Hlavní navigace

Americkému průmyslu se v srpnu podle všeho nedařilo, maloobchod se držel

15. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pozornost je tento týden upřena na jedinou událost: zasedání americké centrální banky. Ta volatilitu na trhy jistě přinese.

Zprávy a události

Průmyslová produkce v eurozóně v červenci zrychlila svůj růst na 0,6 % m/m (trh +0,3 %) a nahoru byl revidován i růst v předchozích měsících. V meziročním vyjádření průmysl vzrostl o 1,9 % (trh +0,7 %).

Italská harmonizovaná inflace za srpen byla oproti původnímu odhadu revidována o 0,1 pb dolů na 0,4 % y/y.

Běžný účet české platební bilance skončil v červenci ve schodku 21,5 mld. CZK, zatímco trh očekával mírný přebytek (+0,7 mld. CZK).

Polská peněžní zásoba měřená agregátem M3 meziročně vzrostla o 7,3 % (trh +8,0 %). Tamní běžný účet skončil ve schodku 1,66 mld. EUR, zatímco trh očekával deficit pouze 5,27 mld. EUR. Horší výsledek byl způsoben schodkem obchodní bilance (1,07 mld. EUR) zapříčiněným hlavně horšími exporty.

Klid před bouří na trhu eura s dolarem

Během včerejšího obchodování nedocházelo na trhu společné evropské měny a amerického dolaru k velkým výkyvům. Zveřejněná data o evropské průmyslové produkci sice pozitivně překvapila, ale kurz eura na ně nereagoval. Pozornost je tento týden upřena na jedinou událost: zasedání americké centrální banky. Ta volatilitu na trhy jistě přinese.

Dnešní kalendář ekonomických událostí je poměrně nabitý. Zveřejněny budou statistiky na obou březích Atlantiku. Německý zářijový ZEW index bude pravděpodobně výrazně ovlivněn turbulencemi na čínském trhu. To se projeví hlavně ve složce očekávání. Hodnocení současné situace také klesne, ale mělo by se udržet na velmi vysoké úrovni. Francouzská meziroční harmonizovaná inflace by měla v srpnu o desetinku procentního bodu zpomalit a dostat se na 0,1 %. Za poklesem stojí hlavně klesající ceny ropy, zatímco ceny potravin a služeb by měly zůstat beze změny.

Ve Spojených státech očekáváme, že v srpnu zpomalila průmyslová produkce. Napovídá tomu pokles těžební aktivity i zpomalení ve zpracovatelském průmyslu vedené automobilovým sektorem. Kvůli tomuto propadu očekáváme, že se sníží i využití výrobních kapacit na 18ti měsíční minimum 77,5 %. O současné náladě v průmyslu napoví regionální průzkum Empire state Manufacturing. Ekonomové SG očekávají, že tento index vzroste a bude tak následovat index ISM. Americké nominální maloobchodní tržby by měly v srpnu stoupnout o 0,3 % m/m, když dolů budou působit nižší ceny pohonných hmot a nižší prodeje aut. V kontrolní skupině, která více odpovídá soukromé spotřebě v rámci HDP, bychom měli zaznamenat meziměsíční růst o 0,5 %. Celkově americká čísla napoví, jestli ve čtvrtek dojde k prvnímu zvýšení úrokových sazeb v tomto cyklu. Analytici jsou zatím rozděleni na přibližně dvě stejně velké poloviny, ale trh má tento krok zakalkulovaný pouze ze 30 %.   

Běžný účet překvapil vyšším schodkem kvůli odlivu dividend

Kurz české měny začal nový týden deset haléřů nad kurzovým závazkem ČNB. Nicméně v průběhu včerejšího odpoledne koruna posílila a její kurz se posunul těsně pod hladinu 27,05 CZK/EUR. Velmi klidnou seanci zažil i maďarský forint a polský zlotý. Kurz obou měn zůstal dnes v podstatě beze změny.

Český běžný účet včera zaznamenal nečekaný deficit ve výši 21,5 mld. CZK. Za horším vývojem stála hlavně větší výplata dividend. Navíc jsme se dočkali revize předchozích údajů, které snížily kumulovaný přebytek za posledních dvanáct měsíců na 51,5 mld. CZK. Nicméně vnější rovnováha české ekonomiky zůstává i po těchto číslech silná. Nadále očekáváme, že do konce roku bude běžný účet podporován přílivem prostředků z evropských fondů, což bude držet jeho bilance výrazně pozitivní.

skoleni_15_4

Dnes nás z domácí ekonomiky nečekají žádná data. V Polsku budou zveřejněny údaje o vývoji spotřebitelských cen za červenec. Analytici očekávají meziroční pokles o 0,7 %, což je do velké míry ovlivněn propadem cen ropy, který se přelévá do poklesu cen pohonných hmot.  

Česká swapová výnosová křivka včera snížila svůj sklon, když na dlouhém konci poklesla přibližně o 3 bb a na krátkém konci zůstala beze změny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).