Souhlas s článkem.
Kdo šetří ma za tři....třeba raději si zajedu pro výhodnější sýry, pečivo a šunku do hypermarketu v akci , než bych to kupoval na předražených FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH nebo když jedu tramvají tam je zbytečné si kupovat lístek, taky nechápu lidi kteří když platí v restauraci tak místo kupř. 94 Kč., nechají tam stovku, nebo na fotbal se mohu podívat doma v TV a nemusím chodit za 2 stovky na stadion, koupat se víc než 1 týdně je též nehospodárné.......to se pak penízky kutálejí...se nemožno pak divit, že skoro milion lidí je v exekuci.
MHD - jízdenky bývají předražené, proto má hodně lidí měsíční předplacenku, někdo má čtvrtletní nebo roční, jsou levnější a můžu jezdit, kolikrát chci
Pečivo - svého času byla móda domácích pekáren, je hodně lidí, co si chleba nebo jiné pečivo pečou doma za zlomek krámské ceny. Navíc mám jistotu, že vím, co v tom je. Tolik času to taky nezabere. Nebyla to ale až tak reakce na drahé pečivo, jako na to svinstvo, co pekárny za pečivo vydávaly. Pokud byly pekárny schopné do várky chleba rozmočit taky 25% tvrdého chleba, promíchat a upéct znovu, sice ušetřily drahou potravinu, ale nedalo se to s prominutím žrát (a označené to taky nebylo).
Úsporné žárovky - je třeba dodat, že sice málo žerou, ale taky o dost méně svítí. Když jsem měla snahu je doma vyměnit, narazila jsem na to, že to zas taková hitparáda není. Nedal se nahradit např. ekvivalent 60W žárovky, pro normální světelnou pohodu to chtělo aspoň ekvivalent 100W žárovky a pak ten rozdíl nebyl moc velký. Lepší jsou LEDky, ale jsou zatím dost drahé.
No, a tak by se dalo pokračovat.
LEDky jsou drahe? Nahrada sedesatky ma cca 10 Wattu a stoji do stovky. I kdyby byla normalni zarovka zadarmo, tak se ta LEDka za 600 hodin sviceni zacne vyplacet. Pri sviceni 4 hodiny denne se zaplati za pul roku. A navic podstatne dyl vydrzi(to pro me byl hlavni tahak... ja potrebuju na vymenu vetsiny zarovek stafle). Mam vyhradne LEDky uz nejakych 5-6 let a za tu dobu mi odesla jedina.
Domácí pekárnu jsem si před časem pořídil také...Dožrala mne slova jakéhosi pekařského odborníka na iHnoji, že kilo chleba se pod 50,- Kč nedá pořídit...
Takže pekárna 1690,- Kč a výrobní náklady směšné... Míchám mouky, cena na 900 g bochník do desetikačky, v Kauflandu se nechá koupit směs na domácí chleba za 14,70 Kč, k tomu droždí za bůra (stačí na 4 chleby), občas nějaká semínka... A jsem rozmařilý, nezadělávám vodou, ale pivem... A do té padesátikoruny mně pořád hodně schází,
To je přesně ono. Ja se kdysi bláhově domnívala, že velkovýroba vzniká proto, aby se produkty zlevnily, protože u malovýrobce to prodražujer vyššé podíl ruční práce. Když teda pořídíme mašinu, vyplivne xx výrobků a koncový výrobek by měl být levnější. Bohužel opak je pravdou. Tuhle jsem se dívala v supermarketu na pečivo: koblihy jsou zmrazené a přivezené z Francie a z Polska, v Čechách rozmrazené a nahoře bohatě pocukrované. Housky zmrazené, dovezené z Francie, v Čechách dopečené. Cena astronomická. My už neumíme upéct chutnou čerstvou housku nebo usmažit koblihu, obojí za rozumnou cenu? To si to fakt musíme dělat doma na koleně?
Rohlíky a housky ano, koblihy mi víc chutnají kupované. Buchty, koláče a ostatní pečivo peču v úplně jiné kvalitě a za zlomek ceny. kdysi jsem si dala práci s počítáním: domácí pekárna za cca 1.000,- Kč se nám zaplatila za necelý měsíc. Není to ale nutný spotřebič, pokud mám robota s hnětacími metlami, pekárnu de facto nepotřebuju. Celý plech řezů s tvarohovou náplní a politých čokoládou mne stojí cca 120,- Kč (já bych to nepočítala, ale měli jsme návštěvu a když jsme jen tak klábosili o blbostech, zeptala se mne paní na to, na kolik takový plech řezů vyjde. Tak jsem si pro zajímavost vzala recept a podle toho jsem to spočítala). V supermarketu, kde navíc kvalita není taková (protože já dám máslo, ale SM použije margarín a chuťově jsme fakt někde jinde), by mne to vyšlo minimálně 5x dráž.
Je ale smutné, že v 21.století musíme dělat spoustu věcí doma na koleně a být člověk tisíce řemesel jako za socialismu, protože nás samovýroba a) vyjde levněji a za b) má podstatně vyšší kvalitu.
A tak on se chleba pod 50 Kč/kg pořídit dá. Ale ne dobrý chleba. Anebo jinak, píšeš že 50 Kč, nepíšeš hmotnost. No to se potom dá pořídit i dobrý chleba. Ale malý.
To co doma upečeš může být dobré, ale je to jiný sport a jiné hřiště. Počínaje kváskem, to co má dobrá pekárna anprosto nelze srovnávat s tím tvým droždím za bůra.
Zajímavé je, že znám majitele poměrně známé pekárny poblíž Prahy, kteří mají slušné nové baráky, slušná nová auta a pomocný dělník vytahující chleba z pece má u nich 19 kKč čistého + chleba zdarma - a to jejich chléb stojí dost pod 50,- Kč za kg. Takže ten pekař blábolící o tom, že za 50,- Kč za kg se nedá slušný chléb udělat, patrně potřebuje svoji pekárnu řídit z Havaje a jednou týdně se na ni zaletět podívat vlastním tryskáčem.