Hlavní navigace

3 důvody, proč cena zlata poroste

18. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Proč se vyplatí v současné situaci o zlatu uvažovat? A jaké má zlato nevýhody?

Zlato zažívá růst cen. Proč?

Americké akcie vlivem kvantitativního ze strany Fedu, ale i ECB, začaly výrazně růst. Investoři přesouvali na akciové trhy své peníze, akcie v současnosti znamenají pro řadu investorů vidinu rychlých a téměř bezrizikových zisků.

To se nejspíše projevilo také na tom, že od poloviny roku zlato pokleslo až na cenu pod 1250 dolarů za unci. Hledat důvody tohoto propadu bylo složité, spekuluje se však také o tom, že se jednalo o investice několika velkých „ryb“, které se rozhodly část svého majetku přesunout ze zlata právě do akcií. Analytici také uvádějí i prodeje zlata ze strany některých centrálních bank. Po současném propadu tak zlato může být velmi atraktivní investicí. Přinášíme 3 důvody, proč ceny zlata porostou.

trhy.měšec.cz

Vývoj cen zlata

1. Rentabilita dolů

Nízké ceny zlata vedou k tomu, že klesá rentabilita v dolech, značná část jich je ztrátových.  V Jižní Africe, jedné z hlavních zemí dodávající na světové trhy zlato, se zlato v dolech příliš netěží, horníci stávkují a požadují prostřednictvím svých odborových organizací zvýšení mezd až o 50 %, těžební společnosti jsou však schopny jen dorovnat inflaci, která se pohybuje kolem 6% hranice.

Navíc se odhaduje, že až polovina jihoafrických dolů je kvůli nízkým cenám zlata ztrátových a jejich majitelé je stále dotují v naději, že ceny zlata porostou. Pokud tedy cena zlata nevzroste, značná část dolů v Jihoafrické republice, ale na řade dalších míst, nebude v provozu – jednoduše se to nevyplatí a čeká je obdobný scénář jako v dole Paskov.

Problémy má také těžební společnost Polymetal. Společnost se zaměřuje na těžbu zlata a stříbra, část z ní vlastní také nejbohatší Čech Petr Kellner. Akcie této společnosti se na londýnské burze vysoce propadají, stejně jako ostatních těžebních společností. To se ale v dohledné době může změnit: Zlato je aktivum a jeho cena tak, jako cena ostatních aktiv, v čase kolísá. To, že těžba v některých dolech je nerentabilní, teď neznamená, že nebude rentabilní za půl roku. Nicméně je fakt, že cena zlata rapidně klesla a zlato se v současnosti stává poměrně zajímavou investiční příležitostí, bude se ho těžit méně, zatímco celosvětová poptávka dlouhodobě roste,  uvedl Petr Gapko, analytik společnosti GE Money Bank.

2. Nestabilita ve světě

Jakákoliv nestabilita ve světě je ideálním podhoubím pro růst cen zlata. Situace na blízkém východě není vůbec utěšující. Stačilo málo a Spojené státy zasáhly v Sýrii, nestabilita panuje v Afghánistánu, Iráků ale i v Íránu. KLDR neustále Spojeným státům vyhrožuje preventivním jaderným zásahem.

K tomu můžeme v současné době přidat i politickou a ekonomickou nestabilitu kvůli nezvýšení dluhového stropu ve Spojených státech. A i pokud by ze strany republikánů došlo ke zvýšení dluhového stropu, pak se problém s enormně vysokým tempem růstu zadlužování jen zamete pod koberec. Kdy tento problém vypluje na povrch? Spojené státy koneckonců byly nucené několikrát devalvovat svůj dolar vůči zlatu, jednou se dokonce zlato znárodňovalo. Čtěte více: Zlato nekupujte, pokud věříte politikům

3. Inflace a měnové války

I když hlavní centrální banky v minulosti ohlásily, že programy kvantitativního uvolňování ukončí, zatím se tak nestalo a dochází především ze strany Fedu k prodlužování těchto programů. Ekonomové sice v minulých letech strašili hyperinflací, k vysoké inflaci však nedošlo a řada zemí, včetně České republiky, se potýká s inflací, která je výrazně pod inflačním cílem (ČNB má inflaci na 2 %, současná inflace se však pohybuje pod 1,5 %).

Nové peníze, které Fed vypustil při nákupu dluhopisu na primárním trhu, se však dříve nebo později podle některých analytiků určitě v ekonomice projeví. Dokonce se objevují varování, že nás brzy čeká dvojciferná inflace. Čtěte více: Může opět nastat hyperinflace? Například kvantitativní expanze, kterou zahájila Bank of England, byla natolik enormní, že se spekuluje, že dojde k upravení cílové hladiny inflace. Místo 2% inflace se už bude cílit na 3 %.

Vyšší inflace není podle Gabka nereálná: To není vyloučeno. Důležité pro centrální banky bude správně odhadnou okamžik, kdy začnou s monetární restrikcí. Vyšší inflace ovlivňuje určitě ceny komodit. Komodity jako zlato jsou totiž reálná aktiva, které příliš v čase svou hodnotu nemění. Při inflaci tak spíš než růst hodnoty kovů sledujeme pokles hodnoty peněz, takže cena zlata vyjádřená v penězích se samozřejmě zvyšuje, uvedl Gabko.

skoleni_15_4

Negativa není třeba přehlížet

Na druhé straně je zlato pouhou komoditou, není ji třeba v žádném případě přeceňovat. Na rozdíl od akcií, které reprezentují vlastnictví části podniku, se v podstatě jedná jen o přírodní bohatství, které vám nepřinese žádné dividendy. U akcií se vedení společností snaží majetek dále zhodnocovat, zatímco zlato vám nijak přibývat nebude, spíše naopak. Se zlatem musíte řešit celou řadu problémů, například jeho uskladnění. Pokud zlato chcete uschovat do bankovních schránek, pak nejen, že to bude poměrně nákladné, existuje také pravděpodobnost, že může dojít k jeho znárodnění či se v případě krachu banky k němu nedostanete. Čtěte také: Mám bankovní schránku a banka zkrachovala. Co mám dělat? 

V případě úschovy „pod slamníkem“ vám také zlato může být násilně odcizeno. A ani pojištění zlata není vhodným řešením, neboť pojišťovna a potažmo stát bude informován o vašem majetku. Každopádně zlato by i přesto nemělo chybět alespoň z malé části v portfoliu každého konzervativního investora, reprezentuje totiž trvalé hodnoty, které se plně projeví, až když všichni panikaří.

Je zlato momentálně vhodnou investicí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).