Hlavní navigace

Americký Fed přemýšlí, jak znovu nadopovat domácí ekonomiku

21. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Snížení italského ratingu zvládly včera evropské trhy přejít překvapivě dobře. Druhý den výprodejů se tak nekonal a investoři začínají plni optimismu vyčkávat na výsledky zasedání americké centrální banky (Fed).

I když nová opatření na podporu největší světové ekonomiky mohou na čas nalít investorům krev do žil, efekty budou krátkodobé a pozornost se brzy obrátí zpět k Athénám. Co lze od Fedu čekat? Další uvolnění měnových šroubů je na spadnutí, což vyplývá jak z posledního zápisu ze zasedání, tak z vystoupení šéfa Bena Bernankeho na symposiu v Jackson Hole.

dan_z_prijmu

Nejpravděpodob­nějším opatřením je změna skladby bilance Fedu (Operation Twist). Fed by neskupoval z trhu nové dluhopisy, ale prodal by ty s krátkou splatností a nakoupil za ně splatnosti delší. Je ale velice těžké odhadnout, jaký objem dluhopisů nakonec Fed přeskupí. V tuto chvíli má v bilanci krátkodobé dluhopisy (splatnost do roku 2014) za skoro 500 mld. USD.

Pokud přeskupí méně než polovinu, může to být pro trhy nakonec zklamání. Otázkou také je, zda přeskupení dluhopisů doprovodí některé z dalších zmiňovaných opatření. Nejčastěji se hovoří o snížení úrokové sazby na přebytečné rezervy bank uložené v centrální bance a návrhu na změnu komunikace Fedu tak, aby období super-nízkých sazeb bylo vázáno na konkrétní makro-ukazatel (například míru nezaměstnanosti). I v optimistickém scénáři ale Fed nebude schopen trhům poskytnout trvalejší úlevu. Jádro dnešního napětí na trzích není ve zpomalující americké ekonomice, ale ve strachu z řecké nákazy. Tu podle nás odstraní až eventuální řízená restrukturalizace řeckého dluhu (výrazný haircut + dolití kapitálu do řeckých bank). S tou ale nelze počítat dříve, než všechny členské země eurozóny schválí reformy záchranných fondů. Německé hlasování je na programu na konci tohoto měsíce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).