Hlavní navigace

Americké trhy zažívají nejhorší start do nového roku

8. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čínský strach se přelévá, kam může. Cena ropy včera spadla až k 32 USD za barel a americké akcie zažívají zatím historicky nejhorší start do nového roku.

Čínský regulátor se nakonec včera večer rozhodl odvolat čtyři dny staré pravidlo, které vede při poklesu o více než 7 % k ukončení obchodování v daném dni. Je pravda, že pravidlo pravděpodobně na začátku roku paniku spíše přiživovalo. Na silně medvědím trhu zpravidla proběhnou největší výprodeje v prvních okamžicích po otevření trhů. V pozdějším obchodování se objevují kupci, kteří mají šanci trh stabilizovat. Pokud je však trh uzavřen hned na začátku obchodování při první velké prodejní vlně, žádný kupec ani nemá šanci se objevit. Dnes po ránu na čínských trzích převládá vysoká volatilita, zrušení pravidla ale trhy vnímají vesměs pozitivně.

skoleni_15_4

I proto by se mohla pozornost přesunout do USA, kde jsou na programu nejdůležitější statistiky měsíce – zpráva z trhu práce. To, zda přetrvá pozitivní trend na trhu práce nakonec bude rozhodující i pro americký Fed a to, jaké tempo utahování měnové politiky nakonec zvolí. Naše očekávání jsou lehce nad trhem – přírůstek pracovních míst by měl dosáhnout slušných 215 tisíc zaměstnanců. Navíc by mohl dál zrychlit růst mezd (na 2,7 %). I když částečně půjde o optický klam daný tím, že mzdy Američanům v prosinci 2014 rostly velice pomalu (1,8 %), i tak to bude dobrá zpráva. Taková, která by mohla pomoci americkému dolaru a naopak trochu ohrozit novoroční zisky bezpečných dluhopisů.

Nakonec ale bude pro další směřování dluhopisových a akciových trhů zásadní další vývoj v Číně. Přes víkend Čína zveřejní další důležité statistiky včetně růstu nových úvěrů a inflace. Ke stabilizaci situace ale přispějí jen těžko. Krátkodobě by mohlo zabrat spíše odhodlání podporovat znovu akciový trh přímými intervencemi z kapes regulátora (podobně jako v srpnu 2015). Netřeba asi dodávat, že všechna taková řešení jsou jen krátkodobým záplatováním strukturálně nemocné čínské ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).