Hlavní navigace

Názor k článku 8 novinek, které v roce 2015 změní zdanění fyzických osob od Rejpal - Jedná se o tzv. srážkovou daň zvláštní sazbou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 8. 2014 10:11

    Rejpal (neregistrovaný)

    Jedná se o tzv. srážkovou daň zvláštní sazbou daně podle § 36 zákona o daních z příjmů. Zdaňování má na starosti vyplácející plátce příjmů, poplatník dpstane až čistý příjem po zdanění a už nemusí nic dalšího dělat ani jej neuvádí do daňového přiznání.
    Prominout daň dneska už prakticky nelze. Velmi omezené výjimky najdete ve dvou ustanoveních zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění p.p.: 1. § 259, který se ale týká pouze případů, kdy toto prominutí umožňujenějaký zvláštní zákon, což v daních z příjmů není.
    2. § 260 prominutí daně ministrem financí, který tak ale může učinit jen ze dvou důvodů: a) kvůli nesrovnalostem daňových zákonů (což není Váš případ, jelikož zde žádná nejasnost není), b) při mimořádných, zejména živelních událostech (což je také zcela mimo). Navíc prominutí daně ministrem nemůže být individuální, ale plošné pro všechny poplatníky v obdobné situaci a musí být zveřejněno ve Finančním zpravodaji.
    Ale nezoufejte. Od roku 2015 by se do daňového řádu měla zase dostat možnost individuálního promíjení daněí ministrem (asi snaha kmotrů neplatit ani to málo...). Tak pak případně můžete zkusit podat žádost přímo na ministerstvo, ale moc si od toho neslibujte. Daně nejsou a priori sociální nástroj a zbavit se zdanění by chtěl každý...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).