Hlavní navigace

Dolar profituje z postavení bezpečné měny v po-brexitovské době. Libra dál oslabuje

7. 7. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Dolar i nadále profituje ze svého postavení bezpečné měny v po-brexitovské době. Libra pomalu dál oslabuje. Euro kromě obav z dopadu brexitu na evropskou ekonomiku doplácí i na aktuální ekonomické ukazatele.

Zprávy a události

Červnový ISM index průmyslové aktivity z okolí New Yorku zaznamenal zlepšení na 45,4 bodu z květnových 37,2 bodu. • Červencový indikátor ekonomického optimismu v USA zaznamenal zhoršení na 45,5 bodu z červnových 48,2 bodu. Trh přitom čekal stagnaci na červnové hodnotě. • Schodek amerického zahraničního obchodu se prohloubil více, než se čekalo. Zatímco tržní konsensus počítal pro květen s pasivem 40,0 mld. USD po dubnových  37,4 mld. USD, ve skutečnosti činil červnový deficit 41,1 mld. USD. • Červnový ISM ze služeb ukázal na výrazné zvýšení aktivity na 56,5 bodu z květnových 52,9 bodu. Trh předvídal zlepšení pouze na 53,3 bodu. • Podle zveřejněného zápisu z posledního jednání FOMC byly ponechány úrokové sazby na stávajících úrovních kvůli zvýrazněné nejistotě týkající se amerického trhu práce a finanční stability.

Sentix index důvěry investorů v eurozóně v červenci spadl na 1,7 bodu z červnových 9,9 bodu. Tržní konsensus počítal se snížením pouze na 5,0 bodu. • Ceny průmyslových výrobců eurozóny v květnu vyskočily o 0,6 % m/m a překonaly tak očekávání trhu ve výši 0,3 % m/m. Meziroční propad cen v průmyslu tak zmírnil z dubnových –4,4 % na květnových  3,9 % y/y. • Maloobchodní tržby v eurozóně se v souladu s tržním konsensem zvýšily během května o 0,4 % m/m. Jejich meziroční růst tak zrychlil na 1,6 % z dubnových 1,4 % y/y.

Německé podnikové objednávky zklamaly květnovou stagnací, když trh naopak čekal jejich vzestup o 1,0 % m/m. Meziročně jsou tak o 0,2 % níže, nicméně v dubnu to bylo –0,4 % y/y.

Meziroční růst maďarských maloobchodních tržeb zpomalil z dubnových 6,4 % na květnových 5,7 % y/y. Výsledek tak zklamal očekávání trhu ve výši 5,9 % y/y.

Libra pod 1,30 USD/GBP!

V první polovině tohoto týdne byla na trhu eura s dolarem cítit větší důvěra obchodníků vůči americké měně. Kurz EUR/USD se posunul zhruba o cent níže, když v průběhu včerejší seance byla několikrát testována hladina 1,1040.

Dolar i nadále profituje ze svého postavení bezpečné měny v po-brexitovské době. Vidět to je zejména na výkonnosti britské libry. Ta pomalu ale jistě dále oslabuje, v průběhu včerejška se poprvé od roku 1985 její kurz dostal pod 1,30 USD/GBP. Kromě obav z dopadu brexitu na evropskou ekonomiku euro doplácí i na aktuální ekonomické ukazatele. Zklamáním skončila především květnová statistika německých podnikových objednávek. Uvidíme, co přinesou dnešní ranní čísla německé průmyslové výroby za květnový měsíc.

Odpoledne bude pozornost investorů směřovat na čerstvá americká data. Před zítřejšími statistikami z amerického trhu práce za červen budou zajímavé indikátory, které mají určitý vpředhledící charakter – ADP report a týdenní počet nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. ADP by měl potvrdit naše obavy, že dynamika tvorby nových pracovních míst v USA ztrácí na síle. A jak vyplývá ze zveřejněného zápisu z posledního jednání FOMC, obávají se této situace i američtí centrální bankéři. To by znamenalo, že bychom se ani tentokráte prolomení hladiny 1,10 USD/EUR dočkat neměli.

Polský zlotý zůstává pod výprodejním tlakem

Polský zlotý byl na úvod týdne jedinou středoevropskou měnou, která ztrácela, když během pondělní seance odepsala zhruba čtyři desetiny procenta. A v oslabujícím trendu zlotý pokračoval po celou první polovinu týdne. Zlotý zůstává pod tlakem jako měna nejvíce citlivá na události kolem brexitu, z domova pak nepomáhají oznamované změny v polském penzijním systému. Naopak maďarský forint si v pondělí oproti pátečnímu závěru nepatrně polepšil. Další dva dny žádný zásadnější pohyb nepřinesly. Tendenci ke zhodnocení měla na úvod týdne i česká měna. Ve výsledku ale zůstal její kurz nakonec beze změny v blízkosti 27,10 CZK/EUR. Další dva sváteční dny byly ve znamení snížené likvidity na trhu, když ji zajištovali pouze londýnští obchodníci. Výsledkem byla zvýšená volatilita. Ta vedla k posilování české měny až k úrovni kurzového závazku, když byla včera ráno atakována hladina 27,02 CZK/EUR. Během dne kurz vystřelil až téměř ke 27,10 CZK/EUR, aby se následně uzavíral v blízkosti 27,05 CZK/EUR.

dan_z_prijmu

Z domova jsme se v pondělí dočkali spíše příznivějších makroekonomických zpráv. ČSÚ oznámil, že státní dluh v poměru k HDP se během prvního čtvrtletí zvýšil pouze o desetinu procentního bodu na 40,4 %. Ministerstvo zvyšovalo dluh zejména kvůli tomu, že využívalo extrémně nízkých, v mnoha případech dokonce záporných úrokových sazeb. Toto předfinancování spolu se splatností větších tranší ke konci roku povede k tomu, že výsledek za celý letošní rok bude mnohem lepší – očekáváme snížení relativního zadlužení na 40,1 %.

Zatímco v pondělí byly trhy málo likvidní kvůli svátku v USA, další dva dny likviditu na korunovém trhu negativně ovlivnily české státní svátky. Čeští obchodníci se ke strojům vrátí dnes, kdy bude zároveň publikován výsledek květnového zahraničního obchodu. Očekáváme, že bilance bude opět aktivní, a to ve výši 14,8 mld. CZK po dubnových 23,6 mld. CZK. Za tímto meziměsíčním zhoršením by měl stát deficit komoditní bilance, protože zdražila ropa a protože kvůli silné domácí poptávce narůstají dovozy spotřebních statků. Svou roli sehraje i vyšší počet pracovních dnů. Nicméně i přes předpokládaný pokles kladného salda by měl zahraniční obchod za celý rok 2016 vykázat historicky nejlepší výsledek. Květnová čísla českého zahraničního obchodu tak důvodem pro oslabení koruny nebudou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).