Hlavní navigace

Názor k článku 3 tipy, jak bezpečně koupit nemovitost od Notářská poradna - Od 1.1.2014 došlo k novelizaci notářského řádu. Nově...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 9. 2014 10:06

    Notářská poradna

    Od 1.1.2014 došlo k novelizaci notářského řádu. Nově zní §2 takto: "Výkonem notářství se rozumí sepisování veřejných listin o právních jednáních, osvědčování právně významných skutečností a prohlášení, přijímání listin a peněz do notářské úschovy (dále jen „notářská činnost“). Notářskou činnost vykonává notář nestranně."

    Uložením do notářské úschovy dochází vedle uložení do soudní úschovy také ke splnění některých závazků a nemůže být takto plnící účastník smluvního vztahu v prodlení. Přijetí notářské úschovy společně se sepisováním veřejných listin o právních úkonech a osvědčováním právně významných skutečností a prohlášení jsou výkonem notářství. Z těchto důvodů a z důvodů zachování právní jistoty by mělo mělo platit, aby to byl stát, kdo bude odpovídat za případnou škodu. Jednoznačně to ale dovodit nelze, neboť legislativní změny byly přijaty poněkud překotně a zatím k této otázce není žádná judikatura. Dosud ale také nenastal jediný případ, kdy notář poškodil klienty z titulu přijetí peněz do notářské úschovy.
    Oproti advokátům je tu další podstatný rozdíl. Advokát přijímá peníze jako fyzická osoba, notář přijímá peníze při výkonu notářské činnosti z pověření státu. V případě, kdy dojde ke smrti notáře, popřípadě k úpadku a následné exekuci, peníze jsou odděleny od osobního majetku notáře a nikdy se nestávají součástí exekuce nebo dědického řízení. Součástí přijetí notářské úschovy je i vyhotovení protokolu o přijetí peněz do notářské úschovy a záznam do centrální evidence vedené notářskou komorou. Protokol je zařazen mezi spisy notářského úřadu. V případě smrti nebo odvolání notáře převezme notářský úřad jiný notář na základě pověření ministrem spravedlnosti (na základě výsledků konkurzu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).