Hlavní navigace

Akciové trhy opětovně na nových rekordech

16. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Americkému akciovému trhu se v úvodu týdne dařilo, když si index S&P 500 připsal půl procenta. Vylepšil tak opět svoje historické maximum, když poprvé pokořil a uzavřel nad hranicí 2.400 bodů. Na svůj rekord vystoupal i technologický Nasdaq, zatímco průmyslovému Dow Jones chybí ke zdolání vrcholu ze začátku března necelé jedno procento.

Hlavní události

Akcie pojišťovny VIG se dnes obchodují naposledy s dividendou ve výši 0,8 EUR na akcii.

Bulharsko nechce koupit místní aktiva ČEZ.

Západoevropské akcie by dnes měly na počátku seance hledat svůj směr.

Spojené státy dnes zveřejní některé údaje z trhu nemovitostí a průmyslovou výrobu. Na starém kontinentě se dočkáme struktury HDP za první kvartál za eurozónu. Ten dle prvního odhadu rostl v souladu s očekáváním o 0,5 % q/q.

Výsledky hospodaření dnes reportují americký Staples nebo Home Depot, v Evropě o výsledcích informují například Vodafone nebo easyJet.

Obchodování na zámořských trzích

Americkému akciovému trhu se v úvodu nového týdne dařilo, když si index S&P 500 připsal půl procenta. Vylepšil tak opět svoje historické maximum, když poprvé pokořil a uzavřel nad hranicí 2.400 bodů. Na svůj rekord vystoupal i technologický Nasdaq, zatímco průmyslovému Dow Jones chybí ke zdolání vrcholu ze začátku března necelé jedno procento. Mezi nejvíce rostoucí segmenty včera patřili komoditní společnosti, finanční domy a ropní producenti. Naopak prakticky jediným, který ze včerejší seance odešel se svěšenou hlavou, byl telekomunikační sektor.

Vývoj na asijských trzích neměl jednoznačný trend. V Číně s končícím summitem akcie mírně odevzdávají svoje předchozí zisky, když šanghajský index klesá o 0,2 %. Nedaří se ani trhům v Malajsii nebo Indonésii. Naopak mírné zisky si připisují akcie v Japonsku nebo Indii (+0,3 %). Indický S&P BSE Sensex dokonce míří ke svému historickému maximu za podpory zejména exportních společností. 

skoleni_15_5

ČEZ

Bývalý bulharský ministr financí Vladislav Goranov po nedávných předčasných volbách uvedl, že nová vláda se nebude zajímat o koupi tamních aktiv společnosti ČEZ. Odmítl tak spekulace o plánu nákupu, který v průběhu předvolební kampaně zveřejnila opoziční strana socialistů.

Mezi zájemci jsou nyní údajně bulharské společnosti Prista Oil Holding a Minstroy Holding, které však zprávy zatím nijak nekomentovaly. Zprávu nevnímáme jako zásadní pro pohyb ceny akcií, přestože může vyznívat mírně negativně s ohledem na zužující se okruh potenciálních zájemců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).