Hlavní navigace

Jak si vybrat platební terminály a pokladny pro pevné prodejny a stánky?

26. 11. 2018
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zatímco drobnému podnikateli či řemeslníkovi bez stálé provozovny stačí chytrý mobil a může přijímat karty, v prodejně či ve stánku potřebujete univerzální, pokladní řešení, které se postará jak o karty, tak o zásoby a EET. Zjišťovali jsme, jak snadné je získat komplexní platební řešení včetně platebního terminálu za rozumných podmínek pro menší prodejnu.

Platební karty jsou standardem a zákazníci jimi rádi platí. Když však přijdete do banky s požadavkem, že chcete přijímat platební karty, narazíte na proces, který vás spolehlivě může od akceptace karet odradit. Server Měšec.cz to zjistil v dubnu 2018 při první podrobné analýze s názvem Chcete přijímat platební karty? Poplatky moc nezlevnily. Máme podrobný test, která sledovala proces akceptace karet u drobných podnikatelů a živnostníků.

Tato naše druhá analýza se proto zaměřila na standardní pevné prodejny prodejců zboží a služeb. Zjišťovali jsme, jak snadné je získat komplexní platební řešení včetně platebního terminálu za rozumných podmínek pro menší prodejnu. Hledali jsme all-inclusive služby, které si zájemce může sám koupit na e-shopu poskytovatele řešení a v ideálním případě sám nastavit bez nutnosti výjezdu, a tedy i úhrady technika.

Shrnutí ve zkratce

Pokud v obchodě nebo ve službách potřebujete řešit pokladnu, EET a platební karty v jednom, máte k dispozici několik desítek řešení. Pro malé a střední podnikatele se však výběr zužuje na nabídku šesti silných hráčů. Analýza serveru Měšec.cz zjistila, že nejlepší univerzální a snadno nasaditelné řešení z pohledu pořizovacích a pravidelných nákladů má eKasa od O2.

Ovšem žádná ze společností v tomto článku nemá vysloveně špatnou nabídku a často to bude jen o šikovnosti jejich obchodního zástupce, nebo vašich potřebách, které potřebujete řešit, anebo čistě jen o sympatiích se značkou.

Při výběru se proto soustřeďte nejen na pořizovací náklady, ale i na výši pravidelných poplatků, a hlavně zákaznickou a technickou podporu dodavatele služby.

Mobil je nepraktický, pokladní systém je nezbytností

Požadavky pevných obchodů jsou od drobných podnikatelů odlišné, protože v prodejně kromě samotné karetní transakce obchodník potřebuje řešit více potřeb, včetně častého skladového hospodářství a EET.

Drobný podnikatel a živnostník, který chce přijímat platební karty, si může vystačit s chytrým mobilem a přenosným platebním terminálem. Chytrý mobil zajistí i připojení pro EET, navíc jsou k dispozici bezplatné aplikace, přes které lze elektronickou evidenci tržeb účtovat. Existují i bezplatné pokladní aplikace. Pořízení platebního terminálu je díky silné konkurenci otázkou doslova stokorun, a to i s rozumným poplatkem, který se pohybuje do 2 % bez dalších měsíčních nákladů.

Jenže u tzv. kamenných prodejen je to složitější. Ne, že by si majitel obchodu nevystačil s levným řešením. Jenže to by mělo za následek výrazné prodlevy mezi nákupem zboží/služby a provedením platby. Kombinace běžného mobilu či tabletu pro zaúčtování operace a přenosného terminálu pro provedení platby vyžaduje minimálně nízké desítky vteřin, což si může dovolit jen obchodník, kterému u kasy nestojí fronta zákazníků. V opačném případě musí hledat sofistikovanější řešení.

Obchodník potřebuje prodávat, a ne řešit technické věci připojení a správy terminálu a elektronické pokladny. To nás motivovalo k hledání jednoduchých řešení na českém trhu, která nevyžadují nijakou zásadní technickou asistenci při zapojení do prodejny a zvládne je obchodník sám.

