Hlavní navigace

Akciové tipy na rok 2019: Analytici doporučují Čínu, pražskou burzu, ale i opatrnost

9. 1. 2019
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Akciovými trhy v posledních týdnech otřásá nejistota. Bude to stejné v průběhu celého roku a je možné, že jsme na hraně krize? Podle analytiků není situace tak černá, i když třecích ploch přibývá. Projděte si názory vybraných ekonomů.

Martin Pavlík, portfolio manažer Conseq

Jak se letos bude dařit akciovým trhům? A je nyní dobrý čas například na nákup podílových fondů?

Rok 2018 akciovým trhům nepřál, nicméně po propadech se některé trhy dostaly na velice zajímavé úrovně. Rizika, jako je mírné zpomalování růstu světové ekonomiky a s tím spojený nižší růst korporátních zisků, pokračující zpřísňování monetárních podmínek americkým Fedem, obchodní války, růst cen energií nebo brexit, jsou již po propadech v cenách akcií z veliké části obsažena.

Nejvyšší růstový potenciál nyní vidíme na asijských trzích, které jen za loňský rok ztratily přes 20 procent (např. čínský index CSI 300 −25 %). Především na základě hodnotových ukazatelů by dobrý rok mohly zažít také akcie evropských společností. Opatrní jsme vzhledem k vyšším úrokovým sazbám, vyprchání daňových efektů a snížení tempa růstu korporátních zisků na akcie amerických společností.

S globálními nejistotami lze od trhů nadále očekávat zvýšenou volatilitu, se kterou se váže i obtížné časování nákupů akcií. Dlouhodobému investorovi bych tak doporučil plánované nákupy provádět po částech, alespoň natřikrát, kdy dojde ke zprůměrování nákupních cen a minimalizaci rizika realizace za vysokou cenu. 

Kdybyste měl pro rok 2019 vybrat jednu oblast (geografickou, sektor, nebo klidně i konkrétní tip na akcii či třeba dluhopisy), která má z vašeho pohledu největší potenciál růst, která by to byla?

Největší potenciál vidíme v akciích rozvíjejících se trhů, v nichž mají nejvyšší zastoupení čínské akcie, jež byly obavami ze zpomalující čínské ekonomiky a obchodní válkou zasaženy nejvíce. Domníváme se, že rozvíjející se akciové trhy v Asii po letošním propadu nabízí velice atraktivní potenciál zhodnocení v následujícím střednědobém období.

Důvodem je nejen – z globálního pohledu – stále vysoce nadprůměrné tempo ekonomického růstu (u Číny se na příští rok očekává růst HDP kolem 6,3 %). Dalšími významnými pozitivními faktory jsou tempo růstu korporátních zisků a velice atraktivní úrovně akciových valuací.

Například sledovaný ukazatel P/B (ukazatel Price to Book; jde o poměr ceny akcie a účetní hodnoty vlastního kapitálu společnosti připadajícího na jednu akcii – poznámka redakce) na konci roku 2017 dosahoval 2,1násobku, zatímco nyní činí 1,5násobek, což představuje zlevnění akcií o výrazných 30 procent. Akcie čínských společností by tak dle nás měly překonat většinu ostatních akciových trhů.

Jiří Cihlář, analytik finančních trhů Next Finance

Jaký je váš tip na investici letošního roku? Na co byste vsadil peníze, od kterých čekáte vyšší zhodnocení?

Bohužel neexistuje něco jako univerzální investice. Tady vždy záleží na tom, jaký má konkrétní investor sklon k riziku, na jak dlouho může postrádat své peníze a jaký požaduje výnos. Co je zajímavého pro jednoho, může být příliš rizikové pro druhého.

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Jak se letos bude dařit akciovým trhům?

Po jednom z největších prosincových výprodejů je odpověď na tuto otázku ještě o něco složitější. Evropu i USA čeká další těžký rok plný náročných zkoušek, ať už se jedná o vyjednávání brexitu, nebo o všudypřítomnou obchodní válku. Jsem ale přesvědčen, že až se za rok bude znovu bilancovat, hlavní indexy nezakončí ve ztrátě.

Je nyní dobrý čas například na nákup podílových fondů?

Bez ohledu na formu dlouhodobé investice, ať již podílové fondy, nebo nákup akciového portfolia přes obchodní platformu, je dobré na ně být neustále připraven, pravidelně sledovat trhy a monitorovat obchodní příležitosti. Jejich čas ale, myslím, teprve nastane.

