Hlavní navigace

Americký maloobchod zvýší šance na prosincový růst sazeb Fedu

15. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Úterý přináší nabitý kalendář ekonomických dat. V Evropě včetně našeho regionu se dočkáme indikátorů HDP.

Česká ekonomika podle nás vykáže slušný mezičtvrtletní růst, v meziročním porovnání ale zpomalí kvůli vysoké srovnávací základně. Ve Spojených státech bude zveřejněn říjnový maloobchod, jehož silná kontrolní skupina podpoří očekávání ohledně prosincového zvýšení sazeb Fedu.

Ekonomika eurozóny v Q3 16 vzrostla navzdory brexitu

První odhad HDP eurozóny podle nás vykáže v Q3 16 růst o 0,3 % q/q, a meziroční dynamika tak dosáhne 1,6 %. Německé HDP sice přineslo mírné zklamání, ale i tak bylo třetí čtvrtletí pro ekonomiku EU úspěšné navzdory rizikům plynoucím z rozhodnutí o brexitu.

Ve Spojených státech by měly maloobchodní tržby vzrůst v říjnu o 0,7 % m/m, když velmi slušný růst zaznamená tzv. kontrolní skupina tržeb (bez potravin, pohonných hmot, automobilů a stavebních surovin), která se používá pro odhad HDP. Domácí spotřeba by tak měla nakročeno k slušnému příspěvku do HDP v posledním čtvrtletí oproti Q3 16, kdy kontrolní skupina poklesla o 0,1 % q/q.

Dolar na nejsilnější úrovni od loňského prosince

Dolar včera proti euru posílil o další procento na úroveň 1,075 USD/EUR, nejsilnější úroveň od začátku loňského prosince. Dále se totiž zvýšil rozdíl výnosu amerických dluhopisů oproti německým (či ostatním světovým), což přitahuje kapitál právě do amerických aktiv. Roli může hrát i výprodej měn rozvíjejících se trhů kvůli obavám z dopadu Trumpova zvolení.

Německá ekonomika v Q3 16 mírně zaostala za očekáváním, když vzrostla jen o 0,2 % q/q. Problémem byla slabší zahraniční poptávka, zatímco domácí spotřeba rostla, a to jak vládní, tak soukromá.

Česká ekonomika zpomalí svůj meziroční růst

Česká ekonomika podle našich odhadů v Q3 16 zpomalila, když očekáváme mezičtvrtletní růst o 0,5 % po 0,9 % v Q2 16. Kladné příspěvky zahraničního obchodu se pravděpodobně vyčerpaly, takže hospodářství táhla především soukromá spotřeba. Na druhou stranu propad investic by mezičtvrtletní růst už omezovat neměl. Nižší investiční aktivita kvůli přechodu na nové programové období EU fondů se však zřejmě projeví v meziročním zpomalení ekonomické dynamiky na 2,2 % y/y.

Podobný obrázek přinesou údaje o HDP z ostatních regionálních zemí. Zatímco mezičtvrtletní růsty zůstanou slušné, v meziročním srovnání by mělo tempo hospodářského vzestupu zpomalit kvůli vysoké statistické základně.

Koruna nad hranicí kurzového závazku

Český běžný účet platební bilance uzavřel v září v přebytku 4,8 mld. CZK, a mírně tak překonal očekávání trhu. Důvodem byl výrazný přebytek bilance se zbožím a službami (33,7 mld. CZK), který více než vykompenzoval schodky prvotních (24,3 mld. CZK převážně kvůli odlivu dividend) a druhotných (4,6 mld. CZK) důchodů. Včerejší čísla potvrdila, že vnější pozice české ekonomiky zůstává solidní, což bude dále vytvářet tlak na kurzový závazek ČNB.

skoleni_15_5

Příliv spekulativního kapitálu ale v poslední době polevil. Po pátečním výprodeji se sice koruna vrátila směrem k úrovni kurzového závazku, ale během včerejška a dnešního rána zůstává těsně nad ním, centrální banka tak zřejmě nemusí intervenovat.

Forint včera pokračoval v oslabování, které zahájil po překvapivém výsledku amerických voleb. Včera si proti euru odepsal další půlprocento, když se dostal na nejslabší úroveň za poslední tři měsíce, 310,9 HUF/EUR. Zlotý zaznamenal prudké ztráty už na konci minulého týdne, a včera tak oslaboval už jen mírně na 4,428 PLN/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).