Na rozdíl od předchozí analýzy, na které spolupracovali testeři, jsme u této analýzy zjišťovali informace výhradně z pohledu zákazníka, tj. co vše může získat z veřejně dostupných zdrojů na internetových stránkách daných společností, aby se správně dokázal rozhodnout.

Veškerá data jsou z června 2018. Ceny jsou uvedeny včetně DPH a zaokrouhlené na koruny. Subjekty jsou uváděny v abecedním pořadí. V době publikace článku ceny a nabídky společností již mohou být odlišné.

A3 soft

Společnost A3 soft s.r.o. pod obchodní značkou FiskalPRO nabízí softwarové řešení
pro obchodníky, tj. pokladní zařízení se softwarem. V nabídce má ale také platební terminály pod značkou FiskalPRO – All In One. Jde o samostatný pokladní systém, včetně platebního terminálu a EET.

Terminály je možné zakoupit prostřednictvím obchodních partnerů. Jeden z nich, SIGROUP s.r.o., nám již v předchozí analýze velmi podrobně vysvětloval, co vše je nezbytné pro správné fungování zařízení a jak probíhá technické pozadí procesu. Po zakoupení terminálu je nutné vyplnit žádost o platební funkce a fyzicky ji písemně odeslat do společnosti First Data, která zajišťuje akceptaci karet. Celý proces od koupě do zprovoznění trvá cca 14 dnů, během níž dochází k ověřování obchodníka a podpisu smluv.

Jednorázový poplatek

  • 8458 Kč – pevný platební terminál Verifone VX520
  • 12 088 Kč – mobilní platební terminál Verifone VX675

Měsíční poplatek

  • 472 Kč – alternativa pronájmu platebního terminálu místo jednorázové koupě na min. 24 měsíců
  • 220 Kč při obratu do 15 000 Kč měsíčně
  • 110 Kč při obratu do 7500 Kč měsíčně (resp. poměrná část měsíčního poplatku)
  • 0 Kč při obratu nad 15 000 Kč měsíčně

Procentní poplatek u platby kartou

  • max. 1,90 %, min. 2,20 Kč do 120 Kč transakce

Společnost A3 Soft své produkty a služby prodává prostřednictvím svých partnerů, nelze je zakoupit jen tak na e-shopu a bez zásahu technika zprovoznit.

AWIS Holding

Společnost AWIS Holding a. s. provozuje komplexní pokladní systém PEXESO. Na webu společnosti je v nabídce několik typů řešení pro různé typy podnikání, např. zámečnictví, kavárny, bary, wellness apod. To může působit na první pohled nepřehledně. Pro tuto analýzu jsme si vybrali řešení pro obecný maloobchod.

Jednorázový poplatek

  • 6770 Kč – Pexeso V1
  • 7248 Kč – EET Box
  • 16 190 Kč – Pokladna pro maloobchod

Výhodou pokladního systému PEXESO jsou nulové poplatky za licenci, ta je již v ceně u produktů Pexeso V1 a EET Box. Pokladna pro maloobchod má jednorázovou licenci ve výši 5929 Kč.

Procentní poplatek u platby kartou

  • 0,99 % z každé transakce

Dotykačka

Společnost Dotykačka ČR s.r.o provozuje pokladní systém, jehož součástí je i
platba kartou s externím platebním terminálem. Pro drobné podnikatele má v nabídce produkt Dotykačka Mobilní, což obnáší tablet s přenosnou tiskárnou. Kromě zařízení je nutné počítat i se softwarovou licencí pro správu pokladny. Základní licence je bez poplatku, ale umožňuje nastavit jen jednoho uživatele a nutnost každou částku zadávat manuálně. Nejlevnější placená licence stojí 330 Kč měsíčně s neomezeným počtem uživatelů.

Střední produktovou verzí je balíček Univerzální dotykačka, má 14palcový displej tabletu, 80mm tiskárnu, stojan a skrytou kabeláž.

