Hlavní navigace

Akciové trhy šly kvůli Obamovi dolů

8. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

B. Obama obhájil prezidentský post. Trhy reagovaly tak jak jsme předpokládali v našem speciálu – reakce ale byla jen mírná.

Akciové trhy šly dolů, bondové naopak v důsledku útěku od rizika nahoru. Dolar oslabil, i když se to projevilo spíše k jiným měnám než k euru. Euro totiž vzápětí srazilo prohlášení M. Draghiho, že evropská krize už podráží nohy i Německu, což byl pro trhy signál uvolněnější měnové politiky. Draghi také zdůraznil, že program OMT umožňuje ECB neomezeně intervenovat na trhu. To sice není žádná novinka, ale z úst prezidenta ECB to zkrátka svojí váhu má.

Také volby do Senátu a Sněmovny reprezentantů dopadly podle očekávání. Senát si podrželi Obamovi demokraté, Kongres naopak ovládli republikáni. Pro řešení rozpočtových problémů (fiscal cliff) je to v podstatě nejhorší možná kombinace.

Český parlament podle očekávání schválil daňový balíček podle vládního návrhu a zároveň tak vyjádřil vládě důvěru. Hlavními změnami jsou zvýšení DPH o 1 p.b. na 15 % resp. 21 %, zvýšení daně pro příjmy nad 100 tis. o 7 % nebo zrušení stropu pro výpočet zdravotního pojištění. Parlament také přehlasoval prezidentovo veto penzijní reformy a senát u zákona o církevních restitucích (tady se bude ještě čekat na stanovisko prezidenta)

Průmyslová produkce v Německu potvrdila výrazné zpomalení v závěru Q3. V září klesla o 1,3% m/m. Za celý kvartál sice ještě pořád rostla o 0,7% q/q, což dává šanci solidnímu výsledku HDP za třetí kvartál. Trend ale ukazuje na další zpomalování v závěru roku a obavy M. Draghiho tak rozhodně nejsou liché.

Řecký parlament schválil přes protesty ulice balíček úspor. Teď ještě musí schválit o víkendu rozpočet a pak již můžou ministři financí EMU pustit Řecku další tranši v objemu 31,5 mld. eur.

EK poměrně výrazně snížila odhad růstu EMU pro příští rok, z původních +1% na +0,1%

skoleni_15_4

Polská centrální banka v souladu s výrazně převládajícím názorem analytiků snížila úrokové sazby o 25 p.b. na 4,50%. Zároveň potvrdila, že další cuty budou následovat pokud bude ekonomika dále zpomalovat. V nové prognóze CB podle očekávání snížila výhled na HDP i inflaci. Zlotý reagoval až po tiskovce a to poměrně výrazně, oslabením ze 4,11 na 4,14. Více v našem Short Note (en).

Dnes zasedá Evropská centrální banka. Sazby by se měnit neměly, jako už tradičně bude zajímavější následná tisková konference. M. Draghi, který tak oslaví první rok ve funkci, by mohl říct něco konkrétnějšího k podmínkám OMT. To bude zajímat především Španěly, protože právě obava z tvrdých podmínek ze strany ECB je asi tím hlavním důvodem, proč stále ještě nepožádali EMU o pomoc a tím neotevřeli ECB dveře k nákupu jejich bondů přes tento program.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).