Hlavní navigace

Akcie korigovaly předchozí ztráty

26. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera americké akciové indexy korigovaly výrazné ztráty z předchozích dní (S&P 500 +0,95 %, Nasdaq +0,82 %), které z pohledu struktury byly víceméně napříč všemi sektory.

Květnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby svým meziměsíčním růstem o 3,6%
překonaly konsensus trhu (ten počítal s +3 % m/m). V 14:30 vychází třetí odhad HDP za 1Q (očekává se potvrzení anualizovaného mezikvartálního růstu o 2,4 %). Své kvartální výsledky zveřejňuje společnost Monsanto, která farmářům dodává zemědělské výrobky jako například semena a herbicidy. Konsensus počítá s tím, že její upravený zisk na akcii dosáhne 1,59 $, tj. –2,2 % meziročně; u tržeb se očekává 5% nárůst.

Asijské akciové indexy se obchodovaly smíšeně (Nikkei 225 –1,04 %, Hang Seng +1,36 %). V rámci indexu Nikkei 225 klesaly všechny sektory: nejméně sektor spotřebitelských služeb a naopak nejvíce technologický. Evropské akciové indexy zahájily obchodování mírným růstem. V tom je podpořil i lepší než očekávaný výsledek červencového indexu spotřebitelské důvěry GfK v SRN, který místo očekávané stagnace na 6,5 vzrostl na 6,8 b. Lehce v plusu začalo obchodování i na pražské burze. Martin Krajhanzl (analytik)

Jiří Rusnok jmenován premiérem úřednické vlády

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem s tím, aby sestavil úřednickou vládu do předčasných voleb (původně plánovaných na květen 2014). Udělal tak navzdory tomu, že Rusnokem sestavená vláda nemá šanci získat v Poslanecké sněmovně důvěru a že zvažovaná vláda pod vedením Miroslavy Němcové si zajistila podporu 101 hlasů ze současné koalice. Protože ale 2. pokus jmenování premiéra je opět na straně prezidenta a není časově omezen, může vláda bez důvěry teoreticky úřadovat do řádných voleb v květnu příštího roku.

Některá ekonomická rozhodnutí může úřednická vláda učinit i bez podpory parlamentu. To zahrnuje například volbu dodavatele pro dokončení JE Temelín (potenciálně negativní pro ČEZ), zvýšení minimální mzdy, rozhodnutí nakoupit proudové letouny, atd. Miloš Zeman je známý se svým pozitivním postojem k jaderné energetice (jako premiér schválil první dva bloky JE Temelín v roce 1998). Protože je pravděpodobné, že Rusnokova vláda nezíská v Poslanecké sněmovně důvěru a bude nucená rezignovat, budou následovat 2 možnosti: (1) Prezident Zeman ponechá Jiřího Rusnoka na pozici premiéra.

dan_z_prijmu

Parlament by se pak mohl obrátit na Ústavní soud s tím, zda prezident jednal v souladu s Ústavou ČR. (2) Prezident Zeman se podvolí politickému tlaku a jmenuje Miroslavu Němcovou, která poté se svou vládou získá důvěru, což by umožnilo pokračování stávající koalice. Případně Poslanecká sněmovna rozhodne o svém rozpuštění a budou následovat předčasné volby.

CME dokončila úpis preferenčních akcií pro TW CME oznámila, že dokončila prodej preferenčních akcií pro Time Warner v celkové výši 200mil. USD. (CME) Výtěžek z této emise, stejně tak jako cca 100mil. USD z nedávného SPO, bude použit na splacení části dluhopisů splatných v roce 2016 (11,625% úrok). Tento krok by měl CME ušetřit přibližně 30% úrokových nákladů a od příštího roku překlopit tvorbu volného cash flow do

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v České spořitelně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).