Hlavní navigace

Akcionáři Philip Morris dostanou dividendu 1000 Kč na akcii

2. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Valná hromada v pátek schválila dividendu ve výši 1 000 CZK na akcii. Společnost chystá ve druhém pololetí uvést na český trh novinku v podobě chytré cigarety.

Hlavní události

Společnost Kenial odstoupila od chystané koupě více než 700 bytů na sídlišti Písnice v Praze, které ČEZ prodává.

Valná hromada společnosti v pátek schválila dividendu ve výši 1 000 CZK na akcii.

Západoevropské akcie dnes zahájí smíšeně.

Data zveřejněná tento týden by měla potvrdit, že situace v globální ekonomice zůstává velmi příznivá. HDP eurozóny, zveřejněné ve středu, vykáže za první čtvrtletí podle našeho očekávání silný růst. Dnešek bude patřit indexům nákupních manažerů ze zpracovatelského sektoru v hlavních evropských ekonomikách. Očekáváme, že PMI z průmyslu za celou eurozónu se v dubnu podle předběžných údajů vyšplhal na své 72 měsíční maximum. Z politické scény budou dominovat nedělní prezidentské volby ve Francii. Za oceánem pak bude nejsledovanější středeční zasedání Fedu, které však podle nás nepřinese moc nového. Změnu sazeb očekáváme až v červnu. To by měla potvrdit i páteční data z amerického trhu práce.

Čtvrtletní hospodářské výsledky budou reportovat technologický gigant Apple, ropné skupiny BP a ConocoPhillips, nebo farmaceutické společnosti Pfizer a Merck. Z finančních institucí se přidají Mastercard, Axa nebo Western Union.

Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Koupit jednomu z největších světových výrobců osvětlení OSRAM a snížili doporučení na Držet přednímu světovému producentovi polymerů Covestro.

 

Obchodování na zámořských trzích

Zatímco mnoho akciových trhů zůstalo včera zavřených kvůli svátkům, americké akcie táhly vzhůru především technologické tituly. Silné zisky akcií Applu, Netflixu a ostatních technologických společností (+0,9 %) překonaly mírné ochlazení ze slabších ekonomických dat, když americké spotřebitelské výdaje zůstaly v březnu víceméně beze změny a růst aktivity ve zpracovatelském průmyslu v dubnu zpomalil. Technologický index Nasdaq Composite včera přidal 0,7 % a zakončil na svém historickém maximu 6091 bodů. Širšímu indexu S&P 500 se již tak nedařilo a v obavách ze slabších makroekonomických dat zakončil nepatrně o 0,2 % nad svým otevíracím kurzem. Trhům na optimismu nepřidal ani plán amerického presidenta Donalda Trumpa na rozdělení velkých amerických bank a oddělení jejich komerčních a investičních aktivit a zvýšení daně na plyn, které zmínil v rozhovoru pro Bloomberg. Nejhůře se včera dařilo telekomunikacím a utilitám, které odevzdaly 0,8 a 0,7 %.

Asijské trhy se po pondělní pauze vydaly směrem vzhůru. Oslabující jen pomohl japonským akciovým indexům k ziskům mírně nad 0,5 % a dařilo se i jihokorejskému indexu KOSPI, který i přes napjatou geopolitickou situaci přidal 0,7 %. Hongkongské akcie jsou s výsledky zatím váhavější, když přidávají jen do 0,2 %. Pozadu dnes v Asii zůstávají zatím čínské akcie, které jak na pevninských tak hongkongských burzách oslabují do 0,5 %.

ČEZ

Společnost Kenial odstoupila od chystané koupě více než 700 bytů na sídlišti Písnice v Praze, které ČEZ prodává. Důvodem je žaloba nájemníků na určení vlastnictví z doby převodu bytů na společnost v devadesátých letech. Kenial měl za část sídliště zaplatit zhruba 1,3 mld. CZK, kterou letos v únoru nabídl ve výběrovém řízení.

Zprávu o komplikaci prodeje bytového fondu společnosti vnímáme negativně. Odstoupení vítěze výběrového řízení a žaloba nájemníků mohou celou transakci výrazně zkomplikovat. Pravděpodobnost, že ČEZ získá z prodeje předpokládaných 1,3 mld. CZK se v tomto roce se tak výrazně snižuje, což může negativně ovlivnit zisk letošního roku. Zpráva by tak mohla mít negativní vliv na vývoj akcií společnosti.

dan_z_prijmu

Philip Morris ČR

Valná hromada společnosti v pátek schválila dividendu ve výši 1 000 CZK na akcii. Vzhledem k tomu, že trhy očekávaly potvrzení navržení dividendy, neočekáváme, že by zpráva měla zásadní dopad do ceny akcií společnosti.

Společnost chystá ve druhém pololetí uvést na český trh novinku v podobě chytré cigarety, ve které tabák nehoří, ale je pouze zahříván. Zařízení nazvané IQOS zaznamenalo výrazný úspěch v Japonsku a bylo již uvedeno v některých evropských zemích. Společnost očekává, že by jí úspěšné zavedení nového produktu mohlo přinést až 4 mld. CZK tržeb. Více k novému produktu zde http://bit.ly/PM_IQOS. Z dlouhodobého hlediska hodnotíme zprávu pozitivně. Neočekáváme však, že by měla okamžitý dopad na cenu akcie.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).