Hlavní navigace

ADP report by měl naznačit silná data z amerického trhu práce i za duben

4. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ISM index z New Yorku zaznamenal za duben výrazné zlepšení na 57,0 bodu z březnových 50,4 bodu.

IBD/TIPP ukazatel květnového ekonomického optimismu v USA překonal tržní očekávání ve výši 46,5 bodu, když dosáhl 48,7 bodu. Dubnová hodnota činila 46,3 bodu.

Průmyslové ceny v eurozóně vykázaly za březen zvýšení o 0,3 % m/m, když trh čekal jejich meziměsíční stagnaci. V meziročním vyjádření zůstaly ceny stejně jako v únoru o 4,2 % níže.

Euro vůči dolaru nejsilnější od ledna 2015

Během včerejší dopolední seance pokračovalo euro vůči dolaru v posilujícím trendu. Poprvé od ledna 2015 se kurz dostal nad hladinu 1,1600 USD/EUR, když byla dokonce otestována úroveň 1,1620 USD/EUR. Ještě před polednem ale začalo euro své předchozí zisky korigovat. Tento trend zesílil se vstupem amerických obchodníků na trhy. K obratu zavelel prezident Fedu z Atlanty D. Lockhart, podle kterého je červnové zvýšení dolarových úrokových sazeb „reálnou možností“. Záminkou pro korekci dolarových ztrát pak byla i lepší než očekávaná makroekonomická data – příjemně překvapil dubnový ISM index aktivity v průmyslovém sektoru z okolí New Yorku i květnový index ekonomického optimismu IBD/TIPP.

Na rozdíl od včerejška bude dnešní ekonomický kalendář poměrně bohatý. Dopoledne přinese dubnové PMI indikátory aktivity ze sektoru služeb za eurozónu i jednotlivé evropské země. Většinou se ale bude jednat o finální data, která by se již příliš neměla lišit od předchozích rychlých odhadů. I tak by ukazatele měly potvrdit solidní aktivitu v tomto sektoru. Pozitivní evropská data již ale byla trhem v minulých dnech vstřebávána. Naopak dolar by měla podpořit data z trhu práce. ADP report by měl ukázat na odhadovaných 200 tisíc nových pracovních míst v americkém soukromém sektoru, což by měl být solidní základ pro páteční statistiky z trhu práce za duben. Kromě toho by dolar mohla podpořit předběžná data jednotkových mzdových nákladů za Q1 17, kde se očekává jejich silný vzestup. To by mělo být interpretováno jako významný proinflační impuls. V neposlední řadě bychom se měli dočkat příznivých statistik březnových podnikových objednávek či kompozitního dubnového čísla indikátoru aktivity ISM.

Nezajímavé obchodování na středoevropských FX trzích

I když se včera po pondělním svátku vrátili na trh londýnští obchodníci, na středoevropských devizových trzích to příliš patrné nebylo. Absence jakýchkoliv nových fundamentálních impulsů se projevila v poklidném kurzovém vývoji. Koruna se tak vůči dolaru držela během včerejšího dne stabilní přilepená k hladině 27,03 CZK/EUR. Bez jakékoliv výraznější kurzové volatility se včera vůči společné evropské měně obchodoval i polský zlotý a maďarský forint.

Díky pokračující volatilitě dolaru na světových trzích byly zajímavější pohyby středoevropských měn vůči americkému dolaru. Ten zejména v průběhu dopoledního obchodování dále ztrácel, což znamenalo, že se kurz koruny vůči zeleným bankovkám dostal krátce i pod 23,30 CZK/USD. Takto levný byl pro nás dolar naposledy v lednu 2015.

skoleni_15_4

Ani dnešní den by na charakteru kurzového vývoje nic změnit neměl. S výjimkou březnových maloobchodních tržeb z Maďarska, od kterých ale nelze očekávat výrazný tržní dopad, nebude zveřejněn žádný indikátor, který by kurzy středoevropských měn nějak zásadně ovlivnil. I nadále bude sledován vývoj na globálních trzích, který se ale bude opět více prezentovat na měnových párech středoevropských měn vůči americkému dolaru.

Domácí výnosová (swapová) křivka včera nížila svůj sklon, když dlouhé úrokové sazby klesly o 3 bb. Důvodem byl ještě o něco výraznější pokles eurových sazeb. Kratší konec křivky se přitom v podstatě nepohnul.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).