Nejvyšší verzí je Dotykačka Kompletní, která oproti univerzální má navíc i pokladní stojan s laserovou čtečkou čárových kódů zboží a zákaznických karet a kovovou pokladní zásuvku s automatickým otevíráním.

V červnu 2018 probíhala akce, kdy bylo možné zakoupit mobilní Dotykačku za 4267 Kč a univerzální Dotykačku za 8462 Kč. Tyto dva typy se co do funkčnosti neliší, rozdíl je ale v hardwarovém provedení. Za roční platbu licence je 10% sleva.

Jednorázový poplatek

  • 4267 Kč,
  • 8462 Kč
  • 11 850 Kč

Měsíční poplatek za licenci

  • 0 Kč – jeden uživatel
  • 330 Kč – neomezeně uživatelů a 100 rezervací ročně
  • 500 Kč – navíc skladová evidence a 1000 rezervací ročně
  • 839 Kč – navíc zákaznický displej, provozovny, VIP podpora apod., neomezený počet rezervací

Dotykačka své služby nepodmiňuje žádným konkrétním typem platebního terminálu. Máte však možnost využít služeb ČSOB, se kterou spolupracuje, poté pro vás platí tyto cenové podmínky:

Měsíční poplatek

  • 0 Kč – při obratu nad 2000 Kč u pevného terminálu bez tiskárny (tiskne Dotykačka)
  • 0 Kč – při obratu nad 50 000 Kč měsíčně u mobilního terminálu s Bluetooth
  • 0 Kč – při obratu nad 50 000 Kč měsíčně u pevného terminálu s tiskárnou
  • 182 Kč – při obratu do 50 000 Kč měsíčně u mobilního terminálu s Bluetooth
  • 303 Kč – při obratu do 50 000 Kč měsíčně terminál s tiskárnou

Procentní poplatek u platby kartou

  • 0,99 % Mastercard, Visa + 0,50 Kč každá transakce
  • 1,67 % Diners Club, Discover, JCB + 0,50 Kč každé transakce

KASA FIK

Pro kamenné obchody jsou zajímavé dva produkty společnosti KASA FIK s. r. o. Kasa Fik Orange za 9679 Kč je malý mobilní pokladní terminál s integrovanou tiskárnou. S ním lze spárovat platební terminál od společnosti SumUp, který v červnu 2018 bylo možné koupit za pořizovací cenu 604 Kč, bez dalších měsíčních paušálů, s provizním poplatkem 1,95 % z transakce kartami Mastercard a Visa.

Pro náročnější je pokladní systém Kasa Fik Hit, který v sobě zahrnuje ucelený pokladní systém s 9,7" tabletem, stojanem, tiskárnou a zákaznickou podporou.

Měsíční poplatky

  • 0 Kč – prvních 6 měsíců
  • 270 Kč – do 50 000 obratu měsíčně (od 7. měsíce)
  • 135 Kč – od 50 000 do 100 000 obratu měsíčně (od 7. měsíce)
  • 0 Kč – nad 100 000 Kč obratu

Procentní poplatek u platby kartou

  • 0,912 %, min. 1,90 Kč za transakci

Zákazník této společnosti má možnost dokoupit si zvlášť mobilní platební terminál, ale jeho cena 7250 Kč spolehlivě od pořízení odradí, když je možné za desetinu této ceny pořídit konkurenční produkt. Na druhé straně procentní poplatek z transakce je příjemný.

