Hlavní navigace

Adam Lessing, Fidelity: I s malými investicemi dosáhnete na velké částky

5. 12. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Fidelity
Zapomeňte na vysoký důchodový příjem od státu. Je nutné přijmout odpovědnost za své investice a to nejlépe tím, že začnete šetřit co nejdříve.

Autor: Fidelity

Adam Lessing, jeden z představitelů Fidelity Worldwide

Adam Lessing je hlavním představitelem Fidelity Worldwide Investment pro Švýcarsko, Rakousko, Česko, Slovensko a Maďarsko. FWI je jedním z hlavních světových investičních specialistů a spravuje zhruba 370 miliard USD pro evropské a asijské klienty. Před svým příchodem do Fidelity WI působil Adam Lessing jako evropský šéf pro rozvoj nových zakázek (Head of European Business Development) pro Aviva Investors, spravující investiční kapitál v hodnotě více než 400 miliard EUR v rámci pojistné skupiny Aviva UK. Působil také v AXA Investment Managers jako vedoucí distribuce pro severní Evropu, v Goldman Sachs Asset Management zastával pozici výkonného ředitele a byl také členem představenstva ÖIG (nyní Pioneer Rakousko).

Adam Lessing má doktorát v oboru právo z University of Vienna a titul Master of Laws (LL.M.) z University of California (Berkeley). Je členem rady Asociace zahraničních investičních fondů v Rakousku (VAIÖ), bývalým členem představenstva Sdružení rakouských investičních fondů (VÖIG), v minulosti byl rovněž místopředsedou EFAMA (European Association of Funds and Asset Managers). Publikuje také v odborných časopisech, především články z oblasti arbitráží a investičních fondů.

Na českém trhu je široká nabídka podílových fondů. Proč bychom zrovna měli investovat prostřednictvím společnosti Fidelity?

Od roku 1969, kdy jsme byli založeni, jsme se stali jednou z největších investičních společností a jeden z lídrů v oblasti poskytování služeb asset managementu. Nabízíme oceněné podílové fondy, které jsou doporučovány a upřednostňovány od investičních profesionálů, korporativních klientů, včetně finančních poradců, zaměstnavatelů, a bohatých manažerů nadnárodních společností. Základním pilířem naší práce je především výzkum. Naší analytici a manažeři fondů navštěvují jednotlivé firmy, mluví s tamními manažery, dodavateli, zákazníky a distributory. To nám dává jasný 360° výhled ohledně rozhodnutí, zdali do společnosti investujeme. Kromě toho máme pobočky po celém světě s investičními týmy se sídly v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hong Kongu, Tokiu, Singapuru, Soulu, Dillí, Bombaji a Sydney.

Jak se vám daří v současnosti v České republice?

Fidelity fondy jsou registrovány v České republice od roku 2012. Naším cílem od té doby bylo zvýšit počet distribučních partnerství, jakož i posílit naše povědomí o značce na českém trhu. Soudě podle mnoha úspěšných partnerství s UniCredit Bank, Citibank, Českou spořitelnou ING  Bank věříme, že jsme na velmi dobrém začátku.

Jaké fondy doporučujete svým potenciálním klientům a jak to probíhá?

Fidelity nedoporučuje fondy potenciálním klientům. Místo toho by se klienti měli obrátit na svého finančního poradce, který by měl vhodně analyzovat investiční profil a na základě všech zjištěných informací vybrat správný typ investic a podílový fond.

Jak bezpečné jsou podílové fondy v dlouhodobém horizontu?

Je to velmi široká otázka, a to vzhledem k tomu, že je zde široké spektrum rozličných fondů s velmi různorodými investičními cíli, kde se investuje do různých tříd aktiv, které nesou různé úrovně rizika.

Investování do podílových fondů podle Fidelity

Riziko a výnos

Podílové fondy investují do akcií, dluhopisů nebo komodit s tím, že každý fond nese různé úrovně rizika, na druhé straně přináší ale také rozdílný potenciální výnos. Vyšší úroveň rizika obvykle znamená, že potenciál k růstu je větší, je zde ale také vyšší šance, že by investice mohly jít dolů.

Tento vztah vystihuje následují graf.


Autor: Fidelity

Kde je nízký či vysoký risk?

Krátkodobě existuje riziko, že by investice mohly klesnout, v dlouhodobém horizontu však mají dostatek času pro „zotavení“ z pádu s tím, že poté můžou dosahovat vyšších úrovní růstu. Je třeba připomenout, že není důležité, o kolik šel fond nahoru či dolů v posledních několika letech, ale kolik bude stát za 20 nebo 30 let. Pravidlem také je, že pokud chce klient dosáhnout vyšších úrovní růstu, pak také musí snášet určité investiční riziko. Je ale třeba poznamenat, že investoři můžou toto riziko řídit prostřednictvím diverzifikace.

Diverzifikace

Základním pilířem diverzifikaci je snížení rizika prostřednictvím rozložení investice do různých aktiv (akcie, dluhopisů, nemovitostí nebo i samotných peněz).

Smyslem diverzifikace je, že investoři nejsou závislí jen na jedné společnosti, jednom odvětví nebo na jednom aktivitu, protože vše může procházet odlišným vývojem v různých časech.

