Hlavní navigace

Americké akciové zisky tlumily počáteční ztráty

16. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera se americké akciové indexy obchodovaly smíšeně, když dokázaly tlumit počáteční ztráty (S&P 500 +0,11 %, Nasdaq –0,22 %).

U indexu S&P 500 se tak potvrdila silná technická úroveň podpory okolo 1 465 bodů. Prosincové maloobchodní tržby svým růstem o 0,5 % překonaly konsensus (ten počítal s růstem o 0,2 %). Své kvartální výsledky představila firma Lennar, která působí na americkém nemovitostním trhu (staví startovní byty a poskytuje hypotéky). Čistý zisk překonal konsensuální odhad, který počítal s 200% růstem zisku.

To potvrzuje názor, že se zlepšení na americkém nemovitostním trhu projevuje i ve finančních výsledcích firem, které na něm působí. Facebook na včerejší akci pro novináře, která se konala v jeho centrále, představil vylepšené funkce vyhledávání v rámci této sociální sítě. V 14:30 SEČ vychází prosincový index spotřebitelských cen (oč. m/m beze změny, meziročně +1,8 %) a v 15:15 SEČ také prosincová průmyslová výroba (oč. +0,3 % m/m). Výsledková sezona dnes pokračuje bankami JPMorgan (oč. upravený zisk na akcii 1,22 $, tzn. +35 % r/r, výnosy oč. +13 % r/r) a Goldman Sachs (oč. 3,66 $, tzn. +99 % r/r, výnosy oč. +29 % r/r) a také eBay (oč. 0,695 $, tzn. +16 % r/r, tržby oč. +18 % r/r).

Asijské akciové indexy klesaly, když zvláště ty japonské odevzdávaly část ze zisků dosažených během posledních týdnů (Nikkei 225 –2,56 %, Hang Seng –0,37 %). V rámci indexu Nikkei225 nejméně klesala síťová odvětví a naopak nejvíce technologický sektor. Evropské akciové indexy zahájily mírným poklesem. Pražská burza otevřela v blízkosti včerejšího závěru. Martin Krajhanzl (Analytik)

skoleni_15_4

ČEZ: Rosatom může koupit podíl v jaderném projektu na Slovensku

Rosatom zvažuje koupi podílu v jaderném projektu na Slovensku od ČEZu. ČEZ řekl, že podepsal memorandum se slovenskými partnery a Rosatomem, které umožňuje, aby se ruská firma dostala k informacím o tomto projektu. ČEZ ve společném podniku vlastní 49 %, přičemž zbytek má ve vlastnictví slovenskou vládou vlastněná firma JAVYS (Reuters, ČEZ).

ČEZ se v současnosti soustředí především na přípravy výstavby dvou reaktorů v JE Temelín. Podílení se na dalším významném projektu podobného druhu je velmi náročné na kapacity. Zprávu hodnotíme neutrálně. Václav Kmínek, Petr Bártek (Analytici) +420 224 995 227

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v České spořitelně

Autor pracuje jako analytik v České spořitelně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).