Kdybyste měl pro rok 2019 vybrat jednu oblast (geografickou, sektor, nebo klidně i konkrétní tip na akcii či třeba dluhopisy), která má z vašeho pohledu největší potenciál růst, která by to byla?

Rok 2019 se ponese v duchu zvýšené volatility, a bude tak přinášet příležitosti pro krátkodobé obchody. S ohledem na rizika, která budou trhy letos provázet, bych se proto do dlouhodobých investic nepouštěl.

Atraktivní jistě budou zavedené lokální dividendové tituly, především z bankovního a energetického odvětví, ale také vybrané rozvíjející se trhy. Ty jsou v porovnání s vyspělými ekonomikami podhodnocené. Konkrétně věřím čínským akciím, že se projeví jako zajímavá investice.

Ne krize, ale ekonomické zpomalení

Komentář Jana Vejmělka, hlavního ekonoma Komerční banky, k množícím se hlasům o přicházející krizi

S blížícím se koncem loňského roku jsme v mediálním prostoru zaznamenávali stále více a více chmurnějších předpovědí, jak se letos bude českému hospodářství dařit. Je jasné, že rizika z vnějšího prostředí zůstávají opravdu vysoká, ale nejinak tomu bylo i před rokem.

Čelili jsme vyhrocené situaci na jihokorejském poloostrově, Donald Trump se chystal k rozpoutání obchodních válek, v Evropě jsme se těšili na italské volby či vyjednávání o brexitu, báli jsme se výraznějších turbulencí na finančních trzích. Mnoho z těchto rizik se do určité míry naplnilo, přesto o ekonomické či globální krizi opravdu hovořit nemůžeme. Naopak globální ekonomika rostla v roce 2018 v podstatě stejným tempem jako o rok před tím.

A co rok letošní? Ano, opět budeme čelit rizikům, s mnoha z těch loňských se budeme potýkat i letos. Již v podstatě za pár dní může být jasno, zda uvidíme tvrdý brexit, či se obě strany dohodnou. I letošek bude ve znamení pokračujících obchodních válek, možná že již v lednu ale prezidenti USA a Číny po loňském budování příkopů přistoupí na oboustranně výhodnější řešení. To je totiž v zájmu obou zemí.

Těžko ve světle uvedených rizik očekávat, že si letos globální ekonomika polepší. Do finanční či ekonomické krize ale máme hodně daleko a nestrašme jimi. Že ve světě a potažmo i u nás uvidíme zpomalení hospodářského růstu, to je ale zřejmé.

Michal Valentík, člen investičního výboru společnosti Broker Trust

Jak se letos bude dařit akciovým trhům? A je nyní dobrý čas například na nákup podílových fondů?

Kapitálové trhy si loni prošly jedním z nejhorších roků za posledních zhruba 40 let. Akciové trhy sice nezaznamenaly výrazný propad, ale nedařilo se téměř žádné třídě aktiv (akcie, dluhopisy, komodity apod). Vstupujeme tedy do roku 2019 za obtížných podmínek. Na trhu dochází k vysychání likvidity, což už se projevilo loni tím, že téměř nic „nerostlo“. Dá se předpokládat, že v roce 2019 budeme svědky dalších poklesů.

ZMĚNY ROKU 2019

Projděte si, co se letos mění.

Nicméně rok 2019 můžeme rozdělit na dvě etapy. Tou první je čekání na výsledek dohody (či nedohody) mezi USA a Čínou ohledně obchodního míru a také na březnové zasedání amerického Fedu. Tyto dvě události jsou klíčové a budou hrát první housle. Světové hospodářství posledních několik let slušně klapalo, ale skutečnost, že v ekonomice dochází likvidita a zároveň se dva největší kohouti hádají, musí být zkrátka někde znát, například v možném zpomalení růstu či recesi. V případě, že Fed zastaví zvyšování úrokových sazeb a americký prezident se se svým čínským protějškem dohodnou, může být recese odvrácena. 

V první etapě budou tedy trhy spíše rozkolísané a další vývoj bude záviset na výše uvedených událostech. Negativní scénáře se na akciových trzích již částečně projevily poklesem, nicméně obchodní válka a další zvyšování sazeb by hospodářství USA poslaly do recese a trhy by pokračovaly v poklesu.

