Hlavní navigace

Americkým indexům svědčí data o vydaných stavebních povoleních

17. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americké indexy se včera dostaly na nejvyšší úrovně za poslední čtyři měsíce a atakují tak letošní maxima z přelomu března a dubna.

Odvahy býkům dodaly včera zveřejněné statistiky o počtu nově vydaných stavebních povolení za měsíc červenec. Data z nemovitostního trhu jsou spolu s daty z trhu pracovního v současnosti nejvíce sledovanými. V poslední době totiž přichází pozitivní informace z amerického nemovitostního trhu a roste tak naděje, že si již tento sektor prošel svým dnem. Optimismus investorů po reportu těchto makrodat byl navíc ještě zesílen výstupem z tiskové konference Merkelové.

Německá kancléřka Angela Merkelová se vrátila z dovolené a ihned se vrhla do práce. Po dvoudenním setkání s kanadským premiérem následovala tisková konference, která potěšila finanční trhy. Merkelová totiž vyjádřila podporu snahám Draghiho o snížení výnosů vládních dluhopisů zadlužených evropských zemí jako je Itálie či Španělsko. Kancléřka primárně neodmítá možnost ECB nakupovat dluhopisy ohrožených zemí na sekundárním trhu, jen takový krok podmiňuje závazkem těchto zemí k provádění strukturálních reforem a dalších úsporných opatření. V investorech v poslední době budil obavy rostoucí rozkol mezi Draghim a šéfem Bundesbanky Weidmannem či členy německé vládní koalice.

Smířlivější postoj Merkelové tyto obavy z velké části rozptýlil a trhy se nyní budou soustředit na výstupy ze schůzek kancléřky s vrcholnými představiteli dalších evropských zemí. V příštím týdnu se má Merkelová totiž setkat se Samarasem a Hollandem. Na konec srpna je pak naplánována schůzka s italským premiérem Montim. Je tak jasné, že dvoutýdenní okurková sezóna na finančních trzích oficiálně končí.

Třetí největší pivovar na světě, Heineken, plánuje navýšit nabídku na převzetí Asian Pacific Breweries (APB), strategického aktiva, které mu umožní posílit svůj vliv v jihovýchodní Asii. K zatraktivnění nabídky ho donutil krok investiční společnosti Kindest Place Groups, který nabídl za 7,3% podíl v APB o 5 SGD na akcii více než právě Heineken, který plánuje koupit 40 % APB. (Jiří Šimara)

Pro část akcionářů firmy Facebook včera skončil tzv. lock-up period, což efektivně znamená, že již mohli začít obchodovat s akciemi Facebooku na burze. Toto datum v investorech vyvolávalo velké obavy z důvodu, že nastane velký převis nabídky nad poptávkou. Tyto obavy se do jisté míry ukázaly jako opodstatněné, protože titul včera ztratil víc 6,3 % a prolomil tak psychologickou 20 USD hranici. Akcie včera zakončila obchodování na burze Nasdaq na ceně 19,87 USD. (Tomáš Menčík)

Dnes očekáváme:

Dnes nebude reportováno žádné významné makrodatum z Evropy. V USA bude zveřejněna spotřebitelská důvěra dle University of Michigan v 15:55 a předstihové ukazatele v 16:00.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).