Hlavní navigace

Akciové trhy vyčkávají na Fed, po amerických číslech se investoři do ničeho neženou

14. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Evropské akciové burzy dnes přidávají mírné zisky, když index Stoxx 600 posiluje o zhruba třetinu procenta. Nejvíce rostoucím sektorem jsou utility, které přidávají 1,1 %. Přes jedno procento se přehouply ještě informační technologie, které tak po výprodejích ze začátku týdne opětovně nabírají na síle.

Naopak v červeném se v odpoledních hodinách obchodují akcie finančních domů (-0,4 %) nebo energetických titulů (-0,3 %).

dan_z_prijmu

Americký index S&P 500 na počátku seance prozatím přešlapuje na místě. Při pohledu na jeho sektorovou strukturu je patrné, že hlavní protagonisté dne jsou stejní jako v Evropě. Zveřejněné statistiky maloobchodních tržeb příliš povzbudivě nedopadly a inflace zamířila dolů razantněji, než naznačoval konsensus. Investoři tak vyčkávají na konec zasedání americké centrální banky, jehož výsledkem by mělo být zvýšení úrokových sazeb. Pozornost se bude soustředit i na tiskovou konferenci Janet Yellen a její komentáře k aktuálnímu stavu ekonomiky, zejména zda stávající zpomalení ekonomické aktivity a pokles inflace vidí Fed jako dočasné či nikoliv. Projev šéfky by se měl dotknout i očekávaného snižování bilanční sumy centrální banky.

Pražský parket jen pár desítek minut před svým závěrečným gongem klesá o jednu desetinu procenta. Největším propadlíkem je likérka Stock Spirits se ztrátou 2,0 %, největší dopad na index PX však měl propad akcií rakouské Erste (-1,0 %). Naopak za vítězstvím míří Unipetrol s jednoprocentním ziskem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).