Hlavní navigace

5 důvodů, proč jsou bohatí lepšími investory

12. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Arsen Lazarevič
Přemýšlení a přístup lidí, kteří vydělali větší peníze, se často odlišuje od průměru. Proto je můžeme brát ve většině případů jako příklad pro vlastní inspiraci.

Média a politici jsou zaměřeni na nerovnost po stránce příjmů v populaci a stále se rozšiřující mezeru mezi nejbohatšími jednotlivci a všemi ostatními. Ve skutečnosti bohatí bohatnou, ale to není nezbytně jen kvůli velkým rozdílům v příjmech. Do značné míry je tomu z důvodu, že jsou lepšími investory. Je lákavé si v hlavě připustit skutečnost s představou, že jsou potřeba peníze, abychom je mohli vydělat, a proto nemůže nikdy průměrný člověk investovat jako bohatí. Nicméně, bohatí investoři mají tendenci držet se několika zásad v rámci investičních principů, které bychom mohli také následovat. To může pomoci, abychom byli schopní investovat nejen s miliony českých korun na účtu, ale stejné principy platí i na mnohem menší korunové částky.

1. Bohatí investoři přijímají riziko

Pokud bychom studovali přílivy a odlivy z podílových fondů, jasně bychom viděli, že průměrní investoři mají tendence prchat ze strachu z volatility a rizika. Investoři s menším majetkem často propadají větší panice a prodávají své pozice, i když jim to přináší ztráty, což je rozdíl oproti bohatším investorům. Bohatí investoři přijímají volatilitu a riziko, protože vědí, že bez nich by nemohli dosáhnout na žádné výnosy. Jejich reakcí je typicky to, že vytrvají nebo dokonce přidají další prostředky do vlastních pozic. Je dobře zdokumentováno, že mnozí malí investoři, kteří prchli při pádu trhu v roce 2008, již sice pokryli své ztráty, ale ti, kteří vytrvali, od té doby více než zdvojnásobili své peníze.

2. Bohatí investoři vidí peníze prostřednictvím logické perspektivy

Největší chybu, kterou může průměrný investor udělat, když investuje vlastní peníze, je skutečnost, že umožní svým emocím řídit vlastní rozhodnutí. Naopak, bohatí investoři vědí, že trhy jsou alespoň v krátkodobém horizontu poháněny značně strachem a chamtivostí, což vytváří průběžně různé investiční příležitosti. Úspěšní investoři, mezi které můžeme zařadit například Warrena Buffetta, doporučují nakupovat, když mají lidé strach, a prodávat, když se lidé stávají chamtivými, protože vědí, že stádní instinkt průměrných investorů povede k velkým příležitostem.

Bohatí investoři vědí, že každý býčí trh je následován trhem medvědím, který je poté znovu následován trhem býčím. Pokud pochopíme historii trhů, budeme vědět, že medvědí trhy jsou časově mnohem kratší než trhy býčí a jejich poklesy jsou mnohem menší ve srovnání s nárůsty během býčích trhů. Je tu proto větší riziko, pokud zůstaneme mimo trh, a to spíše, než když zůstaneme přímo v něm.

3. Bohatí investoři neobracejí svá portfolia

Méně bohatí investoři mají tendenci čeřit svá investiční portfolia častěji než jejich bohatí kolegové. Méně bohatí obracejí svá portfolia i čtyřikrát častěji. Důvodem může být, že se snaží časovat trhy, panicky prodávají, snaží se vybrat vítěze nebo jsou na pozadí jiné emocionálně založené skutečnosti. Nevyhnutelným důsledkem vyššího obracení portfolia je horší výkonnost, vyšší investiční náklady a také daně s tím spojené.

4. Bohatí investoři platí menší investiční náklady

Pokud bychom se bavili o dlouhodobém investování, bude na poplatcích skutečně záležet. Bohatí investoři mají tendenci být více uvědomělí po stránce investičních nákladů, což je důvodem, proč preferují nízkonákladové investice, aby byli schopní diverzifikovat vlastní portfolia. Snížení ročních nákladů i o 0,5 % představuje zvýšení hodnoty jejich portfolia o desítky či stovky tisíc v průběhu dalších 10 nebo 20 let.

Průměrný investor nemusí být tak soudný, když vybírá podílové fondy s vysokými prodejními náklady a manažerskými poplatky. Nicméně, i tak by mohli snížit své investiční náklady, pokud by investovali do nízkonákladových indexových fondů nebo burzovně obchodovaných fondů (ETF).

5. Bohatí investoři mají strategie

Bohatí investoři mají s větší pravděpodobností dlouhodobější investiční strategie, které ovlivňují jejich rozhodnutí. Dodržováním těchto strategií spíše nenechají vlastní emoce, aby ovlivnily jejich úsudek. Jediné, co je potřeba udělat, je cvičit vlastní trpělivost a disciplínu, abychom viděli, jak naše strategie fungují. Mnoho z bohatých investorů spolupracuje s investičními poradci na rozvoji investičních strategií a mohou tak využít tyto poradce jako „trenéry“, kteří jim pomáhají zůstat zaměření na nastavené cíle a udržet si správnou disciplínu.

Problémem pro průměrné investory může být skutečnost, že tito poradci vyžadují určitou minimální investici, aby se do poradenství zapojili. Klíčem k úspěchu je rozvinout disciplínu, díky které se budeme držet nastavené strategie, i když by šly trhy krátkodobě proti nám.

Co to pro nás znamená?

Nepochybně není možné ve 100 % případů konstatovat, že bohatý investor = lepší investor. Toto určitě vždy neplatí a i mnozí průměrní investoři mohou být lepší se svými nápady a přístupem ke světu investování. Na druhé straně je však nutné si upřímně přiznat, že bohatí zpravidla vědí mnohem lépe, jak se svými penězi pracovat, jsou finančně vzdělanější, dokáží řídit efektivněji podstupovaná rizika a nenechávají se tak často strhávat svými emocemi.

skoleni_15_4

Pokud ke svému bohatství přišli poctivou cestou, tak také vědí, že peníze není tak snadné vždy vydělat, ale je velmi jednoduché je poměrně rychle ztratit, pokud by jednali ukvapeně a bez rozmyslu. I díky zmíněným předpokladům mají bohatí investoři určitou výhodu oproti těm průměrným, ale jak již bylo napsáno, nemusí tomu tak nutně být ve všech případech.

Volná inspirace pro překlad originálního článku od Richarda Besta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).