O2 Czech Republic

Platební a evidenční řešení s názvem eKasa od společnosti O2 Czech Republic má dvě verze. První s názvem eKasa stojí 6044 Kč a součástí je elektronická pokladna s 10,1" dotykovým displejem, tiskárna s termotiskem a platební terminál.

eKasa Pemium už vyjde na 18 144 Kč a její součástí je 15" LCD TFT kapacitní dotykový displej, tiskárna do kuchyně, platební terminál a mobilní 4G Wi-Fi hotspot.

eKasa má jednoduchou poplatkovou politiku. Při karetním obratu nad 100 000 Kč je provoz bez poplatku a platíte jen 0,99 % z karetní transakce. S nižším obratem se účtuje měsíční poplatek, jeho maximální výše je 604 Kč měsíčně. Jeho součástí je ovšem již SIM s datovým připojením, která přitom u konkurenčních produktů není cenovou součástí, a potřebujete-li samostatně řešit připojení k internetu, musíte s tímto nákladem počítat.

Jednorázový poplatek

  • 6044 Kč – O2 eKasa
  • 18 144 Kč – O2 eKasa Premium

Měsíční poplatek

  • 604 Kč při platbách kartou do 50 000 Kč
  • 303 Kč při platbách kartou od 50 000 do 100 000 Kč
  • 0 Kč při platbách kartou nad 100 000 Kč

Procentní poplatek

  • 0,99 % Mastercard, Visa

Výhodou eKasy je jednoduchost balíčku a poplatků. Zařízení lze snadno zakoupit online a zprovoznit jej zvládne běžný uživatel chytrého mobilu. Za poplatek je ovšem možnost přítomnost technika. Součástí balíčku je dotykový tablet se softwarem na bázi Androidu, tiskárna a platební terminál pro akceptaci karet. K eKase lze navíc dokoupit i další zařízení a udělat z ní komplexní pokladní systém, není to ale nutností.

V případě zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb O2 garantuje, že kdekoliv na značkové prodejně vykoupí eKasu zpět. Až do začátku platnosti zákona je navíc provoz eKasy zcela bez poplatků, a to bez ohledu na výši obratu přes platební terminál. To může být zajímavá pobídka zvláště pro podnikatele a živnostníky, kterým byla povinnost EET odložena, ale již nyní chtějí přijímat platební karty. O2 eKasa má totiž atraktivní procentní poplatek z transakcí – 0,99 % bez ohledu na výši tržby.

Satomar

Společnost Satomar, s.r.o. prodává jen samostatný hardware s názvem RAKEETA V1. Jde o zařízení s tiskárnou poháněné Androidem. Sami si pak vybíráte softwarovou aplikaci, se kterou budete dál účtovat. Volitelně lze dokoupit mobilní terminál za měsíční paušál dle podmínek partnera, který jej dodá.

Smart software

Společnost Smart software s.r.o. provozuje pokladní řešení MARKEETA. Produkt Mini Pokladnička za 6991 Kč bude vyhovovat spíše menším provozovnám typu trafik, stánků apod. Za stejnou cenu se prodává tablet s tiskárnou s názvem Smart Pokladnička, která už může vyhovovat i menším kamenným prodejnám. Je třeba ale upozornit, že v obou případech jde o základní řešení, tj. bez dalších aktualizací a bez zákaznické podpory.

U svých pokladen MARKEETA spolupracuje s produktem FiskalPRO a při dotazu na cenovou nabídku jsme obdrželi tyto parametry:

Měsíční poplatky

  • 0 Kč – prvních 6 měsíců
  • 270 Kč – do 50 000 obratu měsíčně (od 7. měsíce)
  • 135 Kč – od 50 000 do 100 000 obratu měsíčně (od 7. měsíce)
  • 0 Kč – nad 100 000 Kč obratu

Procentní poplatek u platby kartou

  • 0,912 %, min. 1,90 Kč za transakci

Jak si vybrat

Velmi dobrou nabídku platebního řešení pro maloobchod a služby v provozovnách mají společnosti Dotykačka a O2 Czech Republic. Pokud potřebujete jako malí podnikatelé ve své provozovně řešit pokladnu, EET a platby kartou, u těchto společností získáte all-inclusive řešení a za dobrou cenu.

eKasa od O2 nabízí vyvážený poměr pořizovací ceny, rozsahu nabízených služeb, technického zázemí a měsíčních poplatků. Pochlubit se může nízkým poplatkem z akceptace karet bez dalších podmínek obratu. Základní verze eKasy vyjde na rozumných 6044 Kč, a přitom máte univerzální řešení, které snadno zprovozníte.

