Hlavní navigace

Akciovým burzám vlily čerstvou krev do žil výsledky firem

14. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Evropské akcie se dnes nadechly k opětovnému růstu, když impuls jim daly hospodářské výsledky některých firem. Index Stoxx 600 tak v odpoledních hodinách roste o 0,6 %, když hlavní oporou mu jsou finanční tituly se ziskem 1,7 %.

O více jak jedno procento posilují ještě akcie těžebních společností a sektor informačních technologií. Většinu zisků v průběhu dne ale vymazal britský index FTSE 100 (aktuálně +0,2 %), když BoE překvapivě ponechala úrokové sazby beze změny, na což reagovala libra posílením a poslala dolů akcie exportních společností.

skoleni_15_4

Americké indexy navázaly na vývoj starého kontinentu. Index S&P 500 na začátku seance roste o tři čtvrtě procenta a vylepšuje tak dále svoje maximum. Nákupní náladě pomohly zveřejněné výsledky banky JP Morgan, když pokles zisku nebyl tak hluboký, jak počítal konsensus. Zítra reportují její konkurenti Wells Fargo a Citigroup.

Pražská burza dnes překonala vývoj západoevropských trhů a posílila o vysokých 2,3 %. Největší zásluhu na tomto vývoji má téměř 9% zisk akcií Erste, když banka vylepšila výhled hospodářských výsledků na letošní rok. Výsledky za první polovinu roku zveřejní 5. srpna. CME navázalo na včerejšek a dnes akcie vzrostly o silných 5,6 %. Trojici nejúspěšnějších doplňuje O2 se ziskem 4 %. Jediným propadlíkem se dnes staly akcie nováčka Monety, které přišly o půl procenta. Obchodní aktivita byla mírně nadprůměrná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).