Hlavní navigace

Analytici: S akciemi nyní opatrněji

10. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Stratégové Société Générale zveřejnili nový výhled pro finanční trhy. Po jarním zotavení akciových burz nyní volí opatrnější přístup a snižují riziko svého modelového portfolia.

Spolu s tím, jak od poloviny února vzrostly ceny akcií, je teď SG akciovým investicím nakloněna méně než před čtvrt rokem. Váha akcií v portfoliu by tak měla být 45 % oproti dosavadním 50 %. Mírně naopak vzrostla doporučovaná váha dluhopisů (zejména státních Japonska a rozvíjejících se zemí) a také komodit, především těch energetických.

dan_z_prijmu

Jedním ze stěžejních předpokladů je pokračující postupný růst cen ropy, který bude tlačit vzhůru globální inflaci. Právě proti ní jsou přirozeným zajištěním komodity, jejichž ceny navíc nejen v případě ropy podporuje obnovující se rovnováha mezi nabídkou a poptávkou.

V rámci akciových trhů pokračuje naše preference evropských burz před americkými. Firemní zisky v USA totiž mají mnohem menší prostor k růstu. Krátkodobě by i západoevropské akciové indexy s blížícím se britským referendem mohly být rozkolísané. V ročním horizontu však SG předpovídá zhruba 10% růstový potenciál, když věří například podhodnocenému finančnímu sektoru, kterému by měl prospět ústup obav z deflace. V kurzu by měly být také sektory těžící z oživení ekonomiky eurozóny, jako je stavebnictví nebo automobilový průmysl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).