Hlavní navigace

Air Bank má nové hypotéky. Nabídnou větší flexibilitu a stejné sazby pro všechny

13. 9. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Air Bank po refinancování spouští i nové hypotéky. Od ostatních se chce odlišit větší flexibilitou, která umožní bezplatně upravovat splátky a vkládat ty mimořádné i během fixace.

Air Bank oznámila spuštění nových hypotečních úvěrů. Nabízet je začne na přelomu září a října. Jak se dalo čekat podle předchozích zkušeností (Air Bank od února 2015 nabízela jen refinancování hypoték s názvem Převod hypotéky), chce je sešněrovat jen minimem pravidel a poplatků. Zatím ale budou úvěry k dispozici jen do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) a jen pro koupi hotového bytu či domu, nikoli tedy pro výstavbu.

Stejná sazba pro všechny

Na konci září nebo na začátku října Air Bank nabídne hypoteční úvěr do 80 % LTV s fixací na 5 let. Nabídne úrokovou sazbu ve výši:

  • 2,19 % ročně pro úvěry do 1,5 mil. Kč,
  • 1,99 % ročně pro úvěry nad 1,5 mil. Kč.

Tím, že úroková sazba bude jednotná pro všechny klienty, banka volí politiku „buď, anebo“. Nedostanete tedy sazbu podle své bonity, ale buď vám banka po vašem posouzení hypotéku schválí s touto sazbou, nebo ji zamítne. Maximálně se můžete pokusit požádat o nižší úvěr, opět ale usilujete o předem danou sazbu.

Jak už jsme uvedli, hypotéku bude možné čerpat pouze na koupi hotového domu či bytu, nikoli na výstavbu. Tu začne hypotékou Air Bank financovat někdy v příštích letech. V roce 2018 by to ale ještě být nemělo.

V horizontu několika týdnů poté by se v nabídce měly objevit i úvěry do 90 % LTV, kde budou sazby pochopitelně vyšší.

Důvodem je regulace České národní banky (ČNB), podle které musí od letošního dubna tvořit hypotéky s LTV 80–90 % jen max. 15 % celkového úvěrového portfolia banky zajištěného nemovitostí. Výjimečně mohou banky o 3 % limit podílu v portfoliu přesáhnout, budou-li schopné si tento krok obhájit. Kvůli tomu se začala poptávka po hypotékách s vyšší LTV regulovat zvýšením úrokových sazeb. Podrobněji jsme o problematice informovali v článku Ty si dům kup, ale na tebe už řada nevyšla. ČNB dá bankám kvóty na hypotéky

Sázka na flexibilitu

Ke konci minulého roku větší flexibilitu lidem s hypotékou přiznal nový zákon o spotřebitelském úvěru.

Air Bank chce jít ještě dál. Možnosti splácení hypotéky přenastavovat nebude omezovat prakticky vůbec. Klient si vše zařídí buď přes internetové bankovnictví, nebo, chce-li, na pobočce.

Změna výše pravidelné splátky kdykoli a bez poplatku

Klienti mohou v internetovém bankovnictví kdykoli libovolně měnit výši své pravidelné splátky. Jediné omezení, na které přitom mohou narazit, je minimální délka hypotéky (5 let) a na druhé straně zase maximální věk, do kterého je banka ochotna půjčovat.

Ten má Air Bank do 21. září 2017 nastavený na 70 let. Nově však banky musí z nařízení ČNB upravit maximální věk pro čerpání hypotéky tak, aby končil ještě v době, kdy je dlužník ještě ekonomicky aktivní. Od 22. září tak podmínky pro hypotéky stanovují věk tak, aby dlužník v den konečné splatnosti stále vydělával dost peněz pro doplacení úvěru.

Změnu splátky nebude banka nijak schvalovat. Po našem dotazu, zda nebude přehodnocovat ani skóring pro případ, kdy by si klient nastavil příliš vysokou splátku v porovnání se svým příjmem, generální ředitel Michal Strcula odpověděl, že nikoli. To proto, že klient může hned u další splátky svou chybu napravit a snížit si ji zase na původní nebo i nižší úroveň.

