Hlavní navigace

19 zásad, jak uspět v investování

31. 7. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Je velmi snadné sejít z předem nastavené obchodní strategie, které věříme. Ukážeme vám několik zásad, které by nám měly pomoci k udržení se na této cestě i v dlouhodobějším časovém horizontu.

Zajištění si spolehlivých zisků na finančních trzích je těžší, než by se mohlo na první pohled zdát. Ve skutečnosti se odhaduje, že více než 80 % všech tržních účastníků nakonec pohoří a začne se věnovat bezpečnějším koníčkům. Nicméně odvětví makléřů zřídkakdy publikuje přesné úrovně klientských selhání, protože se mohou oprávněně obávat, že skutečná pravda by mohla odradit od zakládání nových účtů a s tím spojeného vstupu nových klientů do této oblasti, takže úroveň neúspěchu může být klidně ve finále i vyšší.

Dlouhodobá ziskovost vyžaduje dva vzájemně propojené soubory dovedností. Za prvé potřebujeme strategie, které nám vydělají více peněz, než kolik finálně ztratíme. Za druhé musí tyto strategie dobře fungovat, když se trh posouvá na základě býčích a medvědích impulsů s mnoha bouřemi mezi nimi.

Zatímco mnoho obchodníků ví, jak vydělat peníze v konkrétních tržních podmínkách – například silný rostoucí trend, nemusí však už následně uspět dlouhodobě, protože se jejich strategie nepřizpůsobí nevyhnutelným změnám. Cílem každého by mělo být odtrhnutí se od většiny a připojení se k profesionální minoritě, která zvýší naše šance na dlouhodobou prosperitu. Začněme s jasným a stručným plánem. Popišme si 19 zásad, které profesionálové s dlouhodobou praxí používají, aby zůstali v kruhu vítězů.

1. Sledování disciplíny

Disciplínu se nelze naučit na semináři nebo ji najít v drahém obchodním softwaru. Obchodníci utrácejí mnoho peněz ve snaze kompenzovat jejich chybějící sebekontrolu, ale málokdo z nich si uvědomí, že dlouhý pohled do zrcadla na sebe sama splní stejný účel za mnohem nižší cenu.

2. Opuštění davu

Dlouhodobá ziskovost vyžaduje umístění před nebo za davem, ale nikdy ne v davu, protože to je místo, na které se zaměřují dravé strategie. Držme se dále od nástěnek s informacemi o akciích a chatovacích místností. Toto je skutečný byznys a kdokoliv na těchto místech může mít nějaký postranní motiv, který by rád využil ve vlastní prospěch.

3. Zapojení vlastního obchodního plánu

Aktualizujme náš obchodní plán týdně nebo měsíčně, aby zahrnoval nové myšlenky a eliminoval ty špatné. Vraťme se a přečtěme si náš plán, kdykoliv spadneme do nějaké šlamastiky a budeme hledat cestu, jak se z ní dostat ven.

4. Nehledání snadnější cesty

Naše konkurence tráví stovky hodin v rámci zdokonalování strategií a nás bude čekat drsné probuzení, pokud bychom plánovali hodit pár „šipek“ do terče a odejít ihned se ziskem. Je však ještě horší, pokud se snažíme hledat snadnější cesty i v našem normálním životě, protože je poté mnohem těžší tento zlozvyk zlomit a překonat.

5. Vyhýbání se zřejmému

Zisk zřídkakdy následuje většinu. Pokud uvidíme dokonalé nastavení obchodu, je pravděpodobné, že o něm vědí i všichni ostatní a budou ho následovat, což nás okamžitě zasadí do velkého davového pole, které nás může dovést až k selhání.

6. Neporušení našich nastavených pravidel

Můžeme si vytvořit obchodní pravidla, která nás dostanou z problému, pokud se našim pozicím daří špatně. Pokud jim nedovolíme, aby dělaly svou práci, tak to znamená ztrátu naší disciplíny a otevření dveří k ještě větším ztrátám.

7. Vyhýbání se tržním guru

Bojujeme o vlastní peníze, ne o jejich. Mějme na paměti, že pravděpodobně mluví o svých pozicích a doufají, že nadšeným tlacháním zvýší šance na svůj zisk, ne na ten náš.

8. Naslouchání intuici

Obchodování využívá matematickou a uměleckou stranu našeho mozku, proto potřebujeme kultivovat oba dva elementy, pokud chceme uspět v dlouhodobém horizontu. Jakmile jsme spokojení s matematikou, můžeme výsledky zlepšit například meditací, několika pozicemi při józe nebo klidnou procházkou v nějakém tichém parku.

