Hlavní navigace

Americká produktivita v druhém čtvrtletí podle všeho rychle rostla

2. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ISM index z průmyslu ve Spojených státech klesnul z 52,7 bodu na 51,1, zatímco analytici čekali jeho pokles pouze na 52,5 bodu.

ISM index z průmyslu ve Spojených státech klesnul z 52,7 bodu na 51,1, zatímco analytici čekali jeho pokles pouze na 52,5 bodu. Index PMI naopak mírně stoupnul na 53 bodů, zatímco trh očekával stagnaci. Výdaje na stavebnictví si zachovaly svou revidovanou meziměsíční růstovou dynamiku o 0,7 % m/m. Trhy očekávaly o růst pouze o 0,6 %.   

PMI z průmyslu v eurozóně o desetinu bodu klesnul, když trh očekával jeho stagnaci na 52,4 bodu. Míra nezaměstnanosti v eurozóně nečekaně klesla o 0,2 pb na 10,9 %, zatímco analytici nečekali žádnou změnu.

Počet nezaměstnaných v Německu klesnul o 7 tis., zatímco analytici očekávali pokles o 4 tis. Míra nezaměstnanosti zůstala podle očekávání beze změny na 6,4 %. Německý PMI z průmyslu vzrostl o desetinu bodu na 53,3, když analytici očekávali stagnaci.  Francouzský PMI v průmyslu mírně poklesl na 48,3 bodu, zatímco trh očekával stagnaci na 48,6 bodu.

Český rozpočet za prvních osm měsíců skončil v přebytku 19 mld. CZK. PMI z průmyslu klesnul z 57,5 bodu na 56,6, zatímco trh čekal pokles na 56,8 bodu.  Stejný indikátor v Polsku nečekaně výrazně oslabil z 54,5 na 51,1 bodu, zatímco trhy čekaly pouze mírný pokles na 54,2 bodu.  Maďarský index posílil z dolů revidovaných 49,9 bodu na 50,7 bodu.

Nálada v americkém průmyslu klesá

Včera americký dolar proti euru mírně oslaboval a dnes ráno otevírá na úrovni 1,128 USD/EUR. Hned včera ráno mu nepomohl špatný výsledek PMI indexu v Číně a v průběhu americké seance zavážila horší data z americké ekonomiky. Indikátor ISM (podobný PMI) z průmyslu zaznamenal výrazný pokles o 1,6 bodu na 51,1 (nejnižší údaj od května 2013). Propad zaznamenaly všechny složky až na dodávky.

Srpnové vpředhledící indikátory z průmyslu v eurozóně výrazné revize nezaznamenaly. PMI z průmyslu za celou eurozónu byl revidován o 0,1 bodu dolů. V porovnání s červencovým výsledkem jsme zaznamenali horší čísla ve všech zemích kromě Řecka a Německa. Vzhledem k tomu, že statistici se nákupních manažerů dotazovali v půlce měsíce, není navíc v číslech ještě plně zohledněna čínská krize. Ekonomové SG přisuzují slabé výsledky vpředhledících indikátorů z průmyslu nedostatku reforem, slabší čínské poptávce a řecké krizi. V blízké budoucnosti neočekávají výraznou změnu těchto indikátorů, které naznačují ekonomický růst kolem 0,45 % q/q.

Dnešní ekonomický kalendář v USA ani v eurozóně nenabízí příliš zajímavá čísla. Americký ADP report napoví, jak by mohla dopadnout páteční data z trhu práce. Ekonomové SG jsou tentokrát velmi blízko tržnímu odhadu, když předpovídají 205 tis. nových pracovních míst v soukromém sektoru. Páteční statistika by podle nich měla ukázat solidních 250 tis. nových pracovních míst. Navíc po příznivé revizi HDP za Q2 z minulého týdne, očekáváme výrazné zlepšení produktivity mimo zemědělství, která by se měla dostat na svou nejvyšší hodnotu od Q2 10.    

Nálada v průmyslu stále na vysoké úrovni

Kurz české koruny se ve včerejších ranních hodinách posunul dolů na úroveň 27,02 CZK/EUR. Blízko této hladiny se pak držel celý den. Obchodování s polským zlotým bylo velmi klidné, když jeho kurz pouze nepatrně oslabil. Maďarský forint pak ztratil přibližně 0,4 %.

Včerejší zveřejnění indexu nálady v průmyslu PMI potvrzuje, že česká ekonomika je znovu premiantem regionu. Nálada v průmyslu sice poklesla ze svého čtyřletého maxima 57,5 bodu na 56,6, ale tato úroveň je stále bezpečně v pásmu expanze. V růstu pokračují nové objednávky, což by se mělo v nacházejících měsících projevit i ve statistikách průmyslové produkce. V Polsku a v Maďarsku jsme již tak dobrá čísla nezaznamenali. Polský PMI výrazně klesnul na 51,1 bodu a v Maďarsku se index pohybuje ještě níže na 50,7 bodech.    

Český rozpočet vykázal za období leden až srpen přebytek ve výši 19 mld. CZK, což je o 34 mld. CZK více než za stejné období loni. Za dobrou výkonností statní pokladny stojí zejména vyšší výběr daní a příliv prostředků z fondů EU.

dan_z_prijmu

Dnes další česká ekonomická data zveřejněna nebudou. Nejdůležitější událostí bude zasedání polské centrální banky. Ta by podle odhadu SG měla ponechat svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny na 1,5 %. Ta by měla zůstat stabilní po delší období. Za její očekávanou stabilitou stojí velmi nízká inflace v Polsku. 

Česká swapová výnosová křivka včera na svém krátkém konci zůstala víceméně beze změny, zatímco na dlouhém konci vzrostla přibližně o 3 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).