Mimořádné splátky bez poplatku a omezení

Podle stejné logiky banka umožní vkládat i mimořádné splátky. Můžete jich bance poslat, kolik chcete a v jakékoli výši, a nezaplatíte za to žádný poplatek.

Chytrá rezerva jako pojistka

I u nových hypoték mají klienti možnost bezplatně využít tzv. Chytré rezervy. Jde o to, že když si zvýšíte splátku nebo vložíte tu mimořádnou, máte dvě možnosti. Buď peníze vložíte s definitivní platností bez možnosti jejich výběru, nebo peníze navíc vložíte na Chytrou rezervu. To znamená, že s penězi navíc se vám hypotéka sice přepočítá a přeplácená částka sníží, ale pokud byste prostředky potřebovali po čase zpět, můžete si je zase vybrat a úvěr se přepočítá znovu.


Autor: Air Bank

Předčasná splátka bez poplatku i během fixace

Bez poplatku a omezení umožní banka i předčasnou splátku mimo refixaci, tedy mimo období změny úrokové sazby. Tedy za situace, že předčasnou splátku vkládáte z vlastních zdrojů. (Podobnou poplatkovou politiku při vkládání mimořádných a předčasných splátek najdete jen u Fio banky.)

Jedinou výjimkou, co se týče poplatku, je situace, kdy vložíte předčasnou splátku kvůli refinancování hypotéky u konkurence. V takovém případě bance zaplatíte poplatek ve výši nákladů, které jí vznikly s rezervací zdrojů pro vás. (To samé platí i u Převodu hypotéky.)

Poplatky u nových hypoték

Až na poplatek ve výši nákladů v případě, kdy utíkáte k jiné bance, Air Bank inkasuje už jedině 1000 Kč, který jde ale celý Katastru nemovitostí: 

skoleni_15_4

  • změna výše splátky: 0 Kč
  • mimořádná splátka: 0 Kč
  • využívání Chytré rezervy: 0 Kč
  • předčasné splacení z vlastních peněz: 0 Kč
  • předčasné splacení refinancováním: náklady zajištění
  • schválení hypotéky: 0 Kč
  • poskytnutí hypotéky: 0 Kč
  • čerpání hypotéky: 0 Kč
  • vedení účtu: 0 Kč
  • posun termínu splátky: 0 Kč
  • interní odhad: 0 Kč
  • externí odhad (v případě načerpání): 0 Kč
  • poplatek katastru nemovitostí: 1000 Kč

Život je změna

Flexibilitu u splácení podle Air Bank klienti hojně využívají více než dva roky u Převodu hypotéky. Za dobu jeho poskytování si 28 % klientů změnilo splátku o více než 500 Kč. Přes dvě třetiny klientů (68 %) také využilo možnost vložit mimořádnou splátku. 41 % klientů, kteří do Air Bank refinancovali, využilo možnosti si vybrat peníze z Chytré rezervy zpět a 10 % klientů s hypotékou ji splatilo předčasně.

Z průzkumu společnosti STEM/MARK pro Air Bank také vyplynulo, že se během splácení hypotéky 26 % Čechů dostalo do pracovní neschopnosti, 19 % ztratilo práci a u 18 % z nich došlo ke snížení příjmu ze zaměstnání nebo podnikání. V 16 % ztížil splácení hypotéky rozvod či rozchod, dále i péče o blízkou osobu (8 %) nebo odchod do důchodu (8 %). 39 % Čechů si naopak během splácení přišlo na vyšší příjmy ze zaměstnání nebo podnikání, 35 % dostalo jednorázové odměny nebo prémie a 27 % začalo bydlet s někým, kdo jim začal se splácením pomáhat. V 6 % urychlil splácení prodej části majetku a ve 4 % pak dědictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).