Hlavní navigace

Názor k článku 13 rad, jak mít své dluhy pod kontrolou od Michal Koudelka, autor článku - Dobrý den, smyslem pojmenování půjčky a výpůjčky v rámci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2013 21:50

    Michal Koudelka, autor článku (neregistrovaný)

    Dobrý den,

    smyslem pojmenování půjčky a výpůjčky v rámci tohoto článku je zmínění daného problému pouze v souvislosti s penězi. Nešlo o vyčerpávající pojmenování celé problematiky půjček a výpůjček. Pokud má někdo zájem o tento problém se zajímat hlouběji, uvedl jsem tam pro něho odkaz na příslušené ustanovení zákona.

    Samozřejmě, že pokud se někdo rozhodl v rámci názoru přidat „sem“ detailnější rozebrání této problematiky, rozhodně to není „špatný nápad“. Zde je i pro toto možné místo! Tomáš, který to zde uvedl, to uvedl naprosto přesně. K výše uvedenému popisu v diskuzi si dovolím tedy ještě doplnit např. i to, že:
    1. ve smluvním vztahu u půjčky se jedná mezi dlužníkem a věřitelem
    2. odměnou u nepeněžité půjčky může být:
    a) plnění adekvátního většího množství věcí či
    b) věcí např. i lepší jakosti (jedná se zpravidla o téže druh věci)
    3. ve smluvním vztahu u výpůjčky se jedná mezi půjčovatelem a vypůjčitelem
    4. pokud není vysloveně dohodnuto jinak, nesmí vypůjčitel přenechat věc k užívání někomu jinému
    5. půjčitel může požadovat vrácení věci např. i před skončením stanovené doby zapůjčení, a to tehdy kdy vypůjčitel věc neužívá řádně nebo jestliže ji užívá v rozporu s účelem, kterému slouží.

    Pro zajímavost mohu ještě uvést případ, se kterým jsem se už setkal, a to že např. autopůjčovny (zde v diskuzi byla o nich již zmínka) uzavírají s klienty nikoliv smlouvu o „placené půjčce“, ale smlouvu o nájmu věci. Nejedná se tedy vlastně o autopůjčovny, ale o „poskytovny věcí do nájmu“… Pokud vám soused dá k dispozici auto, lze to udělat formou výpůjčky… pokud chce za to peníze – auto vám „pronajme“…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).