Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku 6 změn, které přinese novela občanského zákoníku od Poplatník - Problém je ale v tom, že nájemné obsahuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2016 13:25

    Poplatník (neregistrovaný)

    Problém je ale v tom, že nájemné obsahuje pouze částku za holý nájem. Neobsahuje zálohy na služby (typicky SV, TUV, teplo, úklid spol. prostor). Takže fakticky dnes tím, že požaduji kauci šestiměsíční, pokryji náklady jen na tři měsíce "nájmu". Vůbec v tomto stát zase kecá do věcí, do kterých mu nic není. Výpovědní lhůtu mi sice milostivě nechal 3 měsíce bez udání důvodu, ale touto novelou by se z pronajímání stala zase o něco více riziková věc.

  • 24. 10. 2016 8:00

    Pavel (neregistrovaný)

    No, to nějak přeháníte. Moje současné zálohy za služby dělají asi 10% nájmu na hlavu, a to jsou hodně nadsazené, každý rok mi majitel vrací přeplatek přes 10 000. Takže těch šest holých nájmů je možná pět nájmů s poplatky, ale tři ani náhodou.

  • 4. 11. 2016 13:27

    Poplatník (neregistrovaný)

    Co to je 10% nájmu na hlavu?

    Ono to chce na věci hledět trochu s odstupem a ne jen podle svého aktuálního řešení. V mém případě dělají zálohy 20% z celkové sumy, kterou po nájemníkovi měsíčně požaduji.. Ale to je za předpokladu, že současný nájemník nezvedne svou nízkou spotřebu. Pak to taky může udělat 30-40% a jsme u toho.

    Tak jako tak, změna by chtěla zavést omezení výše jistiny na trojnásobek nájmu a to rozhodně nepokryje 3 měsíce, ty které ze zákona trvá výpovědní lhůta. Navíc je třeba počítat s tím, že výpověď lze podat pouze písemně a začne běžet až počátkem následujícího měsíce. Ve výsledku tak dnes výpověď bez udání důvodu trvá 4 měsíce. A na toto období je třeba se pokrýt a požadovat jistinu. A to ze tří najmů neposkládáte, ze šesti to šlo v drtivé většině případů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).