Kdybyste měl pro rok 2019 vybrat jednu oblast (geografickou, sektor, nebo klidně i konkrétní tip na akcii či třeba dluhopisy), která má z vašeho pohledu největší potenciál růst, která by to byla?

Není optimální dávat tipy na začátku roku. Investor by totiž měl dodržet svůj investiční horizont a aktuální horké tipy jdou proti této logice. Ale abych odpověděl, tak bych spíše preferoval v první etapě americké státní dluhopisy jako bezpečný přístav. Po vytříbení situace mezi americkým a čínským prezidentem a nastavení neutrální politiky ze strany Fedu by bylo vhodné přesouvat se do více rizikových aktiv (např. akcie). Geograficky může být zajímavá Asie a konkrétně Jižní Korea, kde se snižuje vojenské napětí a kde působí světoznámé firmy jako Samsung nebo LG.

I přes nejasnosti jsou v roce 2019 pro drobné investory vhodné investice do podílových fondů. Podílové fondy diverzifikují svůj kapitál a jsou spravovány profesionály. Tudíž drobný investor by měl především akcentovat svůj vztah k riziku a investiční horizont a toho se držet. Je to optimální cesta, jak úspěšně projít nástrahami kapitálového trhu.

Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting

Jaký je váš tip na investici letošního roku? Na co byste vsadil peníze, od kterých čekáte vyšší zhodnocení?

U investování si vždy musíme říci, jaký cíl si chceme splnit a za jak dlouho. Pokud je naším cílem pouhé zhodnocení prostředků na úrovni jednoho roku, musíme si být vědomi toho, že sice v některých nástrojích můžeme hodně získat, ale i hodně ztratit. Investování za cílem vysokého zhodnocení za jeden rok je čistá spekulace. Na co by se ale investoři měli určitě připravit, je přetrvávající období zvýšené kolísavosti kurzů nejenom na akciových trzích (vyšší volatilita) a stále větší počet zpráv přivolávající další krizi. Ta jistě jednou přijde, ale z mého pohledu je zbytečné ji přivolávat jako indiánský šaman déšť.

Kam dáte "volné" peníze letos vy?

Martin Mašát, ekonom Partners

Jaký je váš tip na investici letošního roku? Na co byste vsadil peníze, od kterých čekáte vyšší zhodnocení?

Po několika letech se konečně uleví konzervativním investorů, kteří mají peníze v dluhopisových fondech, protože vyšší výnosy dluhopisů pomohou do kladných čísel dluhopisovým fondům.

U dynamičtějších investic je situace o mnoho složitější, protože se na finančních trzích objevilo mnoho rizik, které investoři vnímají a z akcií se částečně stahují. Jen namátkou: problémy s rozpočtem v Itálii a Francii, krize v Turecku a Venezuele, brexit, pokračování Trumpovy obchodní války, řádově vyšší výnosy bezpečných aktiv než před rokem.

Akcie tak procházejí turbulentním obdobím a za poslední dva měsíce jejich hodnota klesla o 10 a více procent (psáno před Vánoci – poznámka redakce). Bohužel, tyto turbulence budou pokračovat. Osobně si nemyslím, že se blíží nějaká výraznější recese, a proto pro dlouhodobé investory můžou být současné úrovně cen akcií dobrým vstupním bodem.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom CZECH FUND

Jaký je váš tip na investici letošního roku? Na co byste vsadil peníze, od kterých čekáte vyšší zhodnocení?

Dění na akciových trzích v roce 2019 bude ve velké míře odvislé od toho, jak se zachovají dvě konkrétní osoby. Americký prezident Donald Trump a šéf americké centrální banky Jerome Powell. Trump je stále rozhořčenější z Powellových aktuálních kroků. Nelíbí se mu, že americká centrální banka navzdory poměrně nízké inflaci pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb. Vyšší úrokové sazby totiž nepřejí akciovým trhům. Trump se bojí, že s pokračujícími propady akcií klesne jeho popularita u voličů, kteří mají v akciích podstatnou část majetku, a to nakonec zásadně ohrozí jeho šanci na znovuzvolení v roce 2020.

Trumpovi voliči přitom současně začínají tíživě pociťovat jím rozpoutanou obchodní válku s Čínou. Do konce února 2019 sice platí příměří, ale pokud se mezitím Washington s Pekingem nedohodnou na trvalejším smíru, rozhoří se znova.