Nejlevnější verze mobilní Dotykačky stojí na 4227 Kč. Dotykačka má nízké náklady na pořízení, základní služby má bez poplatků.

eKasa má výhodu v lepší dostupnosti technické podpory a zázemí v podobě fyzických poboček prodejen O2. Dotykačka disponuje 7 prodejními místy a 22 instalačními a servisními partnery. O2 má 84 prodejen, ve kterých je specialista pro firemní zákazníky (jinak jich má výrazně více).

Součástí eKasy je navíc i SIM s datovým připojením, což u Dotykačky musíte řešit samostatně.

Poplatek z kartových transakcí je srovnatelný – 0,99 % z transakce nabízejí obě společnosti, u Dotykačky je ale nutné ještě přičíst ke každé transakci fixní poplatek 0,50 Kč.

Dotykačka má naproti tomu nižší měsíční paušály. Ten může být i nulový, ale pakliže chcete s pokladním systémem rozumně pracovat, platbě se nevyhnete a začíná od 330 Kč měsíčně do 839 Kč měsíčně.

eKasa také účtuje měsíční poplatek, ale jde na to opačně. Při kartovém obratu nad 100 000 Kč je nulový a jeho součástí je již zmiňovaná datová SIM, která by vás samostatně stála kolo 150 Kč měsíčně.

Ani nabídka ostatních porovnávaných subjektů není špatná, ale minimálně u akceptace karet vyžaduje hledání vlastního řešení, anebo jsou nabídky cenově dražší než výše zmíněná konkurence. V konečném důsledku ale cenová nabídka nemusí být tím finálním důvodem, proč se rozhodnete využít služeb té či oné společnosti. Vliv má na to i forma marketingu, hra na emoce nebo jednoduchý kalkul, co dalšího můžete získat. Dotykačka stojí na příběhu nadšenců, O2 je silný telekomunikační operátor, který nabídne další výhody provázaného řešení. Kasa Fik, MARKEETA či PEXESO jsou kvalitně postavené služby, které nabízejí seriózní alternativu. Nemusíte se proto bát žádné z těchto společností.

dan_z_prijmu

Tabulka v obrázku

Analýza: Jak si vybrat platební terminály a pokladny pro pevné prodejny a stánky? (06/2018)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Analýza: Jak si vybrat platební terminály a pokladny pro pevné prodejny a stánky? (06/2018)