9. Nedůvěra ve společnost nebo produkt

Pokud máme příliš v lásce náš obchodní nástroj, můžeme se ubírat cestou k chybnému rozhodování. Naše práce je vydělávat na neefektivnosti, když se všichni ostatní ubírají špatným směrem.

10. Pořádek v osobním životě

Cokoliv je špatně v našem osobním životě, může se nakonec přenést do naší obchodní výkonnosti. To je obzvláště nebezpečné, pokud nejsme vyrovnaní s penězi, bohatstvím a magnetickou polaritou mezi hojností a nedostatkem.

11. Neochota prohrávat

Pády jsou přirozenou součástí životního cyklu obchodníka. Přijměme je s noblesou a držme se časem prověřených strategií, které známe, protože jsme o nich přesvědčeni, že nás postupně dostanou zpátky na původně plánovanou cestu.

12. Věnování pozornosti včasným varováním

K velkým ztrátám vzácně dochází bez několika předchozích varování. Obchodníci běžně ignorují tyto signály a umožňují tak při snaze nahradit promyšlenou strategii, aby je potenciální hrozba naplno zasáhla.

13. Nezaměňování provedení s příležitostí

Obchodníci si vynahrazují nedostatečné zkušenosti drahým softwarem, který v hotovém balení dává signály k nákupu a prodeji. Tyto nástroje překáží a narušují možnost vedoucí k získání vlastních cenných zkušeností, protože si můžeme myslet, že je software chytřejší než my sami.

14. Používání vlastní hlavy

Pro obchodníky je přirozené napodobovat své finanční hrdiny, ale to je také perfektní cesta, jak ztratit peníze. Zjistěme si maximum od ostatních, pak ustupme, a vytvořme si vlastní identitu na trhu, která bude založena na našich jedinečných schopnostech a nastavené toleranci vůči riziku.

15. Zapomenutí na Svatý grál

Obchodníci, kteří ztrácí peníze, sní o tajném vzorci, který magicky zlepší jejich finanční výsledky. Ve skutečnosti zde však nejsou žádná tajemství, protože cesta k úspěchu je vždy spojena s pečlivým výběrem, efektivním řízením rizik a kvalifikovaným získáváním zisku.

16. Odhození výplatní mentality

Jsme naučeni dřít během pracovních týdnů a poté si vyzvednout výplatu. Tato mentalita ve stylu „dostanu odměnu, když se budu snažit“ je v rozporu s přirozeným tokem obchodních výher a proher v průběhu jednoho roku. Ve skutečnosti statistiky naznačují, že většina ročních zisků je získána v průběhu jen několika málo dnů, kdy je trh vhodně otevřen pro tento byznys.

17. Nepočítání kuřátek

Můžeme mít dobrý pocit z obchodu, který jde námi očekávanou cestou, ale peníze nejsou naše, dokud tento obchod neukončíme. Opusťme pozici, pokud nás dobrý pocit postupně opouští, i s částečným ziskem, aby nám skryté ruce „kapsářů“ nemohly sebrat úspěch na poslední chvíli.

18. Schopnost přijmout ztráty

Obchodování je jedno z mála povolání, kde je ztráta peněz každý obchodní den přirozenou cestou k úspěchu. Každá obchodní ztráta přichází s důležitým ponaučením, pokud tedy jsme otevřeni těmto zprávám a poznatkům pro budoucí zlepšení.

19. Zbavení se sekundárních vlivů

Aktivní obchodování uvolňuje adrenalin a endorfiny. Tyto chemické látky můžou produkovat pocity euforie dokonce i tehdy, když ztrácíme peníze. Na druhé straně to povzbuzuje závislé osoby, aby otevíraly špatné pozice jen z důvodu, že někam spěchají. Zkusme vliv těchto faktorů eliminovat a stále si zachovat chladnou hlavu.

Závěr

Drtivé většině obchodníků se nepodaří dosáhnout plného potenciálu, takže nakonec zpeněží své pozice a půjdou hledat více tradiční cesty, jak vydělat peníze. Staňte se hrdými členy profesionální menšiny a následujte zmíněné zásady, jejichž cílem je udržet naši pozornost především na generování zisku, což je jeden ze základních cílů každého racionálního obchodníka.

dan_z_prijmu

Hodně štěstí při vaší, možná občas trnité, cestě, ale co je v životě zadarmo, toho si člověk nikdy neváží tolik, jako když se k tomu postupně dostane on sám vlastní snahou a pílí.

Inspirace podle originálního článku od Alana Farleyho.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).