Znova by tak plakal například americký pěstitel sójových bobů ze Středozápadu, který by opět nemohl vyvážet do Číny. Strádal by také ale běžný americký spotřebitel nebo „modrý límeček“, jelikož i jejich živobytí bude pokračující obchodní válkou poškozeno. Ti všichni to mohou Trumpovi taktéž „spočítat“ u voleb. Bude toto americký prezident riskovat? A co šéf centrální banky Powell, bude ten dále vzdorovat čím dál tím více nespokojenému prezidentovi, který dost možná bude tím, kdo rozhodne o jeho znovujmenování do funkce?

Pokud si na obě uvedené otázky odpovíme ne, tedy tou nejpravděpodobnější odpovědí, znamená to pro rok 2019 následující. Dařit by se mělo akciím rozvíjejících se trhů, jako je Brazílie, Thajsko, Indonésie, Indie, Polsko nebo také Česká republika. Ze dvou základních důvodů.

Zaprvé, jestliže Powell vyhoví Trumpovi a bude měnovou politiku USA zpřísňovat pozvolněji, zmírní až zcela vymizí tlak na posilování dolaru. Při relativně nižších sazbách nebudou totiž dolarové úložky a dolarová aktiva pro investory tak atraktivní. Zastaví se tudíž mohutný příliv celosvětového kapitálu do dolaru, který jsme pozorovali v roce 2018. Se zastavením tohoto přílivu celkem logicky, „zrcadlově“, ustane odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů, včetně všech výše jmenovaných. Globální investoři tak opět objeví „krásu“ rozvíjejících se trhů, což podpoří růst tamních akcií a zpevňování tamních měn, včetně české koruny.

Zadruhé, pokud Trump v obavě z dopadu obchodní války na svůj volební výsledek v roce 2020 zmírní své kroky vůči Číně, poskytne tím rozvíjejícím se trhům další vzpruhu. Řada rozvíjejících se ekonomik, ale také takzvaných surovinových ekonomik, jako je Austrálie nebo Kanada, je závislá na kondici čínské ekonomiky. Tato kondice bude tím lepší, čím mírnější průběh obchodní války bude. Mírný průběh obchodní války by ostatně prospěl i exportním ekonomikám typu Německa a zprostředkovaně tedy také České republice, která je s ním obchodně silně provázána.    

Kdo se ztotožní s výše uvedeným scénářem, tomu se nabízí možnost zhodnocení prostředků v akciových fondech zaměřených na rozvíjející se trhy. Dařit by se v takovém případě mělo i pražské burze. Všech dvanáct titulů, které se v rámci jejího indexu PX obchodují, má pro konec roku 2019 stanovenu vyšší takzvanou cílovou cenu, než zač se obchodovaly na konci roku 2018. To znamená, že podle většiny analytiků, jejichž odhady prezentuje agentura Bloomberg, si v roce 2019 polepší každý z titulů, které se v Praze obchodují. Nejvíce by si měly oproti současné prodejní ceně polepšit akcie Kofoly, a to zhruba o 70 procent.

skoleni_15_4

Jak však vidno, dění letošního roku bude notně závislé na chování a vztazích konkrétních osob. Nejen pánů Trumpa či Powella, ale také například čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Jakýkoli scénář vývoje trhů v roce 2019 je tak třeba brát se značnou rezervou. Sami klíčoví aktéři roku 2018, lidé jako Trump, Powell, Si či další, pravděpodobně sami ještě nyní netuší, jak přesně se v rozhodujících chvílích nového roku zachovají. Netuší, jak budou reagovat na kroky ostatních klíčových aktérů. Trump nemůže přesně vědět, co sám bude činit, neboť neví, co učiní Si. Si zase netuší, co vyvede Trump.

Přitom právě od jejich vzájemného jednání se bude odvíjet třeba i výkonnost české měny nebo českých akcií. Vzhledem k poměrně vysoké míře nevyzpytatelnosti a vzhledem k očekávatelné související poměrně vysoké míře rozkolísanosti akciových trhů v letošním roce není chybou držet poměrně vysokou část portfolia mimo fondy, tedy v hotovosti, třeba na spořicím účtu, nebo na lépe úročeném (dokonce v roce 2019 možná i inflaci pokrývajícím) termínovaném vkladu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).