Hlavní navigace

Akcie NWR pod tlakem špatných zpráv

16. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

NWR v pondělí předložilo investorům několik zajímavých novinek. Nejdůležitější informací asi bylo nesplnění celoročních cílů prodejů uhlí a koksu.

Podle těchto cílů mělo NWR ve čtvrtém čtvrtletí prodat 3,0–3,1 milionů tun uhlí, ve skutečnosti ale prodeje jen lehce přesáhly 2,5 mil. tun, tedy téměř o pětinu pod plánem. Za odhady zaostaly hlavně prodeje energetického uhlí z důvodu vysokých zásob na skladech v regionu (zejména v Polsku).

Je třeba poznamenat, že prodejní ceny energetického uhlí jsou blízké jednotkovým nákladům, a proto nebudou mít nižší prodeje velký dopad na čtvrtletní zisk. Respektive na ztrátu – nadále totiž čekáme, že hospodaření NWR za Q4 skončí hluboko v červených číslech, a firma tím pádem nebude vyplácet žádnou dividendu za loňské druhé pololetí.

skoleni_15_4

Oznámení NWR přineslo i některé relativně dobré zprávy. Firma slibuje výrazné úspory investičních nákladů a informovala také o refinancování části svého dluhu. Nejbližší splatné dluhopisy tak nyní NWR má až v roce 2018, což firmě skutečně dává dostatek času na vylepšení finančních výsledků.

Nehledě na to je ale podle našeho názoru krátkodobý výhled pro akcie NWR negativní. Firma zveřejní nové prodejní ceny uhlí a koksu až v nadcházejících týdnech, již teď ale prozradila, že tlaky na pokles čtvrtletních cen koksovatelného uhlí zřejmě budou pokračovat. U energetického uhlí pak NWR letos čeká pokles celoročních prodejních cen. Příznivé zprávy pro cenu akcií by neměly poskytnout ani výsledky za rok 2012, které budou zveřejněny 21. února.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).