Hlavní navigace

Akciové trhy pokračují v jízdě po tobogánu

15. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Evropské akcie se v závěru dnešního obchodování marně snaží umazat své dopolední ztráty. Indexu Stoxx 600 však do včerejšího zavíracího kurzu zbývá ještě dohnat výrazně přes půl procenta.

Žádný z dvanácti hlavních sektorů se dnes neosmělil k růstu. Naopak šest z nich ztrácí přes jedno procento. Nejhůře na tom jsou telekomunikace a sektor zbytného spotřebního zboží, jejichž akcie odepisují přes 1,7 %. Nedaří se ani těžařským společnostem, které ztrácí také 1,7 %. Komoditní index agentury Bloomberg se dnes dostal dokonce pod roční minimum.

dan_z_prijmu

Za oceánem se opět vydaly technologické tituly směrem na jih a 1,5% ztrátami posílají především index Nasdaq o 1,2 % níže. Širší S&P 500 a industriální Dow Jones na tom nejsou o moc lépe, když v úvodu obchodování ztrácí 0,7 a 0,4 %. Stejně jako v Evropě i v USA trpí těžaři a zpracovatelé komodit poklesem cen základních průmyslových materiálů. Jedinými sektory, které se osmělují k mírnému růstu do 0,3 %, jsou zatím telekomunikace a realitní developeři.

Index pražské burzy dnes sice oslabil o 0,3 %, nicméně v celoevropském kontextu to byl ještě docela slušný výsledek. Nejvíce se na dnešním propadu podepsaly Erste s O2, jejichž akcie odepsaly jedno procento a energetická skupina ČEZ s –0,4 %. Nejhlubší propad o 2,4 % však dnes zaznamenala sázkařská skupina Fortuna. Nedařilo se ani nápojářské skupině Kofola s –0,9 %. Čest pražského parketu se snažily zachránit menší emise jako mediální CME, která přidala 1,5 % nebo Philip Morris s +1,1 %. Textilka Pegas po oznámení schválení dividendy a zrušení vlastních akcií posílila o 0,5 %. Jedinou finanční institucí v zeleném teritoriu dnes byla Komerční banka s mikroskopickým ziskem jedné desetiny procenta.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).