Hlavní navigace

Názor k článku 130 tisíc za prasklou hadičku. Vlastník bytu škodu platit nemusí, zodpovědný je nájemce od Tom - Nemáte pravdu. Zjistěte si fakta.Podnájem v žádném případě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2018 13:07

    Tom (neregistrovaný)

    Nemáte pravdu. Zjistěte si fakta.Podnájem v žádném případě není, pokud vám věc umožní používat nájemce-to je nesmysl.Pronájem bytových prostor je podmíněn Občanským zákoníkem. U pronájmu nemůže smlouva znevýhodňovat nájemce nad rámec občanského zákoníku. Pokud by tomu tak bylo a došlo k soudu, jednoznačně by nájemce soud vyhrál. U pronájmu myslí občanský zákoník jak na výměnu žárovky, tak na pořízení domácího mazlíka. Jsou zde vypsána práva a povinnosti obou stran, takže to souvisí.To, že majitel nesmí kecat do toho, jestli mám doma křečka je přeci v pořádku, zrovna tak,že si vyměníte sám žárovku kterou používáte a která byla v době předání v naprostém pořádku.
    Nemáte pravdu ani v tom co je pronájem a podnájem.
    Podnájem může a většinou bývá zřizován majitelem. Rozdíl oproti pronájmu je právě v tom, že podnájem se neřídí pravidly Občanského zákoníku ohledně pronájmu. Tzn, nájemce není tolik chráněn státem jako u pronájmu. Právě u podnájmu si můžete domluvit ona pravidla jako jste měl v US.
    Pokud by vám majitel vstoupil do bytu bez vaší přítomnosti u pronájmu by porušil zákon (i když by to měl 10x napsáno ve smlouvě), zrovna tak si můžete měnit klíče dle vaší libosti, nebo si na adresu napsat trvalé bydliště, klidně bez vědomí majitele. U pronájmu vám prostě určitá práva garantuje stát.
    U podnájmu jsou jednotlivá práva a dohody podmíněna smlouvou. Tam si klidně může majitel napsat, že má vstup do bytu i bez vaší přítomnosti, může tam mít i podmínku o tom kouření jak jste psal a bude platná.
    Důležitá je smlouva jakou máte a podepisujete, smlouvu vždy konzultuji s právníkem, věřte že se to vyplatí, bohužel to skoro nikdo nedělá a pak jsou z toho tyhle nesmysly.
    Smlouva o pronájmu je většinou jednoduchá a nemá příliš podmínek, jelikož ty se právě musí řídit Občanským zákoníkem a nad jeho rámec je každá podmínka omezující práva nájemce stejně neplatná,jak jsem již psal.
    U podnájemní smlouvy se naopak podmínky důkladnědněji vypisují.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).