Tabulka původní

Společnost Produkt Jednorázově Poplatky za licenci Platební terminál Mobilní internet v ceně služby Poplatek z transakce u platby kartou Co je součástí balíčku
AWIS Holding, a.s. Pexeso V1 6770 Kč 0 Kč 7250 Kč jednorázově ne 0,99 % pokladna PEXESO V1 Android s termotiskárnou, pokladní software PEXESO Kalkulačka
Pokladna pro maloobchod 16 190 Kč 5929 Kč jednorázově nutno individuálně ne nutno individuálně Asus ZenPAD 10", termální tiskárna KH300, zákaznický display, pokladní zásuvka, pokladní systém PEXESO
EET Box 7248 Kč 0 Kč 0–250 Kč měsíčně dle obratu (účtuje ČSOB) ne 0,99 % Asus ZenPAD 10", mobilní tiskárna Birch BM-C02, hliníkový stojánek, návod PEXESO, dárek, platební terminál
Dotykačka ČR s.r.o. Mobilní 4227 Kč 0 Kč jeden uživatel, 330–839 Kč měsíčně v ceně ne 0,99 % MC a Visa, 1,67 % DC, JCB, ale vždy 0,50 Kč/transakce 8" dotyková pokladna s 4G + Wi-Fi datovým připojením, 58mm mobilní Bluetooth tiskárna účtenek, aktualizace a připravenost na EET, internet na první měsíc užívání
Univerzální 8462 Kč 14" dotyková pokladna s vysokým rozlišením, 80mm tiskárna pokladních účtenek s řezačkou, stabilní pokladní stojan VESA, aktualizace a připravenost na EET, skrytá kabeláž pro zvýšení estetičnosti a bezpečnosti provozu
Kompletní 11 850 Kč 14" dotyková pokladna s vysokým rozlišením, 80mm tiskárna pokladních účtenek s řezačkou, stabilní pokladní stojan, laserová čtečka čárových kódů zboží a zákaznických karet, kovová pokladní zásuvka – uzamykatelná s automatickým otevíráním, aktualizace a připravenost na EET, skrytá kabeláž pro zvýšení estetičnosti a bezpečnosti provozu
KASA FIK s.r.o. Kasa Fik Orange 9679 Kč 0 Kč 604 Kč jednorázově (SumUp, akční cena) ne 1,95 %(SumUp) pokladní terminál s 5,5" dotykovou obrazovkou, mobilní datové připojení, Wi-Fi, Bluetooth, dobíjecí základna, pokladní aplikace KASA FIK KLASIK s podporou EET bez paušálů, technická podpora online, 1. rok vzdálená správa pokladny z PC, 2 ks pokladních kotoučků
Kasa Fik Hit 12 099 Kč 0 Kč ne ne nutno individuálně pokladna s 9,7" dotykovou obrazovkou a zabudovanou 58mm tiskárnou, připojení k internetu pomocí LAN nebo Wi-Fi, předinstalovaná aplikace KASA FIK KLASIK s podporou EET, technická podpora online, vzdálená správa pokladny z PC, pokladní kotouček
O2 Czech Republic a.s. eKasa 6044 Kč 604 Kč při platbách kartou do 50 000 Kč, 303 Kč při platbách kartou od 50 000 do 100 000 Kč,0 Kč při platbách kartou nad 100 000 Kč v ceně ano 0,99 % elektronická pokladna s 10,1" dotykovým displejem, tiskárna s termotiskem, platební terminál
eKasa Premium 18 144 Kč 15" LCD TFT kapacitní dotykový displej, tiskárna do kuchyně, platební terminál, mobilní 4G Wi-Fi hotspot
Satomar, s.r.o. Rakeeta V1 6990 Kč 0 Kč 236 Kč měsíčně ne 1,39 % samostatné HW zařízení, pokladní software je nutné řešit individuálně, nebo pomocí vestavěných aplikací
Smart software s.r.o. Markeeta Mini Pokladnička 6991 Kč 150 Kč (volitelně za přehledy o prodejích a technickou podporu) 7200 – 12 088 Kč ne 0,912 %, min. 1,90 Kč za transakci. Měsíční poplatek: 0 Kč – prvních 6 měsíců, 270 Kč – do 50 000 obratu měsíčně (od 7. měsíce), 135 Kč – od 50 000 do 100 000 obratu měsíčně (od 7. měsíce), 0 Kč – nad 100 000 Kč obratu samostatné HW zařízení s termotiskárnou 58 mm, nabíjecí kolébka, licence Pokladnička – základní řešení EET, bez tel. a e-mailové podpory, bez aktualizací
Markeeta Smart Pokladnička 6991 Kč samostatné HW zařízení ve formě tabletu, masivní a stabilní kovový stojánek, robustní USB termotiskárna 58 mm, až 800 účtenek na jeden kotouček, licence Pokladnička – základní řešení EET, bez tel. a e-mailové podpory, bez aktualizací
Markeeta Profi 12 088 Kč 14" dotyková obrazovka, stabilní kovový podstavec, robustní a spolehlivá USB termotiskárna 80 mm s řezačkou, superrychlý tisk 25 cm za sekundu, na jeden kotouček až 800 účtenek, možnost připojení všech pokladních periferií

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).