, od ledna příštího roku úroky dostávat nebudou, protože to nový zákon neumožňuje. Sice vám může být líto, že z pevné úrokové sazby (pokud byla vysoká) nebudete těžit i nadále, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat. Na druhou stranu, snad vám jako útěcha poslouží skutečnost, že spořitelna na vás naoplátku nebude uplatňovat sankční úrok za předčasný výběr peněz, pokud tento výběr provedete před uplynutím výpovědní lhůty.

Jak vidíte, obtížnost receptu na zacházení s vkladní knížkou je srovnatelná s obtížností receptu na přípravu čaje. V první řadě však musíte vědět, že se vás může týkat, a pak také zjistit, zda se vás vůbec týká.

skoleni_15_4

Když si nejste jisti, jestli je vaše vkladní knížka na doručitele nebo na jméno, raději se sami přesvědčte. Když najdete uvnitř knížky své (nebo nějaké jiné) jméno, je vše jasné. Kdybyste však i nadále měli pochybnosti, obraťte se na nejbližší pobočku banky. Poradí vám a navíc tam můžete rovnou zařídit všechno, co je potřeba.

Nový zákon však majitelům vkladních knížek v něčem i prospěje – anonymní vklady v současné době totiž nejsou pojištěné, protože pojištěné mohou být jen vklady s identifikova­telným majitelem, konkrétně do výše ekvivalentu 25 000 euro (cca 750 000 Kč).

Máte v rodině vkladní knížku na doručitele?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).