Investoři můžou diverzifikovat podle těchto způsobů:

  • Třídy aktiv: své investice můžete mít také v akciích, dluhopisech, komoditách, nemovitostech, ale i penězích.
  • Podle oblastí: rozvojové země budou mít jiný ekonomický vývoj než například státy v Evropě.
  • Podle odvětví: investice jsou alokovány v mnoha různých odvětvích, například do energetiky, finančních služeb, zdravotnictví nebo finančních služeb.

Akciové trhy mohou být nepředvídatelné. Pohybují se často oběma směry. Je proto důležité, aby investor bral na zřetel dlouhodobé hledisko a neustále se ho držel. Není třeba se v případě krátkodobých propadů nechat ovládnout emocemi. Je také třeba připomenout, že minulá výkonnost není zárukou toho, co se může stát v budoucnosti a hodnota portfolia může klesat i stoupat, takže se může i stát, že dostanete méně, než jste investovali.

Klíč k úspěšnému investování

  • Dostatek času k růstu: svým penězům byste měli dát dostatek času k tomu, aby mohly růst.
  • Neunáhlovat se: tržní pády jsou přirozenou součástí akciového trhu investování. Během tohoto období je možné, že emoce můžou překonat dobrá investiční rozhodnutí. Je proto nutné se soustředit na dlouhodobé investiční cíle.
  • Být na jednom místě: investoři by měli odolat pokušení změnit své portfolio v reakci na krátkodobé pohyby na trhu. „Načasování“ ke vstupu na trhy málokdy funguje v praxi – můžete tak velmi snadno špatným rozhodnutím přijít o veškeré zisky.

Zlaté pravidlo investování je dát investicím dostatek času pro realizaci jejich vlastního potenciálu.

Měsíční úspora

I v případě malých, ale pravidelných měsíčních investic formou spoření můžete dosáhnout v budoucnu vysokých částek. Pravidelné, ale i malé investiční částky, umožňují lidem, aby investovali dříve, což jim dává delší čas pro využití růstového potenciálu na trzích. Investovaní malých částek, ale v pravidelných intervalech, také může znamenat, že investoři mohou začít investovat dříve, což jim dává maximální čas pro využití růstového potenciálu trhů.

Na co dbát při pravidelném investování?

  1. Dlouhodobý růstový potenciál: Investoři mohou být překvapeni, o kolik může i malé množství finančních prostředků „vyrůst“ v průběhu delšího období.
  2. Náklady průměrování: Pokud akcie rostou, další se nekupují, pokud ale klesají, pak dochází k přikupování dalších akcií. Cílem je dosáhnout v průběhu času nižších průměrných pořizovacích nákladů na akcii. Tato výhoda pravidelných úspor je znázorněna v následující tabulce.
  3. Flexibilní investování: V průběhu několika let je pravděpodobné, že se vaše situace změní. Může dojít, že se vám zvýší platy či mzdy, ale i výdaje. V takových situacích je nutné změnit parametry investování tak, aby reflektovalo vaší současnou finanční situaci. Investoři by také měli počítat se scénářem, že se hodnota fondu nemusí vrátit a tedy investoři nedostanou zpět investované finanční prostředky.

Autor: Fidelity

Když hodnota klesá, tak se kupuje

Důchodový účet se dostává do stále větších přebytků a je otázkou, zdali bude současný důchodový systém schopen plnit své budoucí závazky. Jsou podílové fondy Fidelity vhodné pro zajištění ke stáří?

Vzhledem k demografickému vývoji a současnému stavu na důchodovém účtu nemůžou jednotlivci očekávat, že budou dostávat vysoký důchodový příjem od státu. Je tedy nutné přijmout odpovědnost za své investice, a to nejlépe tím, že se začne šetřit co nejdříve (i když se bude jednat o malé, ale pravidelné částky). Vzhledem k tomu, že současní dvacátníci mají dlouhodobý investiční horizont (30–40 let), pak investice do akciových podílových fondů je výrazně lepší možností než spekulovat na akciovém trhu a investovat jen do několika akcií. 

dan_z_prijmu

Na vašich stránkách se píše, že chcete dosahovat maximální návratnosti investic s pomocí kvalitního analytického týmu. Jste u akciových fondů schopní dosahovat dlouhodobě lepších výsledků než trh?

V investičním světě došlo v posledních čtyřech desetiletích k obrovským změnám, ale naše investiční filozofie zůstává stejná. Prověříme každou investiční příležitost do hloubky od zdola nahoru, aby bylo zajištěno, že v každém Fidelity fondu budou udržitelné a dlouhodobé investice. Našich 350 odborníků nesleduje výstřelky ani „nehoní nejrůznější trendy“, ale zaměřují se na výsledky pro naše investory. Máme týmy odborníků a to jak investičních analytiků, tak i manažerů. Prostřednictvím Fidelity Solutions také provádíme výzkum, našim investorům dáváme také možnost nahlédnout, jak vnímáme fondy jako správce. Tento komplexní přístup nám oproti konkurentům dává navrch a umožňuje nám dosáhnout pozitivních, dlouhodobých výsledků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).